Gaivūs padažai – tinkamas vasaros pasirinkimas
2023-07-28 11:48Padažai – virtuvės karaliai. Eiliniam patiekalui jie suteikia ypatingiausių natų, tad viskas lėkštėje suskamba nauja melodija. Siūlome išbandyti keletą padažų, kurie idealiai tinka vasarai.
Geltonas kaip saulė citrinų
8 porcijos
100 ml 236 kcal
Ruošti 15 min.
- 150 g cukraus
- 2 šaukštai kukurūzų krakmolo
- 4 šaukštai šviežiai spaustų citrinos sulčių
- 2 kiaušinių tryniai
- 180 ml vandens
- Šaukštelis citrinų ekstrakto
GAMINIMAS. Visus ingredientus sudėti į puodą, gerai išmaišyti ir nuolat maišant lėtai virti, kol sutirštės. Tinka blynams, vafliams, pyragams, tortams ir kitiems desertams gardinti.
Pietų Amerikos pasididžiavimas – čimičiuris
8 porcijos
100 ml 198 kcal
Ruošti 10 min.
- 3 skiltelės česnako
- Šalotinis svogūnas
- Citrina
- Pusė šaukštelio maltos aitriosios paprikos
- Šaukštelis druskos
- 50 g šviežių petražolių (be kotelių)
- 50 g šviežios kalendros
- 80 ml alyvuogių aliejaus
GAMINIMAS. Česnaką sutrinti specialiu trintuvu. Svogūną labai smulkiai supjaustyti. Nutarkuoti citrinos žievelę, o sultis išspausti. Šiuos paruoštus ingredientus sumaišyti su paprikos milteliais ir druska. Palikti 5 min.
Petražoles ir kalendras susmulkinti, sumaišyti su paruoštu padažo pagrindu bei supilti aliejų. Gerai išmaišyti. Tirštesnis padažas gali būti naudojamas kaip užtepėlė, o skystesnis tiekiamas su mėsa.
Itališkas žaliasis padažas
10 porcijų
100 ml 189 kcal
Ruošti 5 min.
- 2 skiltelės česnako
- Sauja petražolių
- Šiek tiek šviežių kalendrų, krapų
- Saujelė svogūnų laiškų
- 2 šaukštai šviežiai spaustų citrinos sulčių
- Šaukštelis medaus
- Šaukštas tarkuotų citrinos žievelių
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- 100 ml alyvuogių aliejaus
GAMINIMAS. Česnaką sutrinti ir sumaišyti su smulkintomis žolelėmis bei pjaustytais svogūnų laiškais. Šiuos ir visus likusius ingredientus sudėti į elektrinį smulkintuvą ir sutrinti iki vientisos masės. Tinka su vištiena, ėriena, žuvimi.
Jogurtinis salotoms
4 porcijos
100 ml 213 kcal
Ruošti 10 min.
- Skiltelė česnako
- 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 2 šaukštai natūralaus graikiško jogurto
- Šaukštas šviežiai spaustų citrinos sulčių
- Šaukštas smulkintų krapų
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Šiek tiek vandens
GAMINIMAS. Česnaką sutrinti ir sumaišyti su likusiais ingredientais. Reguliuojant tirštumą įmaišyti reikiamą kiekį vandens. Idealiai tinka salotoms, galima patiekti su vištiena.
Visų pamėgtas balzaminis
8 porcijos
100 ml 179 kcal
Ruošti 2 min.
- 180 ml alyvuogių aliejaus
- 60 ml balzaminio acto
- Šaukštelis medaus
- Šaukštelis garstyčių
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
GAMINIMAS. Visus ingredientus sumaišyti. Puikiai tinka salotoms, žuviai, mėsos patiekalams.
Autorius Jūratė Survilė