Desertai iš praeities
2021-06-22 08:13Tikriausiai daugelis, paklausti, kur norėtų nukeliauti laiko mašina, atsakytų: „Į vaikystę!“ Juk tada ir spalvos atrodė ryškesnės, ir maistas gardesnis. Tačiau susigrąžinti mielas praeities akimirkas galima ir suvalgius skanumynų lyg iš močiutės virtuvės…
Šokoladinės bulvytės
Biskvitui:
- 6 kiaušiniai
- 200 g cukraus
- 200 g miltų
Bulvytėms:
- 325 ml sutirštinto pieno
- 50 g migdolų
- 50 g lazdynų riešutų
- 30 g kakavos miltelių
- Pusė šaukštelio cinamono
- Vanilės ekstrakto pagal skonį
- 100 g baltojo šokolado
Gaminimas. Kambario temperatūros kiaušinius išplakti su cukrumi. Įmaišyti miltus. Tešlą sukrėsti į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 170 ℃. Kai atvės, išimti ir supjaustyti į 2–3 dalis.
Sutrinti biskvitą, migdolus ir lazdynų riešutus. Trupinius sumaišyti su sutirštintu pienu, kakava, cinamonu ir vanile. Leisti pastovėti 1 val. Formuoti ovalias bulvytes. Apvolioti kakavos milteliais ir apibarstyti tarkuotu šokoladu. Šaldyti 1 val.
8 porcijos
100 g 440 kcal
Ruošti 3 val.
Sausainiai „Kaštonai“
Tešlai:
- 450 g miltų
- 200 g margarino
- 200 g cukraus
- 2 kiaušinių tryniai
- Pusė šaukštelio sodos
- 30 ml grietinės
- Cinamono pagal skonį
- Maltų gvazdikėlių pagal skonį
- Vanilės ekstrakto pagal skonį
- Šokoladu aplietų riešutų pagal skonį
Glaistui:
- 3 kiaušinių baltymai
- 700 g miltelinio cukraus
- Šaukštas citrinos sulčių
- Žalių maistinių dažų pagal skonį
Gaminimas. Minkštą margariną išsukti su tryniais. Sodą sumaišyti su grietine ir įmaišyti į masę. Suberti prieskonius, miltus ir išminkyti tešlą. Formuoti maždaug 2 cm skersmens rutuliukus. Sudėti ant kepimo popieriaus ir kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ℃.
Miltelinį cukrų išplakti su baltymais ir citrinos sultimis iki standžių putų. Atvėsusius sausainius pertepti baltu glaistu. Tarp dviejų sausainių įdėti po vieną riešutą šokolade. Likusį glaistą sumaišyti su keliais lašais žalių maistinių dažų. Žaliu glaistu aptepti po pusę sausainio, suformuoti spygliukus. Palikti per naktį, kad glaistas sustingtų. Aptepti kitą sausainių pusę ir palaukti, kol sustings.
15 porcijų
100 g 412 kcal
Ruošti 48 val.
Meduoliniai grybukai
Tešlai:
- 400 g miltų
- 250 g sviesto
- 200 ml grietinės
- 200 g cukraus
- 100 g medaus
- 2 kiaušiniai
- Kiaušinio trynys
- 1,5 šaukštelio prieskonių mišinio meduoliams
- Šaukštelis sodos
- Šaukštelis kepimo miltelių
Baltam glaistui:
- 200 g miltelinio cukraus
- Kiaušinio baltymas
- Citrinų rūgšties pagal skonį
- Aguonų puošti
Šokoladiniam glaistui:
- 150 g juodojo šokolado
- Šaukštas bekvapio aliejaus
Gaminimas. Kaitinti sviestą, cukrų ir medų, kol ištirps. Suberti sodą ir palaukti, kol masė truputį atvės. Įmaišyti grietinę ir prieskonius. Toliau maišant po vieną įmušti kiaušinius ir trynį. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais. Įmaišyti į sviesto ir kiaušinių masę. Grybukų keptuvę patepti riebalais. Iš tešlos formuoti kepurėles ir kotukus. Kepti ant vidutinės kaitros apie 8 min. Kas 1–2 min. keptuvę apversti.
Miltelinį cukrų išplakti su baltymu ir citrinų rūgštimi iki tirštos konsistencijos. Baltu glaistu aptepti grybukų kotelius. Apačias apibarstyti aguonomis. Palaukti, kol sustings.
Šokoladą ištirpinti ir sumaišyti su aliejumi. Gautu glaistu aptepti grybukų kepurėles. Palaukti, kol visiškai sustings.
60 porcijų
100 g 412 kcal
Ruošti 1,5 val.
Naminiai vafliai su karamele
Tešlai:
- 5 kiaušiniai
- 200 g margarino
- 200 g cukraus
- 2 šaukštai grietinės
- 5 šaukštai miltų
Įdarui:
- 397 g karamelizuoto saldinto sutirštinto pieno
- 100 g sviesto
Gaminimas. Ištirpdyti margariną, suberti cukrų ir išsukti. Atskirti kiaušinių baltymus nuo trynių ir išplakti. Į atvėsusį margariną įmaišyti trynius, grietinę, miltus. Supilti išplaktus baltymus ir atsargiai išmaišyti. Įkaitinti vaflių keptuvę, pilti kelis šaukštus tešlos ir kepti apie 4 min. Šiltus vaflius susukti vamzdeliu. Minkštą sviestą išsukti su sutirštintu pienu. Gautu kremu įdaryti vaflių vamzdelius.
24 porcijos
100 g 453 kcal
Ruošti 45 min.
Gardūs grietinėčiai
Tešlai:
- 300 g miltų
- 100 g sviesto
- 100 ml grietinės
- 80 g cukraus
- Kiaušinis
- Šaukštelis kepimo miltelių
- Druskos pagal skonį
- Miltelinio cukraus puošti
Įdarui:
- 200 g varškės
- Kiaušinis
- 2 šaukštai cukraus
- 30 g miltų
- Vanilinio cukraus pagal skonį
Aptepti:
- Kiaušinis
Gaminimas. Kambario temperatūros sviestą išsukti su cukrumi iki purumo. Įmušti kiaušinį, sudėti grietinę ir vėl išmaišyti. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais, pasūdyti. Suberti į sviesto ir kiaušinio masę, išminkyti. Tešlą suvynioti į maistinę plėvelę ir šaldyti 15 min.
Varškę pertrinti ir sumaišyti su likusiais įdaro ingredientais.
Iš šaldytos tešlos iškočioti 1 cm storio lakštą. Formele išspausti apie 12 cm skersmens apskritimus. Ant kiekvieno dėti po šaukštą įdaro, sulenkti perpus ir suglausti, bet nesuspausti, kraštelius. Sudėti ant kepimo popieriaus ir kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 ℃, kol gražiai apskrus. Atvėsusius apibarstyti milteliniu cukrumi.
10 porcijų
100 g 269 kcal
Ruošti 45 min.
Plikyti sausainiai
- 4 kiaušiniai
- 125 ml pieno
- 125 ml vandens
- 100 g sviesto
- 120 g miltų
- 70 g cukraus
- Žiupsnelis druskos
Gaminimas. Pieną, vandenį, druską, cukrų ir supjaustytą šaltą sviestą kaitinti, kol sviestas ištirps ir masė pradės burbuliuoti. Nukelti ir suberti miltus. Gerai išmaišyti. Vėl maišant kaitinti apie 2 min., kol tešla atšoks nuo sienelių ir sušoks į rutulį. Sudėti į dubenį, šaukštu palyginti paviršių ir leisti 5 min. atvėsti. Maišant po vieną įmušti kiaušinius. Tešlą sukrėsti į konditerinį maišelį su dantytu antgaliu. Ant kepimo popieriaus išspausti apie 4 cm skersmens sausainius, paliekant tarpelius. Kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 190 ℃, kol išsipūs ir gražiai apskrus.
60 porcijų
100 g 382 kcal
Ruošti 1 val.
Kaimiški sausainiai
- 450 g miltų
- 200 g sviesto
- 100 g cukraus
- 4 kiaušinių tryniai
- 2 šaukštai riebios grietinės
Gaminimas. Kambario temperatūros sviestą išsukti su cukrumi iki purumo. Maišant po vieną įmušti trynius. Sudėti grietinę, suberti miltus ir išmaišyti tešlą. Suformuoti rutulį, suvynioti į maistinę plėvelę ir 1 val. šaldyti. Tešlą dėti į mėsmalę su sausainių formele ir išsukti sausainius. Sudėti ant kepimo popieriaus ir kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 ℃, kol gražiai apskrus.
30 porcijų
100 g 507 kcal
Ruošti 1,5 val.