Baklažanų puota
2018-09-03 10:56Ant stalo – egzotiškieji baklažanai, pasižymintys naudingų medžiagų gausa ir gebantys nustebinti net išskirtinio skonio mėgėjus. Gardūs, sotūs ir spalvingi patiekalai iš baklažanų tiks įvairioms progoms: nuo pusryčių su šeimos nariais iki ištaigingos šventinės vakarienės.
Įdaryti laiveliai
100 g apie 220 kcal
4 žmonėms
Paruošimo laikas apie 1,5 val.
- 2 baklažanai
- 200 g ryžių
- Svogūnas
- 4 česnako skiltelės
- 4 pomidorai
- Saldžioji paprika
- 150 g mocarelos
- 10 vyšninių pomidorų
- Alyvuogių aliejaus kepti
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Gaminimas
Ryžius virti ant silpnos ugnies apie 20 min. Baklažanus perpjauti pusiau ir išskobti minkštimą. Pastarąjį atsidėti. Baklažanų puseles suvynioti į foliją, dėti į kepimo indą ir kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 ºC temperatūros. Svogūną, česnako skilteles, pomidorus, papriką susmulkinti, sumaišyti su baklažanų minkštimu ir kepti ant silpnos ugnies, kol masė taps vientisa. Tuomet sudėti ryžius, smulkintą sūrį, pagardinti prieskoniais ir išmaišyti. Baklažanų puseles įdaryti gauta mase, sudėti ant viršaus vyšninius pomidorus ir kepti apie 15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ºC temperatūros. Galima patiekti papuošus mėgstamais žalumynais.
Kitokia lazanija
100 g apie 130 kcal
4 žmonėms
Paruošimo laikas apie 40 min.
- 2 baklažanai
- 3 pomidorai
- Skiltelė česnako
- 4 šaukštai alyvuogių aliejaus
- Kiaušinis
- 200 g rikotos
- Alyvuogių aliejaus kepti
- Druskos, maltų juodųjų pipirų, bazilikų pagal skonį
Gaminimas
Pomidorus, česnako skiltelę susmulkinti, sumaišyti su aliejumi, pagardinti prieskoniais ir sutrinti. Baklažanus perpjauti pusiau, dėti į kepimo popieriumi išklotą indą, apšlakstyti aliejumi, pagardinti prieskoniais ir kepti apie 7 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 ºC temperatūros, kol suminkštės. Kiaušinį sumaišyti su sūriu, pagardinti bazilikais ir išplakti. Tada į aliejumi išteptą kepimo indą dėti kelis šaukštus pomidorų tyrės, 2 baklažano puseles ir sūrio mišinio. Taip suformuoti antrą lazanijos sluoksnį. Kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ºC temperatūros. Tuomet palikti šiek tiek atvėsti. Galima patiekti papuošus mėgstamais žalumynais.
Gardus pusryčių sumuštinis
100 g apie 200 kcal
2 žmonėms
Paruošimo laikas apie 20 min.
- Pusė baklažano
- 4 viso grūdo duonos riekelės
- 50 g lydyto sūrelio
- Pomidoras
- 80 g fermentinio sūrio
- 100 g špinatų
- Aliejus kepti
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Gaminimas
Baklažaną supjaustyti griežinėliais ir kepti ant silpnos ugnies, kol suminkštės. Duonos riekeles aptepti sūreliu ir pagardinti prieskoniais. Pomidorus ir sūrį supjaustyti griežinėliais. Špinatus nuplauti ir nusausinti. Ant 2 duonos riekelių sudėti baklažano, pomidorų, sūrio griežinėlius ir špinatus. Tada ant viršaus uždėti likusias duonos puseles. Galima patiekti šaltus arba prieš patiekiant kepti apie 2 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ºC temperatūros, kol išsilydys sūris.
Išskirtinis apkepas
100 g apie 140 kcal
4 žmonėms
Paruošimo laikas apie 1,5 val.
- 2 baklažanai
- Svogūnas
- 4 pomidorai
- Saldžioji paprika
- 200 g maltos kiaulienos
- 300 ml vištienos sultinio
- 100 g fermentinio sūrio
- Sviesto kepti
- Druskos, maltų juodųjų pipirų, bazilikų pagal skonį
Gaminimas
Baklažanus supjaustyti griežinėliais ir kepti ant silpnos ugnies apie 5 min., kol suminkštės. Svogūną, pomidorus, papriką susmulkinti, pagardinti prieskoniais ir kepti apie 5 min., kol suminkštės. Tuomet sudėti mėsą, supilti sultinį ir troškinti ant silpnos ugnies 25–30 min. Tada į sviestu išteptą kepimo indą dėti baklažano griežinėlius, mėsos bei daržovių mišinį, vėl baklažanus ir kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ºC temperatūros. Paskui apibarstyti tarkuotu sūriu ir kepti dar apie 5 min. Galima patiekti papuošus mėgstamais žalumynais.
Keptas otas su sojų padažu
100 g apie 110 kcal
4 žmonėms
Paruošimo laikas apie 30 min.
- Baklažanas
- 800 g oto
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- Šaukštas sojų padažo
Garnyrui:
- 3 pomidorai
- 2 šaukštai ryžių acto
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Padažui:
- Šaukštas sojų padažo
- 2 aitriosios paprikos
- Šaukštas alyvuogių aliejaus
- Šaukštas ryžių acto
- Šaukštas malto imbiero
Gaminimas
Baklažaną supjaustyti griežinėliais. Aliejų sumaišyti su sojų padažu. Gautu mišiniu apšlakstyti baklažanų griežinėlius, gabalėliais pjaustytą žuvį ir kepti 5–10 min. ant grotelių orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ºC temperatūros, kol gražiai apskrus.
Pomidorus supjaustyti griežinėliais, pagardinti prieskoniais, apšlakstyti actu ir išmaišyti.
Paprikas susmulkinti ir sumaišyti su likusiais padažui skirtais ingredientais. Žuvį ir baklažanus patiekti su garnyru ir apšlaksčius gautu padažu. Galima papuošti bazilikų ir salotų lapais.
Daržovių troškinys
100 g apie 80 kcal
4 žmonėms
Paruošimo laikas apie 30 min.
- Baklažanas
- 2 svogūnai
- Česnako skiltelė
- 2 laurų lapai
- Cukinija
- 4 pomidorai
- Paprika
- Alyvuogių aliejaus kepti
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Gaminimas
Svogūnus, česnako skiltelę susmulkinti, pagardinti prieskoniais, sumaišyti su laurų lapais ir kepti ant silpnos ugnies, kol suminkštės. Tada sudėti griežinėliais pjaustytus baklažanus ir kepti dar apie 10 min. Tuomet sudėti kubeliais pjaustytas cukinijas, smulkintus pomidorus, šiaudeliais pjaustytas paprikas, pagardinti prieskoniais ir troškinti ant silpnos ugnies apie 7 min. Galima patiekti papuošus mėgstamais žalumynais.
Vegetariškos makaronų salotos
100 g apie 150 kcal
4 žmonėms
Paruošimo laikas apie 30 min.
- Baklažanas
- 120 g mėgstamų makaronų
- 6 pomidorai
- Paprika
- 4 česnako skiltelės
- 120 g mocarelos
- Bazilikų lapų papuošti
- Alyvuogių aliejaus kepti
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Gaminimas
Makaronus išvirti sūdytame vandenyje. Baklažaną supjaustyti griežinėliais ir kepti ant silpnos ugnies apie 10 min., kol suminkštės. Tuomet sudėti smulkintas daržoves ir kepti dar apie 3 min. Makaronus sumaišyti su daržovėmis, smulkintu sūriu, pagardinti prieskoniais ir išmaišyti. Patiekti papuošus bazilikų lapais.
Sveikuolių užkandis
100 g apie 80 kcal
4 žmonėms
Paruošimo laikas apie 1 val.
- Baklažanas
- 2 česnako skiltelės
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- Aliejaus kepti
Padažui:
- 200 g graikiško jogurto
- 2 mėtų lapai
- Druskos, maltų juodųjų pipirų, aitriosios paprikos miltelių pagal skonį
Gaminimas
Baklažaną perpjauti pusiau, pagardinti druska ir laikyti kambario temperatūroje apie 30 min. Česnako skilteles susmulkinti, sumaišyti su aliejumi ir kaitinti ant silpnos ugnies apie 1 min. Tuomet atsidėti.
Jogurtą sumaišyti su smulkintais mėtų lapais, pagardinti prieskoniais ir išmaišyti.
Baklažanus nuplauti, nusausinti, apšlakstyti česnako skiltelių ir aliejaus mišiniu, dėti į aliejumi išteptą kepimo indą ir kepti apie 15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros, kol suminkštės. Patiekti apšlaksčius gautu padažu. Galima papuošti mėgstamais žalumynais.
- Baklažanas yra ne daržovė, o vaisius.
- 9 kg baklažanų yra tiek pat nikotino, kiek vienoje cigaretėje.
- V a. turtingos kinietės nuskustomis baklažanų žievelėmis blizgindavo dantis tol, kol tapdavo pilki.
- Renesanso laikotarpiu Italijoje baklažanai vadinti melanzane („pakvaišęs obuolys“).
- Šį vaisių sudaro 95 % vandens.
- Senovėje baklažanai buvo kur kas kartesnio skonio nei dabar.
- Prieš kepant baklažanus reikėtų pabarstyti druska ir palaikyti kambario temperatūroje apie 15 min.
- Nors Amerikoje kasmet užauginama daugiau negu 150 mln. tonų baklažanų, tačiau JAV yra tik 20-toje vietoje pagal užauginamų šių vaisių kiekį. Pirmoje vietoje yra Kinija.