Baklažanus retas moka tikrai skaniai paruošti: jie pajuoduoja arba būna kartūs. Vis dėlto pakanka žinoti keletą nesudėtingų gudrybių, kaip gaminti šias daržoves, kad baklažanų patiekalai taptų patys mėgstamiausi!

   

Sicilietiška kaponata

 

baklažanai (3)

 
  • 800 g baklažanų
  • 150 g alyvuogių
  • 90 g kaparėlių
  • 140 g svogūnų
  • 50 g cukraus
  • 400 ml pomidorų pastos
  • 80 ml baltojo vyno acto
  • Bazilikų pagal skonį
  • Druskos, maltų pipirų pagal skonį
  • Alyvuogių aliejaus kepti
 

GAMINIMAS. Baklažanus nulupti, supjaustyti kubeliais, perlieti verdančiu vandeniu ir pakepinti. Nulupti ir supjaustyti svogūnus. Kepti apibarsčius cukrumi, kol karamelizuosis. Sudėti kaparėlius, alyvuoges, supilti vyno actą ir truputį aliejaus. Troškinti apie 5 min., sudėti keptus baklažanus ir supilti pomidorų pastą. Kaitinti dar 10 min. Likus kelioms minutėms iki virimo pabaigos, suberti smulkintus bazilikus, paskaninti prieskoniais.

 

4 porcijos

100 g 110 kcal

Ruošti 1 val.

 

Soti lazanija

 

baklažanai (4)

 
  • 800 g baklažanų
  • 500 g maltos jautienos
  • 500 g tirštos pomidorų pastos
  • 100 g mocarelos
  • 100 g parmezano
  • 100 g maltų džiūvėsėlių
  • 2 kiaušiniai
  • 2 šaukštai vandens
  • Druskos, maltų pipirų pagal skonį
  • 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
 

GAMINIMAS. Baklažanus nuplauti ir supjaustyti maždaug 1,5 cm storio apskritimais. Kiaušinius išplakti su vandeniu. Tarkuotą parmezaną sumaišyti su džiūvėsėliais ir prieskoniais. Kiekvieną baklažanų gabalėlį pamirkyti kiaušinių plakinyje, apvolioti sūrio ir džiūvėsėlių mišiniu. Sudėti į alyvuogių aliejumi pateptą skardą ir kepti 25 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ℃, kol daržovės pasidengs auksine plutele.

 

Jautieną apkepti. Paskaninti prieskoniais. Po maždaug 10 min. supilti pomidorų pastą. Mišinį užvirinti ir nukelti.

 

Dalį keptų baklažanų sudėti į kepimo indą, aplieti mėsos ir pomidorų pastos padažu, suberti pusę tarkuotos mocarelos, sudėti likusius baklažanus. Ant viršaus suberti likusią mocarelą ir kepti 15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 ℃, kol sūris išsilydys.

 

4 porcijos

100 g 134 kcal

Ruošti 2 val.

 

Spagečiai su baklažanų padažu

 

baklažanai (1)

 
  • 800 g baklažanų
  • 500 g spagečių
  • 400 g pomidorų
  • 4 skiltelės česnako
  • Bazilikų pagal skonį
  • Druskos, maltų pipirų pagal skonį
  • Alyvuogių aliejaus kepti
 

GAMINIMAS. Baklažanus 1 val. kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ℃. Atvėsinti ir nulupti.

 

Nulupti ir smulkiai supjaustyti česnaką. 2 min. kepinti. Suberti smulkintus pomidorus ir troškinti, kol išgaruos skystis. Sudėti pjaustytus baklažanus, paskaninti prieskoniais.

 

Spagečius išvirti, nukošti ir užpilti padažu. Apibarstyti smulkintais bazilikais.

 

4 porcijos

100 g 156 kcal

Ruošti 1,5 val.

 

Neįprasti kotletai

 

baklažanai (5)

 
  • 800 g baklažanų
  • 100 g kietojo sūrio
  • 2 riekelės ruginės duonos
  • 50 g maltų džiūvėsėlių
  • 2 kiaušiniai
  • 3 skiltelės česnako
  • 50 ml pieno
  • Druskos, maltų pipirų pagal skonį
  • Aliejaus kepti
 

GAMINIMAS. Baklažanus smulkiai supjaustyti ir pakepinti. Smulkiai sutarkuoti sūrį, nulupti ir susmulkinti česnaką. Piene išmirkyti duoną. Atvėsusius baklažanus sutrinti elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Sumaišyti su mirkyta duona, tarkuotu sūriu, česnaku, kiaušiniais, pagardinti prieskoniais. Formuoti kotletus, apvolioti džiūvėsėliais. Kepti, kol taps traškūs.

 

4 porcijos

100 g 124 kcal

Ruošti 40 min.

 

Baklažanų laiveliai

 

baklažanai (6)

 
  • 3 nedideli baklažanai
  • 400 g lašišos filė
  • 100 g kietojo sūrio
  • 100 g sviesto
  • 2 pomidorai
  • Svogūnas
  • Druskos, maltų pipirų pagal skonį
  • Alyvuogių aliejaus kepti
  • Žalumynų puošti
 

GAMINIMAS. Nupjauti kotelius nuo baklažanų, perpjauti išilgai, šiek tiek išskobti. Supjaustyti žuvį ir pomidorus. Susmulkinti svogūną. Baklažanų puseles sudėti į aliejumi pateptą kepimo indą, įdaryti lašiša, pomidorais, svogūnu ir trupučiu sviesto. Pabarstyti prieskoniais, smulkintais žalumynais. Apibarstyti tarkuotu sūriu. Kepti 50 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ℃.

 

4 porcijos

100 g 134 kcal

Ruošti 1,5 val.

 

Traškios lazdelės

 

baklažanai (2)

 
  • 500 g baklažanų
  • 150 g kietojo sūrio
  • Kiaušinis
  • 100 g maltų džiūvėsėlių
  • 4 skiltelės česnako
  • Maltos raudonos paprikos ir ciberžolės pagal skonį
  • Druskos, maltų pipirų pagal skonį
  • Alyvuogių aliejaus kepti
 

GAMINIMAS. Baklažanus supjaustyti maždaug 3 cm storio juostelėmis, užpilti sūdytu vandeniu, kad neliktų kartumo. Nusausinti popieriniu rankšluosčiu, apšlakstyti aliejumi, pabarstyti smulkintu česnaku ir visais prieskoniais. Marinuoti 10 min. Sutarkuoti sūrį ir sumaišyti su džiūvėsėliais. Išplakti kiaušinį. Kiekvieną baklažano gabalėlį pamirkyti kiaušinio plakinyje, apvolioti sūrio ir džiūvėsėlių mišiniu. Išdėlioti ant kepimo popieriaus ir kepti 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 ℃. Užkandį gardu patiekti tiek karštą, tiek šaltą.

 

4 porcijos

100 g 182 cal

Ruošti 40 min.

 

 
Spausdinti