Ar sveika valgyti vištienos kepenėles?
2015-01-09 10:46Kodėl vištienos kepenėles valgyti sveika? Tai – geras baltymų šaltinis, kuriame yra folio rūgšties, reikalingos normaliam vaisingumui užtikrinti. Įrodyta, kad folio rūgštis gali padėti išvengti apsigimimų. Kita vertus, vištienos kepenėlėmis nėščioms moterims geriau nepiktnaudžiauti, nes jose yra daug vitamino A, kuris ilgainiui gali turėti neigiamą poveikį motinai ir vaikui. Kepenėlėse gausu geležies, kuri suteikia energijos, taip pat B grupės vitaminų, ypač B12. Šis produktas neretai rekomenduojamas sergantiems mažakraujyste. Vitaminas A reikalingas geram regėjimui palaikyti. Toliau pateikiami 3 receptai su vištienos kepenėlėmis.
Spagečiai su vištienos kepenėlių gabalėliais ir pomidorų padažu
- 400 g pomidorų
- 250 g vištienos kepenėlių
- 300 g spagečių
- 100 ml pieno
- 4 skiltelės česnako
- Svogūnas
- 2 šaukštai aliejaus arba sviesto
- Šaukštas vyno acto
- Šaukštelis prieskoninių žolelių mišinio (čiobrelių ir raudonėlių)
- Druskos pagal skonį
Gaminimas
Nuplauti kepenėles, pašalinti plėvę. Supjaustyti ir pamirkyti piene. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir pakepinti smulkintus svogūnus ir česnakus. Supilti actą, sudėti supjaustytus pomidorus, prieskonines žoleles, druską, pipirus. Kai užvirs, sumažinti ugnį ir kaitinti dar 20 minučių, kad masė taptų tiršta. Pagal instrukciją išvirti spagečius. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejus ir iš abiejų pusių apkepinti kepenėles. Sumaišyti su pomidorų padažu ir uždėti ant spagečių.
100 g apie 158 kcal
Paruošimo laikas: 45 min
4 porcijos
Vištienos kepenėlių pyragas
- 6 virtos bulvės
- 2 šaukštai margarino
- 50 ml pieno
- Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
Įdarui:
- 500 g vištienos kepenėlių
- 100 g pievagrybių
- Svogūnas
- 60 ml sviesto
- 2 šaukštai miltų
- 190 ml vištienos sultinio
- Šaukštelis prieskonių žolelių
- Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
- 250 g čederio arba kito kietojo sūrio
Gaminimas
Virtas, trintas bulves sumaišyti su margarinu ir pienu. Masę tolygiai iškloti ant riebalais ištepto kepimo indo. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir pakepinti nuvalytas ir susmulkintas vištienos kepenėles. Kepenėlės turi būti apkepusios, bet viduje šiek tiek rausvos. Tada keptuvėje apkepinti nuvalytus ir supjaustytus grybus. Paskui – svogūnus. Kai svogūnai įgaus auksinę spalvą, sumaišyti su miltais, supilti sultinį ir virti maišant, kol sutirštės. Po to sudėti kepenėles ir grybus, grietinėlę ir prieskonius. Išmaišyti ir dar pavirti porą minučių. Tada įdarą tolygiai paskirstyti ant bulvių masės ir pabarstyti tarkuotu sūriu. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, apie 25 minutes arba, kol išsilydys sūris.
100 g apie 173 kcal
Paruošimo laikas: 90 min
4 – 6 porcijos
Šiltos vištienos kepenėlių ir obuolių salotos
- 400 g vištienos kepenėlių
- 100 g įvairių salotų
- Svogūnas
- Obuolys
- 60 ml balzaminio acto
- 40 g lazdynų riešutų
- 45 g razinų
- 1 – 2 šaukštai aliejaus arba sviesto kepti
- Druskos, maltų, juodųjų pipirų, šviežių rozmarinų pagal skonį
Užpilui:
- 40 g lazdynų riešutų
- 60 ml vandens
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 2 šaukštai balzaminio acto
- Šaukštas razinų
- Druskos pagal skonį
Gaminimas
Nuplauti kepenėles, pašalinti plėvę. Ištrinti prieskoniais. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir iš abiejų pusių gerai apkepinti kepenėles. Atidėti į šalį. Tada keptuvėje pakepinti supjaustytus obuolius su svogūnais, druska ir pipirais. Atidėti į šalį. Į keptuvę įpilti šiek tiek acto ir pakepinti razinas, kapotus riešutus ir rozmarinus. Tada sudėti kepenėles ir dar pakepinti, kol mėsa bus visiškai paruošta. Visas užpilo sudedamąsias sumalti elektriniu trintuvu iki tirštos ir lygios konsistencijos. Suplėšyti įvairių salotų lapus, sudėti vištienos kepenėles su obuoliais ir užlieti užpilą.
100 g apie 126 kcal
Paruošimo laikas: 45 min
2 porcijos