„Vedžiau ne muziką, o meilę“, – kažkada sakė Freddie Mercury. Ir greičiausiai jis buvo teisus. Muzika buvo jo aistra, talentas, šou, bet meilė, tiksliau jos paieškos, buvo tikroji gyvenimo prasmė. Iš tiesų ekscentriškas scenos artistas gyveno labai spalvingą ir laisvą gyvenimą.

 

freddie mercury

Tikras vardas – Farrokh Bulsara

Gimimo metai ir vieta – 1946 m. rugsėjo 5 d. Tanzanija (Rytų Afrika)

Mirties metai ir vieta – 1991 m. lapkričio 24 d. Londonas (Didžioji Britanija) 

 

Šlovės spinduliai

 

Farrokhas Bulsara – tikras F. Mercury vardas, kurį jam davė tėvai. Būsimas dainininkas gimė Zanzibare (Tanzanija), tačiau augo Indijoje. Šioje šalyje ir prasidėjo Freddie muzikinis kelias. Nuo mažens mokėsi skambinti pianinu, vėliau buvo išsiųstas į internatinę mokyklą, kur pradėjo burti pirmąsias grupes, rengti pasirodymus mokyklos renginiuose. Iš bendraamžių F. Mercury išsiskyrė kūrybingumu, mandagumu, aktyvumu ir puikiais mokymosi rezultatais. Netrukus šeima nusprendė emigruoti į Didžiąją Britaniją. Taip 17-etis atsidūrė Senajame žemyne ir gana greitai pradėjo mokytis Londono meno mokykloje. 1970 m. prieš baigdamas studijas Freddie su bendraminčiais sukūrė grupę „Queen“. Iš pradžių jaunuoliai grojo sunkųjį roką, metalą, bet siekdami šlovės labai greitai perėjo prie poproko. Tai buvo lemtingas pasirinkimas. Nors pirmieji albumai didelio susidomėjimo nesulaukė, 1975 m. pasirodęs trečiasis albumas ir garsioji daina „Bohemian Rhapsody“ pateko tarp populiariausių britų muzikos kūrinių. Taip grupė sulaukė tarptautinės šlovės – minios gerbėjų, galybės koncertinių turų ir pinigų.

 

Pirmoji meilė

 

Apie Rozmari Pirson žiniasklaida labai ilgai nieko nežinojo. Jaunystės romaną, kuris užsimezgė dar prieš Freddie tampant žinomu, moteris slėpė. Studijų metais porą suartino vakarėliai ir koncertai. Tačiau Rozmari prisipažino, kad F. Mercury įsimylėjo kone iškart. Jis buvo labai dėmesingas, meilus, patrauklus ir… aistringas meilužis. Be abejo, moteris tikino, kad juos siejo ne tik seksas, nevaržoma aistra, bet ir artimas dvasinis ryšys. Vis dėlto po metų draugystės Freddie vis dažniau ėmė Rozmari vestis į vakarėlius, kuriuose tarp gausybės vyrų ji būdavo vienintelė moteris. R. Pirson pradėjo įtarinėti, kad ji reikalinga tik tam, kad dainininkas galėtų lengviau susipažinti su homoseksualais. Potraukio vyrams F. Mercury nė nemėgino slėpti. Galiausiai Rozmari kantrybė trūko, todėl nusprendė nutraukti santykius. Moteris tikino, kad per išsiskyrimą dainininkas graudžiai liejo ašaras. Visgi R. Pirson išliko stipri. Ji tvirtino, kad po išsiskyrimo daugiau niekada nebuvo susitikusi su dainininku.

 

„Mano ištikimoji senutė!“

 

Gal R. Pirson ir buvo Freddie pirmoji meilė, bet jo gyvenimo meilė neabejotinai buvo Mary Austin. Jie susipažino, kai M. Austin buvo 19 m. Smulki, drovi šviesiaplaukė dirbo drabužių salone. Nors neįprastos išvaizdos jaunuolis ją kažkuo sužavėjo iš karto, tačiau ilgai nesutiko nueiti į pirmą pasimatymą. Galiausiai užsimezgusi draugystė truko apie 6 m. Pora bendrauti pradėjo beveik tuo pat metu, kaip ir atsirado grupė „Queen“. Tad iš pradžių nebuvo nei audringų vakarėlių, nei prašmatnių restoranų. Visa tai prasidėjo vėliau. Kartą duodama interviu Mary prisipažino, kad tuo metu buvo pernelyg naivi. Be to, moteris Freddie įsimylėjo tik po 3 m. draugystės ir labai ilgai nepastebėjo jo traukos tai pačiai lyčiai. Viskas pasikeitė, kai dainininkas sulaukė šlovės. Vieną dieną F. Mercury išdrįso jai pasakyti, kad yra biseksualus. Jų santykiai iširo, tačiau užsimezgęs artimas dvasinis ryšys niekur nedingo. M. Austin gyveno bute netoli Freddie, vėliau vyras netgi tapo jos pirmagimio krikštatėviu. Muzikantas neretai Mary pavadindavo savo žmona. Juos iš tiesų siejo nerašyti santuokos įžadai, t. y., kad kartu bus skurde ir turte, sveikatoje bei ligoje… Kalbama, kad žinią, jog serga AIDS, F. Mercury pirmiausia pasakė būtent Mary. Moteris buvusį meilužį slaugė iki mirties. Moteriai taip pat buvo patikėta saugoti ir palaidoti dainininko urną su pelenais.

 

Drovus paleistuvis

 

Freddie tarsi išsilaisvino, kai prisipažino M. Austin apie savo biseksualumą. Tuomet pasinėrė į tikrosios meilės paieškas. Iki šiol kalbama apie dainininko namie rengtus vakarėlius. Jie tapdavo orgijomis: susirinkusieji galėdavo mylėtis, kur ir su kuo norėdavo. Lygiai taip pat elgėsi ir F. Mercury. Tačiau spėjama, kad po vienkartiniais nuotykiais su vyrais arba moterimis iš tiesų slėpėsi vienatvės baimė. Kalbama, kad Freddie sielojosi, jog jo muzikinė veikla neleidžia jam užmegzti ilgalaikių santykių. Visgi tai buvo netiesa. Kurį laiką F. Mercury kompaniją palaikė vokiečių aktorė Barbara Valentin. Sklido kalbos, kad moteris buvo laisvų seksualinių pažiūrų. Todėl dainininko lovoje dažnai atsidurdavo ne tik ji, bet ir trečias asmuo. Su paskutiniu savo gyvenimo partneriu – Jimu Huttonu – atlikėjas susipažino homoseksualams skirtame bare. Kirpėjas, permiegojęs su F. Mercury, apie pasaulinę jo šlovę sužinojo tik ryte. Jam apie tai, kas yra ištaigingų namų šeimininkas, pasakė tarnai. Netrukus J. Huttonas persikraustė gyventi pas Freddie. Tiesa, prisidengė sodininko darbu. Mat tuo metu dėl homoseksualių santykių jautė gėdą. Kalbėta, kad F. Mercury ne visada pagarbiai elgėsi su meilužiu. Jie neretai pykosi, o ir ištikimybė nebuvo Freddie stiprioji pusė. Nepaisant barnių, Jimas su muzikantu buvo iki jo mirties.

 

Šou turi tęstis…

 

Įpusėjus XX a. 9-ajam dešimtmečiui žiniasklaidoje ėmė plisti informacija apie paslaptingą nepagydomą ligą – AIDS. Spėjama, kad Freddie galėjo užsikrėsti ŽIV per gastroles. Tačiau kurį laiką į sveikatos pokyčius tiesiog nekreipė dėmesio. 1987 m. duodamas interviu F. Mercury prakalbo apie AIDS pavojus, tikino, kad dėl to tapo kone vienuoliu, tačiau pasidžiaugė, kad jo tyrimai geri, o ši liga jam negresia. Deja, tiesa buvo kitokia… Savo gyvenimą jis iš tiesų pakeitė – atsisakė vakarėlių ir orgijų, atsidavė vien kūrybai. Vis dėlto tai situacijos nepakeitė. Liga stipriai progresavo. tad pradėjo sklisti įvairių kalbų. Susilpnėjusią sveikatą Freddie slėpė ne tik nuo visuomenės, bet ir nuo grupės narių bei šeimos. 1991 m. po ilgos pertraukos į viešumą grįžo F. Mercury, tačiau jis buvo labai sulysęs. Lapkričio 23 d. žiniasklaidą apskriejo ir viešas jo pranešimas apie prisipažinimą, kad serga AIDS. Atlikėjas teisinosi, kad gynė savo ir artimųjų privatumą, bei ragino pasaulį kovoti su šia baisia liga. Kitą dieną muzikantas mirė savo namuose nuo AIDS sukeltos pneumonijos.

 

Įdomu

 
  • J. Huttonas galvojo, kad ŽIV užsikrėtė nuo F. Mercury. Tiesa, vyriškis daug rūkė ir mirė praėjus tik 18 m. po dainininko mirties nuo plaučių vėžio.
  • Scenarijų savo laidotuvėms Freddie parašė pats. M. Austin pasauliui neatskleidė, kur palaidota dainininko urna, mat toks buvo paskutinis jo noras.
  • Muzikantas palaidotas pagal zoroastrizmo tradicijas.
  • M. Austin paveldėjo per 25 mln. Eur vertės F. Mercury vilą ir apie 11 mln. Eur turto.
  • Atlikėjas buvo pasipiršęs Mary, bet labai greitai dėl vestuvių persigalvojo. Spėjama, kad nenorėjo apsimetinėti.
  • Jis nelaikė savęs geru pianistu. Be to, visada jaudindavosi, jeigu reikėdavo juo skambinti scenoje.
  • Labai mylėjo ir augino kates. Kalbama, kad taip jų pasiilgdavo, jog per gastroles skambindavo ir su jomis kalbėdavosi per telefoną, kurį katėms atkišusi laikydavo M. Austin.
  • Žodis Queen išverstas iš angliško žargono reiškia homoseksualų partnerį, atliekantį moters vaidmenį. Tokias asociacijas grupė visuomet neigė.
  • Atsisakė korekcinės burnos sąkandžio operacijos, nes baiminosi, kad tai gali pakenkti jo balsui.
  • Buvo aistringas ir išrankus filatelistas.
  • Neleido laiko su grupės nariais dėl skirtingų interesų.
  • Nemėgo dalyti interviu, be to, pasitikėjo tik keliais žurnalistais.