2020-tųjų metų kovo 29 dieną, sekmadienį, 3 val. ryto reikės laikrodžių rodykles persukti valanda į priekį, nes tradiciškai bus įvedamas vasaros laikas. Laiko pokyčiai kiekvieną iš mūsų veikia skirtingai. Tačiau daugumai žmonių prireikia savaitės, kol apsipranta gyventi su nauju laiku ir nebepatiria jokio diskomforto. Sveikatos specialistai primena, kad laiko persukimui geriausiai ruoštis kelias dienas prieš šį įvykį, kad pereinamasis laikotarpis truktų trumpiau ir simptomai būtų lengvesni.

 

laiko persukimas

5 patarimai, kaip padėti kūnui greičiau prisitaikyti prie laiko pokyčių:

 
  • Eiti miegoti ir keltis rytą tuo pačiu laiku. Rekomenduojama paskaičiuoti, kad prieš laiko persukimą ir po jo miego trukmė nesutrumpėtų ir miegotumėte bent 7 val. per naktį. Dėl miego trūkumo organizmas pradeda kaupti riebalus. Be abejo, įvedus vasaros laiką, kai pailgėja šviesūs vakarai, gali kilti pagunda ilgiau pavakaroti arba apskritai pakeisti savo miego įpročius, vis dėlto sveikiau laikytis įprasto miegojimo ir kėlimosi grafiko. Kuo mažiau pokyčių kasdieninėje rutinoje, tuo greičiau kūnas prisitaikys prie laiko pokyčių. Taigi, jei paprastai keliatės 8 ryto, tai ir įvedus naują laiką kelkitės taip pat 8 ryto, net, jeigu laikrodis rodo 7.
 
  • Išsiugdyti gerų įpročių prieš miegą. Po pietų riboti kofeino suvartojimą. Sportuoti šiek tiek anksčiau, geriausia – pirmoje dienos pusėje. Sušilus po intensyvios mankštos vakare gali būti sunku užmigti, todėl patariama vengti intensyvių treniruočių prieš miegą. Likus valandai iki miego išjungti telefoną, kompiuterį, planšetę. Elektronikos gaminiai skleidžia didelio intensyvumo šviesą, kuri neleidžia pasigaminti melatoninui – hormonui, kuris sukelia mieguistumą. Mėlyna prietaisų šviesa stimuliuoja smegenų veiklą, todėl gali būti sunku eiti miegoti, saulei nusileidus ir keltis, jai patekėjus. Taip pat reikėtų išjungti ir televizorių, o prieš miegą paskaityti neįtempto siužeto knygą. Nusiprausti po šiltu, bet ne per karštu, dušu. Prigesinti šviesas ir pasistengti atsipalaiduoti.
 
  • Vakarieniauti šiek tiek anksčiau. Miego ciklą veikia ir mūsų valgymo įpročiai. Stengtis nepersivalgyti. Stengtis valgyti daugiau baltymų, o ne angliavandenių (tai gali būti geras patarimas, kurio galima laikytis kiekvieną dieną, bet ypač tai svarbu, kai įvedamas naujas laikas). Šiuo metu tinkamiausi maisto produktai: įvairios žuvys, riešutai ir kiti baltymų šaltiniai. Vengti makaronų.
 
  • Įsileisti daugiau šviesos. Sekmadienį, kai bus įvestas vasaros laikas, rekomenduojama išeiti į lauką pasivaikščioti. Tai padės sureguliuoti vidinį laikrodį. Buvimas gryname ore tiesiogiai veikia mūsų nuotaiką ir energijos lygį, padidina serotonino lygį. Taip pat pasivaikščioti galima ir vakarais – juk dabar jie bus ilgesni.
 
  • Nusnausti dieną. Ne visi sutinka, kad tai geras patarimas, bet geriau jau eiti pogulio dieną negu kankintis visą šviesųjį paros metą po bemiegės nakties. Pogulis dienos metu neturi būti per ilgas ir nėra skirtas tam, kad būtų kompensuota visa bemiegė naktis. Nusnaudus 10 – 30 min. Labai gerai būtų išeiti pasivaikščioti į lauką pakvėpuoti gaiviu oru ir pasimėgauti saulės spinduliais.