14 produktų, kurie padės pagerinti nelabai sveiką mitybą
2018-04-25 14:23Visada sveikai maitintis pavyksta ne visiems. Kartais nėra laiko arba noro tai daryti. Tačiau net įprastą kasdienę mitybą, kuri gal ir ne pati sveikiausia, galima padaryti šiek tiek naudingesne, papildžius ją tam tikrais produktais, pavyzdžiui, iš šio, žemiau pateikto sąrašo.
14 produktų, kurie padės pagerinti nelabai sveiką mitybą:
- Paprikos. Rūkytų paprikų milteliai ne tik patiekalams suteikia daugiau skonio, bet ir papildo mitybą vitaminu A, beta karoteno ir kitų karotenoidų. Antioksidantai ir karotenoidai padeda sumažinti ląstelių pažeidimus, kurie gali sukelti lėtines sveikatos problemas (širdies ir kraujagyslių ligas ir artritą).
- Ciberžolė. Šis indiškas prieskonis padeda mažinti uždegimą, gali padėti nuo artrito ir uždegiminės žarnų ligos.
- Bulguro kruopos. Šias visadalių grūdų kruopas galima paruošti greitai, nes jas užtenka užpilti verdančiu vandeniu ir palaukti, kol išbrinks. Kruopas galima naudoti kaip šiltą garnyrą prie mėsos ar daržovių. Bulguro kruopas turi mažą glikemijos indeksą, todėl nekelia cukraus lygio kraujyje.
- Anakardžių sviestas. Teigiama, kad tai sveikiausias riešutų sviestas, kuriame yra baltymų, skaidulų, geležies. Ypač rekomenduojama jį į mitybą įtraukti vegetarams bei tiems, kurie vengia sočiųjų riebalų.
- Kuminų sėklos. Puikus skaidulų ir mineralų šaltinis, padedantis naikinti kenksmingas bakterijas. Be to, šis prieskonis yra labai naudingas mūsų akims.
- Ispaninio šalavijo sėklos. Galima dėti į glotnučius, avižinę košę, jogurtą, įmaišyti į kepinių tešlą ir salotų padažus arba pasigaminti pudingą. Vertingos tuo, kad turi daug baltymų ir skaidulų.
- Žaliosios sojų pupelės. Pupelės su ankštimis tinka troškiniams, salotoms gaminti. Juose daug baltymų ir vertingų skaidulų.
- Avokadai. Gerieji riebalai gerina širdies sveikatą, ilgam suteikia sotumo jausmą, todėl apsaugo nuo persivalgymo ir antsvorio, padeda palaikyti normalų cukraus lygį kraujyje. Avokado minkštimą galima tepti ant skrudintos duonos riekelių, dėti į omletus, salotas, net gaminti naminius ledus (be avokado dar dėti mėgstamo pieno, citrinų sulčių, saldiklių).
- Linų sėmenys. Gerina virškinimą ir gražina odą, todėl verta pusryčių dribsnius praturtinti šiuo produktu.
- Česnakai. Aštraus kvapo prieskoninės daržovės gali sustiprinti imuninę sistemą, sumažinti kraujo spaudimą ir cholesterolio lygį, palengvinti peršalimo simptomus, pagerinti kaulų sveikatą, sumažinti demencijos riziką ir net ilgiau gyventi.
- Imbieras. Imbieru galima gardinti karštuosius patiekalus, sriubas, arbatas ir kitus gėrimus. Imbieras gerina virškinimą, mažina menstruacijų skausmus ir pykinimą, kurį sukėlė chemoterapija.
- Lęšiai. Mineralų, baltymų ir tirpių skaidulų turtingi lęšiai turi daug folio rūgšties, mangano, geležies, fosforo, tiamino, kalio, vitamino B6, riboflavino, niacino, pantoteno rūgšties, seleno, vario, magnio ir cinko. Lęšiuose gausu baltymų ir tai labai aktualu vegetarams.
- Uogos. Ekologiškose uogose yra vitamino C, kuris neutralizuoja laisvuosius radikalus ir mažina infekcijas. Taip pat jose yra mangano, skaidulų, vario, antioksidantų ir uždegimus mažinančių junginių, kurie padeda greičiau pasveikti ir gerina bendrą savijautą. Pavyzdžiui, avietėse yra ketonų, kurie pagerina riebalų metabolizmą ir sumažina nutukimo riziką.
- Avižų sėlenos. Šis produktas yra turtingas tirpių skaidulų, kuris padeda mažinti cholesterolį. Jų galima dėti praktiškai visur: į salotas, makaronų padažus, glotnučius ir pan.