Yra dalykų, apie kuriuos drovimės kalbėti. Ir tai suprantama. Viena tokių temų – šlapimo nelaikymas. Suaugusiųjų pasaulyje dažniausiai jis siejamas su senatve. Deja, tokia bėda gali ištikti ir jaunystėje. Statistika liudija, kad šlapimo nelaikymas vargina nemažai ir jaunų moterų. Dėl to kenčia jų savijauta, santykiai su partneriu, gyvenimo būdas. Jeigu apie tai atvirai prabiltų ir kreiptųsi į gydytojus visos, turinčios šių problemų, paaiškėtų, kad retkarčiais arba nuolatos šlapimo nelaiko 10–30 % moterų. Vienos su tuo susiduria besilaukdamos kūdikių, kitos – pagimdžiusios, trečios – menopauzės laikotarpiu.

   

VD_GSL_0200

Šįkart pakalbėkime apie tai, kodėl šlapimo nelaikymas vargina jaunas moteris.

Moterų šlapimo pūslė ir šlaplė remiasi į dubens dugno raumenis. Jų judesiai šlaplei padeda užsidaryti. Jeigu šie raumenys susilpnėja dėl nėštumo, gimdymo, antsvorio, fizinio krūvio ar amžiaus, gali kilti problemų dėl šlapimo nelaikymo. Šlapimo nutekėjimą moterims gali sukelti net įprasta kasdienė veikla: keletas lašelių šlapimo išteka dėl padidėjusio spaudimo vidaus organuose ką nors sunkesnio pakėlus, sportuojant, juokiantis, kosint arba čiaudint, lipant laiptais.

 

Nėštumo ir gimdymo metu mažojo dubens raumenys labai stipriai įsitempia. Kuo ilgiau trunka gimdymas ir kuo stambesnis kūdikis, tuo didesnė tikimybė, kad moteris gali nelaikyti šlapimo. Raumenys praranda elastingumą, nusilpsta ir net nukąra, pasikeičia kampas tarp šlapimtakių kanalų ir šlapimo pūslės, sutrinka įprastas funkcinis šlapimo takų mechanizmas.
Tai moterį ne tik vargina, nuolatos verčia galvoti apie tai, kaip apsisaugoti nuo šio nemalonumo, bet ir ilgainiui sutrikto įprastą socialinį bei fizinį aktyvumą, netgi verčia keisti kai kuriuos įpročius, kelia įtampą, kenkia nuotaikai, lemia poros seksualinius santykius.

 

Druskininkų sanatorijos „Grand Spa Lietuva“ vyriausioji gydytoja Aušra Akelaitienė teigia, kad tokių problemų varginamoms moterims tikrai galima padėti. Tarpvietės raumenis galima sustiprinti pasitelkiant magneto terapiją. „Norėtume pristatyti mūsų gydyklos naujovę – magneto STYM kėdę. Tai magnetinės stimuliacijos prietaisas, sukurtas šlapimo nelaikymui dėl susilpnėjusių tarpvietės raumenų bei kitų dubens sričių negalavimams gydyti. Kėdėje esančių magnetų siunčiami impulsai sukelia tarpvietės raumenų susitraukimus. Pacientei rekomenduojama į juos sutelkti dėmesį, kad išmoktų, o vėliau galėtų ir pati aktyviai stiprinti tarpvietės raumenis. Taikant magnetinę stimuliaciją tarpvietės raumenys pastebimai sustiprėja. Jau po poros procedūrų moteris pajaučia efektą, gali vėl jaustis laisva, taip pat netenka nerimauti dėl nelaiku ištekėjusio šlapimo. Nėra jokio kontakto su oda, jokių nemalonių pojūčių ar kitų šalutinių poveikių. Pacientė raginama sutelkti dėmesį į sąmoningus raumenų susitraukimus, kad greičiau išmoktų aktyviai atlikti pratimus, kuriuos vėliau galėtų pratęsti savarankiškai,“ – sako gydytoja ir priduria, kad funkcinės magnetinės stimuliacijos procedūros pripažįstamos ir plačiai taikomos JAV, Vokietijoje, Lenkijoje bei kitose šalyse. Dar prieš porą dešimtmečių funkcinė magnetinė stimuliacija JAV oficialiai pripažinta konservatyviu šlapimo nelaikymo gydymo metodu, rekomenduojamu ir pagimdžiusioms moterims kaip būdas, padedantis greičiau atkurti dubens organų stangrumą, elastingumą, išvengti įvairių skausmų dubens ir juosmeninėje stuburo dalyje, urogenitalinių sutrikimų bei seksualinio gyvenimo problemų. Taip pat moterims po chirurginių operacijų, turinčioms problemų dėl pasmukusios gimdos arba šlapimo pūslės.

 

Šiai kol kas Lietuvoje naujai, neskausmingai ir turinčiai tik teigiamą poveikį procedūrai nereikia jokio išankstinio pasirengimo. Paprastai apsirengęs žmogus 3 kartus per savaitę 20–30 min. tiesiog sėdi patogioje kėdėje. Magnetinės stimuliacijos poveikis – sustiprėję ir ištvermingesni šlapimo pūslės sfinkterio ir tarpvietės raumenys.

Magneto-Stym-therapy

Kaip ir kitos gydomosios, taip ir funkcinės magnetinės stimuliacijos procedūros atvykusiems į sanatoriją skiriamos nustačius diagnozę pagal nusiskundimus, buvusius tyrimus, operacijas, simptomus, po išsamios sanatoriniam gydymui siunčiančio arba mūsų gydyklos gydytojo konsultacijos.

 

Magneto STYM procedūros rekomenduojamos esant šioms indikacijoms:

  • ūmiam šlapimo nelaikymui
  • šlapimo nelaikymui dėl įtampos
  • šlapimo nelaikymui moterims po gimdymo
  • sutrikus šlapinimuisi menopauzės metu
  • reabilitacijai po mažojo dubens organų chirurginės operacijos
  • lengvos formos pasmukusiai gimdai ir šlapimo pūslei, vyrams šlapimo nelaikymui po prostatos operacijos
  • lėtiniam prostatos uždegimui
  • erekcijos sutrikimams
  • išmatų nelaikymui
 

Laukiame Jūsų Druskininkuose.

 

UAB „Grand Spa Lietuva“

V. Kudirkos g. 45

Druskininkai

www.grandspa.lt

Tel. + 370 313 51 200