Kaip išlikti žiemą sveikiems? Grūdintis, sveikai maitintis ir lankytis pirtyje, atsakytų sveiką gyvenimo būdą propaguojantys asmenys. Turbūt daugelis sutiktų, kad apsilankymas suomiškoje, rusiškoje ar turkiškoje pirtyje – vienas geriausių būdų atsipalaiduoti, pagydyti ir atjauninti kūną.

 

Šios vietos liaupsinamos lyg šventovės nuo seniausių laikų. Tikima, kad jose apvalomas ne tik kūnas, bet ir siela. Čia užplūsta tyla ir ramybė. Čia vieta, kurioje tiesiog neįmanoma ginčytis ir spręsti svarbius klausimus.

 

Tinkamai atliekamos pirties procedūros daro labai teigiamą poveikį visam organizmui, nes atveria odos poras ir pašalina kūno toksinus, gerina kraujotaką. Reguliariai laikantis pirtyse, oda tampa minkšta ir švelni.

 

Prieš einant į garinę pirtį, reikėtų sušlapinti galvą ir užsidėti vilnonę arba veltinę kepurę. Tai padės apsaugoti galvą nuo perkaitimo ir išvengti kraujagyslių problemų.

 

Gydantys antpilai (pušų spyglių, eukaliptų) pilami pirtyje ant įkaitintų akmenų lengvina kvėpavimą, išvalo kvėpavimo takus ir gydo ligas. Tačiau ant karštų akmenų galima pilti tik vandens pagrindu pagamintus tirpalus, nes, pavyzdžiui, aliejiniai rūksta.

 

Kai oda pakankamai sušyla, išprakaituoja, galima nušveisti negyvas ląsteles kempine. Dabar pats tinkamiausias metas pirtyje atliekam masažui. Jis gerina kraujotaką odos kapiliaruose, stiprina apsauginę, kvėpavimo, termoreguliacijos odos funkcijas.