Vasara – tai metas, kai norisi lengvo, gaivaus ir spalvingo maisto. Būtent tokios yra vasariškos salotos, kupinos šviežių daržovių, uogų, žalumynų ir netikėtų skonių derinių. Jos ne tik maloniai atgaivina karštą dieną, bet ir aprūpina organizmą reikalingomis maistinėmis medžiagomis, o paruošti – greita ir paprasta.

 

Lengvos ir maistingos

 

2 porcijos

100 g 130 kcal

Ruošti 30 min.

   
  • Vidutinio dydžio batatas
  • Šaukštas alyvuogių aliejaus
  • Pusė šaukštelio malto kumino
  • Pusė šaukštelio rūkytos paprikos miltelių
  • Avokadas
  • 170 g virtų avinžirnių
  • 2 saujos šviežių špinatų
  • 2 šaukšteliai sezamų sėklų
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • Šlakelis citrinos sulčių
 

GAMINIMAS. Batatą nulupti, supjaustyti kubeliais, sumaišyti su aliejumi, kuminu, paprika, druska ir išdėlioti kepimo popieriumi išklotoje skardoje. Kepti 20 min., orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C. Avokadą perpjauti, išimti kauliuką, minkštimą supjaustyti kubeliais. Sumaišyti špinatus, keptą batatą, avinžirnius ir avokadą. Pabarstyti sausoje keptuvėje skrudintomis sezamų sėklomis, apšlakstyti citrinos sultimis. Pagardinti druska ir pipirais.

 

Avocado,,Quinoa,,Roasted,Sweet,Potato,,Spinach,And,Chickpeas,Salad,In

 

Azijietiškos kopūstų

 

10 porcijų

100 g 178 kcal

Ruošti 15 min.

 

  • 1 kg gūžinio kopūsto
  • 400 g raudonojo gūžinio kopūsto
  • 400 g kininio kopūsto
  • 2 raudonos saldžiosios paprikos
  • 2 morkos
  • 6 laiškiniai svogūnai
  • Saujelė šviežių kalendrų

PADAŽUI:

  • 6 šaukštai ryžių vyno acto
  • 6 šaukštai aliejaus
  • 5 šaukštai nesaldinto kreminio žemės riešutų sviesto
  • 3 šaukštai sojų padažo
  • 3 šaukštai rudojo cukraus
  • 2 šaukštai šviežiai tarkuoto imbiero
  • 1,5 šaukšto smulkinto česnako
 

GAMINIMAS. Kopūstus ir morkas supjaustyti plonais šiaudeliais. Sumaišyti su smulkintais svogūnais ir kalendromis. Sumaišyti visus padažui skirtus ingredientus ir apšlakstyti salotas. Galima patiekti ir atskirai, mat skaniausia, kai padažas įmaišomas prieš pat valgant.

 

Asian,Cole,Slaw,With,Sesame,And,Peanut,Butter,Dressing

 

Itališkos „Kaprio“

 

4 porcijos

100 g 265 kcal

Ruošti 15 min.

 

  • 3 dideli pomidorai
  • 300 g mocarelos
  • 150 g mažų mocarelos rutuliukų
  • Sauja šviežių bazilikų
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

PADAŽUI:

  • 100 ml balzaminio acto
  • 50 ml alyvuogių aliejaus
  • 50 g medaus

 

GAMINIMAS. Pomidorus ir mocarelą supjaustyti griežinėliais. Juos pakaitomis išdėlioti lėkštėje. Ant viršaus dėti mocarelos rutuliukus, paskirstyti bazilikų lapelius. Pagardinti druska ir pipirais. Sumaišyti padažui skirtus ingredientus ir apšlakstyti salotas.

 

Italian,Caprese,Salad,With,Sliced,Tomatoes,,Mozzarella,Cheese,,Basil,,Olive

 

Su lašiša

 

2 porcijos

100 g 238 kcal

Ruošti 15 min.

 
  • 200 g mėgstamų salotų mišinio
  • 150 g sūdytos lašišos
  • Avokadas
  • 6 vyšniniai pomidorai
  • Druskos, maltų citrinpipirių pagal skonį
  • Šaukštas sezamų sėklų

PADAŽUI:

  • 30 ml alyvuogių aliejaus
  • Šaukštas citrinos sulčių
  • Šaukštelis balzaminio acto
 

GAMINIMAS. Salotas sumaišyti su kąsnio dydžio gabalėliais pjaustyta lašiša, smulkintu avokadu, perpjautais pomidorais. Pagardinti prieskoniais ir sezamais. Sumaišyti padažui skirtus ingredientus ir apšlakstyti salotas.

 

Salmon,Salad,With,Green,Leaves,,Avocado,And,Tomato,On,Black

 

Artimųjų Rytų dvelksmas

 

5 porcijos

100 g 110 kcal

Ruošti 1 val.

 

  • 135 g bulguro
  • 720 ml karšto vandens
  • 90 g petražolių
  • 2 pomidorai
  • Agurkas
  • 20 g laiškinių česnakų
  • 120 ml citrinų sulčių
  • 120 ml alyvuogių aliejaus
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • Mėtų puošti

GAMINIMAS. Bulgurą užpilti karštu vandeniu ir po 20–30 min. nukošti. Sudėti į medžiaginį koštuvą ir nuspausti drėgmės perteklių. Sausas kruopas sumaišyti su smulkintomis petražolėmis, pomidorais, agurku, laiškiniais česnakais, apšlakstyti citrinų sultimis, pagardinti prieskoniais ir išmaišyti. Palaikyti bent 20 min., kad skoniai susimaišytų. Įmaišyti aliejų. Patiekti papuošus mėtomis.

 

Tabbouleh,Salad,In,A,Bowl.,Grey,Background.,Close,Up.

   
Spausdinti
 

Autorė Jūratė Survilė