Vis daugiau moterų, nepatenkintų komercinių odos priežiūros produktų sudėtimi ir poveikiu, ieško pagalbos gamtoje. Senoji ajurvedos išmintis siūlo pigių ir nesudėtingų receptų, kaip rūpintis grožiu holistiškai.

 

Tradicijos iš IndijosPortrait,Of,Young,Beautiful,Woman,In,Spa,Environment

 

Žodis „ajurveda“ vis dažniau šmėžuoja socialiniuose tinkluose, mažmeninių grožio produktų kūrėjų svetainėse ir net didelių prekės ženklų rinkodaros pranešimuose. Vieniems ši praktika nematyta, negirdėta, kitiems – pažįstama ir išbandyta.

 

Ajurveda – šimtmečių senumo praktika, atsiradusi Indijoje ir grįsta skirtingų natūralių komponentų derinimu bei specifiniais gydymo būdais. Kūnas ir siela (fizinis ir psichinis lygmuo) vertinami kaip visuma, todėl į bet kokias sveikatos ar grožio problemas žvelgiama holistiškai.

 

Grožio procedūros – odos ir plaukų puoselėjimo metodikos – derina fizinės, psichinės, emocinės gerovės veiksnius naudojant natūralias žoleles, druskas, aliejus ir kitas gamtines žaliavas. Išskirtinis ajurvedos pranašumas – individualių mišinių kūrimas iš vaistažolių, eterinių aliejų, maistinių medžiagų, atsižvelgiant į žmogaus fiziologiją – gyvybingumą ir išvaizdą. Koreguojant mitybą, oda veikiama tiek iš išorės, tiek iš vidaus.

 

Ajurveda skirsto žmones į tris pagrindines grupes, žinomas kaip došos. Kiekviena jų – vata, pitta, kapha – apibrėžia daugybę veiksnių, kuriančių visumą. Tai reakcija į stresą, figūra, odos tipas, medžiagų apykaitos sparta ir pan. Internete galima rasti testų, padedančių nustatyti savo došą. Kiekvienai būdingos savitos problemos.

 

Vata tipo žmonės turi sausą, šiurkščią odą, kurią reikia reguliariai drėkinti. Linkę į egzemą ir priešlaikinį senėjimą, anksti susidaro raukšlelės. Pitta došos atstovams būdinga jautri, į spuogus linkusi oda, kuri greitai nudega saulėje. Dažnai serga rožine. Kapha atstovų oda – stora, riebi, su išsiplėtusiomis poromis. Dažni balti ir juodi inkštirai, aknė.

 

Tulsi,Leaves,Turmeric,Powder,Indian,Ayurveda,Anti,Virus,Antiseptic,Medicine,Grožio ritualai

 

Aliejus. Kiekvieną rytą prieš dantų valymą skalaukite burną šaukštu kokosų ar sezamų sėklų aliejaus. Palaikykite 15–20 min. ir paskalaukite. Išspjaukite. Remiantis ajurveda, ši praktika detoksikuoja organizmą, šalina miegant susidariusias apnašas, gerina burnos sveikatą, saugo nuo dantenų ligų ir blogo kvapo. Visi šie veiksniai netiesiogiai lemia odos skaistumą – mažėja riebalavimasis, porų užsikimšimas, sudirgimas.

 

Savimasažas. Po dušo masažuokite kūną šiltu aliejumi. Ši praktika maitina odą, stimuliuoja kraujotaką ir kolageno gamybą, atpalaiduoja įsitempusius raumenis. Masažą galima atlikti rankomis arba plaušine, šepečiu, pagamintu iš natūralių žaliavų. Vata došos savininkams labiausiai tinka sezamų aliejus su levandomis, medetkomis, melisomis. Pitta došai siūlomas mišinys iš kokosų aliejaus ir jazminų, rožių, pelargonijų, kvapiųjų kanangų. Kapha došai tinka saulėgrąžų aliejus su kadagių uogomis, kasija (kininiu cinamonu), imbieru.

 

Žolelių arbata. Dieną pradėkite ne kava, o žolelių arbata, kuri palaiko organizmo drėgmės pusiausvyrą, skatina tuštinimąsi ir šlapimo išsiskyrimą. Kuo daugiau medžiagų apykaitos produktų pašalinama, tuo švaresnė ir skaistesnė oda. Arbatos ingredientai parenkami atsižvelgiant į došas. Vata tinka imbieras ir bazilikai, pitta – pipirmėtės ir rožės, kapha – medus ir citrina.

 

Veido kaukė. 1–2 kartus per savaitę ant švarios odos tepkite natūralią kaukę, kuri detoksikuoja ir sprendžia turimas problemas. Priešingai nei komerciniai produktai, ajurvedos mišiniai gaminami švieži prieš kiekvieną naudojimą. Paprastai kaukės ruošiamos iš medaus, ciberžolės, jogurto. Palaikykite ant veido 15–20 min. ir nuprauskite drungnu tekančiu vandeniu.

 

Plaukų kaukė. Kartą per savaitę palepinkite galvos odą ir plaukus namine kauke, kuri sustiprina spalvą, suteikia blizgesio, apsaugo nuo pleiskanų ir niežėjimo. Sumaišykite po šaukštelį chna, kavos, ožragių sėklų miltelių, varškės, mėtų, bazilikų sulčių. Palaikykite 2 val. ir išplaukite šampūnu. Netinka blondinėms, nes suteikia rusvą atspalvį.

 

Subalansuota mityba. Laikykitės dietos, kuri palaiko došą ir teigiamai veikia odą. Praktikuokite intuityvų valgymą. Į meniu įtraukite daugiau šviežių vaisių, daržovių, neskaldytų grūdų. Vitaminus padės įsisavinti gerieji riebalai, esantys alyvuogėse, avokaduose. Venkite perdirbtų maisto produktų, didelio cukraus kiekio, kurie sutrikdo došos pusiausvyrą ir kenkia sveikatai.

 

Psichinė gerovė. Kiekvieną dieną (po 30 min. ryte ir vakare) skirkite laiko meditacijai ir jogai. Tempimo pratimai, suderinti su kvėpavimu, subalansuoja nervų sistemą, apsaugo nuo streso poveikio, slopina senėjimo procesus. Meditacija ir dėkingumo praktikos gerina nuotaiką, pasitenkinimą gyvenimu, teigiamai veikia darbingumą, kūrybiškumą, miego kokybę.

 

Sezoninis ritmas. Jeigu nevargina specifinės problemos, tokios kaip aknė ar egzema, vadinasi, oda prižiūrima tinkamai. Nepaisant kasdienių procedūrų, ajurveda pataria atsižvelgti į metų kaitą. Rudenį ir žiemą didesnį dėmesį skirkite odos drėkinimui natūraliais aliejais. Pavasaris – puiki galimybė detoksikuoti organizmą atliekant masažų kursą. Vasarą rekomenduojama vėsinti ir drėkinti kūną hidrolatais su kalendromis, rožėmis, alavijais.

 

Naminių priemonių receptai

 
  •  Veido kaukė. Sumaišyti šaukštelį ciberžolės miltelių ir 2 šaukštus medaus. Palaikyti ant veido 15–20 min. Nuprausti drungnu vandeniu.
  •  Tonikas. Sumaišyti 2 šaukštus alavijų gelio ir šaukštą rožių vandens. Laikyti tamsaus stiklo buteliuke, naudoti kasdien norint nuraminti ir drėkinti odą.
  •  Šveitiklis. Sumaišyti 2 šaukštus maltų avižinių dribsnių ir šaukštą natūralaus jogurto. Tepti ant veido sukamaisiais judesiais. Palikti 10 min. Nuplauti.
  •  Balinamoji priemonė. Sumaišyti po 2 šaukštelius ciberžolės miltelių, ryžių miltų ir pomidorų sulčių. Užtepti ant veido. Palikti 30 min. ir nuprausti šaltu vandeniu. Kartoti 3–4 sykius per savaitę. Balina pigmentines dėmes.
  •  Drėkinamoji priemonė. Sumaišyti šaukštą nimbamedžių miltelių ir 3 šaukštus kokosų aliejaus. Tepti vakare prieš miegą. Ypač tinka į spuogus linkusiai odai.
  •  Pudra. Lygiomis dalimis sumaišyti avinžirnių, avižinių dribsnių, ryžių miltų, ciberžolės, santalų, rožių žiedlapių miltelių. Tepti riebią odą kiekvieną vakarą. Palaikyti 15–20 min. Nuplauti drungnu vandeniu. Valo poras, šalina negyvas ląsteles, mažina riebalų gamybą.
  •  Kulnų šveitiklis. Lygiomis dalimis sumaišyti druską, maltą kavą, graikinių riešutų ar abrikosų kauliukų miltelių. Šveisti storą, sugrubusią odą pagal poreikį. Po procedūros įtrinti kūną augaliniu aliejumi.
  •  Priemonė nuo senėjimo. 3 šaukštus alavijų gelio sumaišyti su šaukštu citrinos sulčių. Naudoti kaip naktinį kremą – ne tik drėkina, bet ir skaistina, slopina uždegimą, stangrina.
  •  Priemonė nuo bėrimų. Susmulkinti po 10 bazilikų ir nimbamedžių lapelių, įpilti rožių vandens, kad susidarytų pastos konsistencija. Tepti probleminę odą ir palaikyti 20–40 min. Nuplauti. Kartoti 3–4 sykius per savaitę.
 

Ajurvedinė dieta

 
Vata doša Kapha doša Pitta doša
Tinka šiltas, drėgnas, lengvai virškinamas maistas Tinka aštrus ir rūgštus maistas Tinka saldus, kaloringas, šaltas ar kartus maistas
Saldžios uogos ir vaisiai (bananai, obuoliai, figos, kokosai, mangai, apelsinai ir kt.)

Avižos

Rudieji ryžiai

Kviečiai

Liesa mėsa ir kiaušiniai

Pieno produktai (pasukos, jogurtas, sūris)

Riešutai ir sėklos

Dauguma prieskonių

Dauguma vaisių (obuoliai, vyšnios, mangai, persikai, kriaušės, razinos)

Dauguma daržovių (ypač kryžmažiedės ir ankštinės)

Miežiai

Basmati ryžiai

Kukurūzai

Neriebus pienas

Kiaušiniai

Balta mėsa

Visi prieskoniai

Saldūs vaisiai

Nekrakmolingos ir ankštinės daržovės

Pieno produktai

Kiaušiniai

Miežiai

Avižos

Basmati ir baltieji ryžiai

Kviečiai

Kai kurie prieskoniai (kardamonas, ciberžolė, cinamonas, kalendros, mėtos).

 

Autorius Jurgita Ramanauskienė