Saldžiąja žolele vadinama stevija Pietų Amerikoje vartojama jau per 1,5 tūkst. metų. Tai tikra gamtos dovana, suteikianti gėrimams ir patiekalams malonų saldumą be jokios žalos. Ja pasisaldinti gyvenimą drąsiai gali net tie, kuriems nevalia vartoti cukraus.

 

Natūralu ir sauguStevia,Rebaudiana,,Sweet,Leaf,Sugar,Substitute,Isolated,In,Wooden,Spoon

 

Stevija yra iš Pietų Amerikos kilęs augalas – Stevia rebaudiana. Jo lapai naudojami gaminant natūralų saldiklį, kuris už cukrų saldesnis net iki 150 kartų! Taigi labai mažas kiekis stevijos gali pakeisti cukrų tiek gėrimuose, tiek desertuose bei kituose patiekaluose. Stevija naudojama jau šimtus metų ne tik kaip gardus maisto priedas, bet ir kaip natūralus vaistas, padedantis reguliuoti cukraus kiekį kraujyje. Skirtingai nei dirbtiniai saldikliai, stevija neturi jokio žalingo poveikio sveikatai.

 

Tvarus pasirinkimas

 

Vis labiau plečiantis tvarumo bangai, žmonės ieško produktų, kurie nekenktų nei organizmui, nei gamtai. Būtent tokia yra stevija. Jų auginimas – kur kas ekologiškesnė alternatyva nei cukraus gamyba. Stevijos augalams reikia mažiau vandens ir žemės, lyginant su cukranendrių ir cukrinių runkelių auginimu. Be to, jas galima auginti įvairaus klimato sąlygomis. Stevijų auginimas nepriklauso nuo pesticidų, trąšų, taip dar labiau sumažinant neigiamą ekologinį poveikį.

 

Universalus produktas

 

Steviją galima įsigyti įvairių formų: miltelių, granulių, skysčių, tablečių, lapų. Didelė formų įvairovė leidžia ją lengvai pritaikyti įvairiuose kulinariniuose gaminiuose. Stevija puikiai tinka tiek rytinei kavai saldinti, tiek gaminti pikantišką padažą pietums ar ruošti įspūdingą desertą. Šis natūralus saldiklis visiškai nekeičia patiekalo tekstūros ir skonio savybių, tik suteikia malonaus saldumo. Trumpai apie skirtingas jos formas:

 

Milteliai, granulės. Konsistencija labiausiai primena cukrų, tik stevijos miltelių ar granulių reikia gerokai mažiau – kavai pasaldinti užtenka vos vienos granulės. Kadangi stevijos miltelių beriama labai mažomis dozėmis, dažnai jie parduodami mišiniuose su kitu natūraliu saldikliu eritritoliu. Tokius mišinius tiesiog lengviau dozuoti.

 

Skystis. Jį naudoti labai patogu: 6–7 lašai atstoja šaukštelį cukraus. Lengva įmaišyti tiek į gėrimus, tiek į kepinių tešlą, kitus patiekalus. Tik būkite atidūs rinkdamiesi konkretų produktą, nes skystame pavidale parduodama stevija neretai maišoma su alkoholiu ir gliceroliu – jų patartina vengti.

 

Tabletės. Tinka, jeigu ketinate saldinti gėrimus – puikiai tirpsta tiek karštuose, tiek vėsiuose. Dažniausiai jų pakuotė būna su dozatoriumi, tad naudoti paprasta ir patogu. Dvi tabletės atstoja šaukštelį cukraus. Svarbu pabrėžti, kad gryna stevija tabletėmis parduodama retai, įprastai su priedais.

 

Lapai. Pati natūraliausia forma. Tiesa, jos vartojimas siauriausias. Stevijos lapai tinka nuovirui ruošti, juos galima plikyti kartu su arbatžolėmis, kava. Norint steviją naudoti maisto gamybai, verčiau rinktis kitas jos formas.

 

Nauda sveikatai

 

Moksliniais tyrimais patvirtinta, kad stevija ne tik nekenkia žmogaus organizmui, bet ir itin naudinga.

 

Nulis kalorijų. Viena patraukliausių stevijos savybių – visiškai nekaloringa. Todėl ją vartojant negaunama tuščių kalorijų, kaip nutinka gėrimus ir patiekalus saldinant cukrumi. Tai labai svarbu turint omenyje, kad vis daugiau pasaulio gyventojų susiduria su antsvoriu ir nutukimu.

 

Cukraus reguliavimas kraujyje. Stevija rekomenduojama sergantiems cukriniu diabetu, nes įrodyta, jog nedidina cukraus kiekio kraujyje. Kai kurių mokslinių studijų duomenimis, stevija netgi gali padidinti jautrumą insulinui, kas labai reikšminga sergantiems II tipo cukriniu diabetu.

 

Burnos ertmės sveikata. Skirtingai nuo cukraus, kuris skatina kenksmingų bakterijų dauginimąsi burnoje ir prisideda prie dantų ėduonies radimosi, stevija neskatina dantų erozijos.

 

Antioksidantai. Stevijoje yra įvairių antioksidantinių junginių, įskaitant flavonoidus, triterpenus ir taninus, kurie padeda kovoti su oksidaciniu stresu ir uždegimu organizme. Neutralizuodama laisvuosius radikalus ir sumažindama oksidacinę žalą, stevija gali apsaugoti nuo lėtinių ligų, tokių kaip širdies ligos, vėžys ir neurodegeneraciniai sutrikimai. Taip pat tai puikus vitaminų B1, B2, seleno, fosforo šaltinis. Stevijos įtraukimas į mitybą gali prisidėti prie bendros sveikatos ir ilgaamžiškumo.

 

Svarbu!

 

Stevijos augalas priskiriamas prie vaistažolių, todėl reikėtų vartoti saikingai ir įsitikinti, kad neturite jam alergijos. Nerekomenduojamas besilaukiančioms ir žindančioms moterims.

 

Autorius Jūratė Survilė