Saldus kąsnelis Graikijos
2024-08-16 09:45Graikiški desertai – nuostabi turtingo šalies kulinarinio paveldo dalis. Tai įvairiausi skoniai, tekstūros ir tobuli skirtingų ingredientų deriniai. Saldžiame kąsnelyje atsiskleidžia ilga Graikijos istorija. Išmėginkime keletą tradicinių graikiškų skanėstų savo virtuvėje.
Baklava su pistacijomis
24 porcijos
100 g 543 kcal
Ruošti 5 val.
- 450 g pistacijų
- 70 g cukraus
- Šaukštelis cinamono
- 1/3 šaukštelio maltų gvazdikėlių
- 230 g sviesto
- 450 g filo tešlos
SIRUPUI:
- 240 ml vandens
- 200 g cukraus
- 170 g medaus
- 2 šaukštai šviežiai spaustų citrinos sulčių
- Cinamono lazdelė
GAMINIMAS. Pistacijas elektriniu trintuvu susmulkinti iki trupinių. Sumaišyti su cukrumi ir prieskoniais. Sviestą ištirpinti. Skardą iškloti vienu tešlos sluoksniu. Gausiai aptepti tirpintu sviestu, apiberti įdaru. Uždengti dviem tešlos sluoksniais. Viršų aptepti sviestu ir vėl apiberti riešutų mišiniu. Taip kartoti, kol bus susluoksniuotas visas pyragas. Viršutinis sluoksnis turi būti 8 tešlos lakštų storumo – kiekvienas perteptas sviestu, tik jau be riešutų. Paruoštą baklavą kepti apie 35 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Kol kepa, visus sirupo ingredientus sudėti į puodą ir kaitinti ant vidutinės kaitros, kol užvirs. Sumažinus kaitrą pamaišant virti dar 7 min., kol truputį sutirštės. Išimti cinamono lazdelę. Sirupu gausiai apšlakstyti iškepusią karštą baklavą. Palikti atvėsti ir leisti pastovėti mažiausiai 4 val., kad sirupas gerai įsigertų į visus sluoksnius. Viršų galima papuošti smulkintomis pistacijomis.
Spurgytės Loukoumades
12 porcijų
100 g 439 kcal
Ruošti 1,5 val.
- 240 ml šilto vandens
- 2 šaukštai cukraus
- 2 šaukštai sausų mielių
- 360 g kvietinių miltų
- 2 šaukštai kukurūzų krakmolo
- 240 ml šilto pieno
- 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
- Aliejaus virti
- Miltelinio cukraus, cinamono ir mėgstamų riešutų trupinių patiekti
SIRUPUI:
- 240 ml vandens
- 340 g medaus
- 200 g cukraus
GAMINIMAS. Vandenį sumaišyti su cukrumi ir mielėmis. Palikti 10 min., kad mielės aktyvuotųsi. Suberti miltus, krakmolą, supilti pieną ir aliejų. Minkyti apie 5 min., kol susidarys vientisa tešla. Pridengti maistine plėvele ir 1 val. laikyti šiltoje vietoje, kad pakiltų (tūris turėtų padvigubėti). Visus sirupo ingredientus sudėti į puodą ir maišant kaitinti, kol užvirs. Sumažinti kaitrą ir maišant virti dar 20 min. Nukaitus palikti atvėsti. Iš pakilusios tešlos aliejumi išteptomis rankomis formuoti spurgytes. Virti įkaitintame aliejuje, kol gražiai apskrus. Sudėti ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalų perteklių. Patiekti gausiai apšlaksčius sirupu, apibarsčius pasirinktais pagardais.
Pyragas Galaktoboureko
16 porcijų
100 g 469 kcal
Ruošti 2,5 val.
- 500 g cukraus
- 135 g manų
- 3,5 šaukšto kukurūzų miltų
- Žiupsnelis druskos
- 1,5 l riebaus pieno
- 6 dideli kiaušiniai
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
- 180 g tirpinto sviesto
- 12 lakštų filo tešlos
- 240 ml vandens
GAMINIMAS. 200 g cukraus sumaišyti su manais, krakmolu, druska. Pieną užvirinti, pamažu įmaišyti sausų produktų mišinį. Virti ant mažos kaitros nuolat maišant, kol viskas sutirštės. Nukaitus laikyti šiltai. Elektriniu plaktuvu išplakti kiaušinius, suberti 100 g cukraus ir plakti dar apie 10 min. Įmaišyti vanilę, viską supilti į šiltą įdaro masę, permaišyti ir palikti atvėsti. Skardą iškloti vienu tešlos sluoksniu, patepti sviestu. Taip pakartoti dar šešis sluoksnius. Paskirstyti įdarą ir jį užkloti dar šešiais sviestu perteptais tešlos sluoksniais. Kepti apie 45 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 175 °C. Baigiant kepti, vandenį sumaišyti su likusiu cukrumi ir užvirinti. Gautu sirupu gausiai apšlakstyti iškepusį pyragą, ypač kietesnius kraštus. Palikti atvėsti kambario temperatūroje.
Ryžių pudingas Rizogalo
4 porcijos
100 g 336 kcal
Ruošti 50 min.
- 1 l riebaus pieno
- 110 g arborio ryžių
- Cinamono lazdelė
- Vanilės ankštis
- Šaukštas tarkuotos citrinos žievelės
- Šaukštas tarkuotos apelsino žievelės
- Šaukštas kukurūzų krakmolo
- 2 šaukštai cukraus
- Cinamono patiekti
GAMINIMAS. Į puodą supilti pieną, suberti ryžius, citrinos ir apelsino tarkuotas žieveles, įdėti cinamono lazdelę, vanilės ankštį. Maišant kaitinti ant vidutinės kaitros, kol užvirs. Sumažinus kaitrą virti apie 40 min., kol ryžiai visiškai suminkštės ir sutirštės. Krakmolą sumaišyti su nedideliu kiekiu vandens ir įmaišyti į ryžių masę. Maišant kaitinti, kol masė sutirštės – tai vyksta labai greitai, o pudingas dar tirštės vėstant. Nukaisti, išimti cinamono lazdelę, vanilės ankštį, permaišyti, jeigu reikia, įberti cukraus. Sudėti į serviravimo indelius ir pagardinti cinamonu. Gardus tiek šiltas, tiek atvėsęs.
Chalva
12 porcijų
100 g 613 kcal
Ruošti 8 val.
- 670 g medaus
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
- 140 g kepintų migdolų
- 540 g tahinio
GAMINIMAS. Medų kaitinti, kol pasieks 100 °C. Nukaitus palikti 15 min. pravėsti. Įmaišyti vanilės ekstraktą, smulkiai maltus riešutus, tahinį. Labai gerai išmaišyti. Masę supilti į silikoninę formą ir parai dėti į šaldytuvą, kad sustingtų. Patiekti supjausčius mažais gabalėliais.
Jūratė Survilė