Pavasario skoniai – patiekalai su smidrais
2024-05-23 07:42Valgyti smidrus jau ne vienus metus savotiška mada. Kartu tai didelė nauda organizmui. Šiose pavasario daržovėse apstu naudingų maistinių medžiagų. Be to, mažai kaloringi, todėl tinka net besilaikantiems dietos.
Kreminė sriuba
6 porcijos
100 ml 156 kcal
Ruošti 45 min.
- 50 g sviesto
- 2 svogūnai
- 3 skiltelės česnako
- 1 kg smidrų
- 1,4 l vištienos sultinio
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- 2 šaukštai šviežiai spaustų citrinos sulčių
- 50 g tarkuoto parmezano
- Mėgstamų šviežių žalumynų (petražolių, kalendrų, krapų ar kt.) puošti
GAMINIMAS. Puode išlydytame svieste kepinti smulkiai pjaustytus svogūnus ir česnaką. Kai suminkštės, sudėti gabalėliais pjaustytus smidrus (kietąsias kotelių dalis pašalinti). Supilti sultinį, pagardinti prieskoniais ir lėtai virti apie 30 min.
Išvirusią sriubą sutrinti elektriniu trintuvu iki kreminės konsistencijos. Įmaišyti citrinos sultis, sūrį. Patiekti papuošus smulkintais žalumynais. Gardu su baltos duonos skrebučiais.
Baltasis rizotas
4 porcijos
100 g 369 kcal
Ruošti 1 val.
- Svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- 4 stiebai saliero
- 130 g sviesto
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 400 g rizoto ryžių
- 300 ml baltojo sauso vyno
- 1 l vištienos sultinio
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- 120 g tarkuoto parmezano
- 16 stiebų šviežių smidrų
GAMINIMAS. Svogūną, česnaką ir salierą itin smulkiai supjaustyti ir kepinti 30 g sviesto, sumaišyto su aliejumi. Rekomenduojama rinktis gilią keptuvę, kurioje galėtumėte tęsti rizoto gamybą. Kepti pamaišant apie 15 min., kol prieskoninės daržovės suminkštės ir lengvai apskrus. Suberti ryžius ir padidinti kaitrą. Kai ryžiai taps skaidrūs, supilti vyną. Kai šis susigers į ryžius, pamažu pilti sultinį, pagardinti prieskoniais. Maždaug po 20 min. ryžiai bus visiškai išvirę. Nukelti nuo kaitros ir įmaišyti 70 g sviesto, sūrį. Uždengti ir palikti kelioms minutėms skoniams susimaišyti.
Keptuvėję išlydyti likusį sviestą ir apkepinti smidrus. Kepimo pabaigoje pasūdyti.
Rizotą patiekti dubenyje, ant viršaus uždėjus po kelis keptus smidrus.
Smidrai su šukutėmis
4 porcijos
100 g 211 kcal
Ruošti 25 min.
- 450 g smidrų
- 50 g sviesto
- 30 g prosciutto kumpio
- 450 g šukučių be kiautų
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Pusė šaukštelio šviežiai tarkuotos citrinos žievelės
- 2 šaukštai šviežiai spaustų citrinos sulčių
- 60 ml vištienos sultinio
GAMINIMAS. Smidrus virti sūdytame vandenyje, kol suminkštės – apie 8 min.
Keptuvėje išlydyti ketvirtadalį sviesto ir sudėti plonomis juostelėmis pjaustytą kumpį. Kepinti apie 4 min., kol taps traškus. Atidėti.
Keptuvėje išlydyti 2/3 likusio sviesto, sudėti šukutes, pagardinti druska, pipirais ir kepti apie 2 min. iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.
Sausoje keptuvėje apie minutę kepinti citrinos žievelę, kol apskrus. Supilti citrinos sultis ir kaitinti dar 10 sek. Supilti sultinį, kaitinti 3 min.ir įmaišyti likusį sviestą. Sudėti kepintas šukutes ir kaitinti, kol šios sušils.
Lėkštėje išdėlioti smidrus, ant viršaus – šukutes, apšlakstyti padažu ir pagardinti kumpio traškučiais.
Pyragas su smidrais
4 porcijos
100 g 249 kcal
Ruošti 2 val.
TEŠLAI:
- 70 g sviesto
- 140 g miltų
- Žiupsnelis druskos
- 30 ml pieno
ĮDARUI:
- 200 ml vandens
- 200 g lazdynų riešutų
- 20 ml obuolių sidro acto
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Keli česnakų laiškai
- 8 smidrai
GAMINIMAS. Sviestą įtarkuoti į miltus, pasūdyti ir viską trinti pirštais, kol išeis trupiniai. Supilti pieną ir minkyti iki vientisos masės. Ji turi būti tvirta. Iškočioti apskritimą ir dėti į kepimo formą, pateptą riebalais. 30 min. laikyti šaldytuve.
Užvirti įdarui skirtą vandenį ir jį supilti ant riešutų. Palikti 20 min., kad truputį suminkštėtų.
Atvėsintą pyrago pagrindą apie 20 min. kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C.
Kol pagrindas kepa, riešutus kartu su vandeniu sutrinti elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Įmaišyti actą, pagardinti prieskoniais, smulkintais česnakų laiškais.
Ant iškepusio pagrindo supilti įdarą, išdėlioti smidrus – turėtų paskęsti įdare. Kepti dar 40 min., kol gražiai apskrus. Prieš patiekiant leisti 20 min. pastovėti ir sutvirtėti.
Smidrai kumpyje
4 porcijos
100 g 178 kcal
Ruošti 25 min.
- 500 g smidrų
- 100 g vytinto kumpio griežinėlių
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- 50 g sviesto
- Šviežių petražolių puošti
GAMINIMAS. Nupjauti kietąsias smidrų dalis ir kelias minutes virti sūdytame vandenyje, kol truputį suminkštės.
Kiekvieną smidrą apsukti kumpio griežinėliu. Dėti į skardą, pagardinti prieskoniais ir gausiai apšlakstyti ištirpintu sviestu. Kepti apie 10 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Patiekti papuošus petražolėmis.
Autorius Jūratė Survilė