Ant pietų stalo – įdarytos daržovės
2023-10-27 07:37Ruduo – daržovių sezonas. Paprikos, cukinijos, moliūgai, baklažanai ir kitos daržo gėrybės laukia, kol iš jų bus paruošti gardžiausi patiekalai. Kodėl gi neišbandžius įdarytų daržovių receptų? Jie nesudėtingi, bet gardūs ir maistingi, puikiai tinkantys tiek pietums, tiek vakarienei.
Mėsa įdarytos paprikos
4 porcijos
100 g 274 kcal
Ruošti 50 min.
- 4 saldžiosios paprikos
- Svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- Šaukštas aliejaus
- 400 g maltos kiaulienos ir jautienos mišinio
- 200 g virtų ryžių
- 100 g fermentinio sūrio
- Sauja petražolių
- Šaukštas pomidorų pastos
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Pusė šaukštelio malto muskato
GAMINIMAS. Nupjauti paprikų viršų ir išvalyti sėklas. Dėti į verdantį sūdytą vandenį ir apvirti 5 min., kol šiek tiek suminkštės. Išėmus perlieti šaltu vandeniu, nusausinti. Svogūną ir česnaką smulkiai sukapoti, apkepti. Sumaišyti su malta mėsa, ryžiais, tarkuotu sūriu, smulkintomis petražolėmis, pomidorų pasta ir prieskoniais. Paprikas prikimšti įdaro, sudėti į kepimo popieriumi išklotą skardą, kad tarpusavyje nesiliestų. Kepti 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C.
Vegetariški įdaryti baklažanai
4 porcijos
100 g 268 kcal
Ruošti 1,5 val.
- 2 baklažanai
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- 2 šaukštai sojų pastos
- 2 morkos
- Svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- Nedidelė raudona paprika
- Šaukštas alyvuogių aliejaus
- Šaukštelis džiovintų smulkintų mairūnų
- Keli šviežių bazilikų lapeliai
- 100 g fetos
- 100 g fermentinio sūrio
GAMINIMAS. Baklažanus perpjauti pusiau, išskobti vidų – palikti apie 1 cm storio sieneles. Išskobtą vidų apibarstyti žiupsneliu druskos, ištepti sojų pasta. Morkas stambiai sutarkuoti, svogūną ir česnaką smulkiai supjaustyti, papriką ir išskobtą baklažanų minkštimą susmulkinti mažais kubeliais. Maišant kepti apie 12 min., kol daržovės suminkštės. Į pabaigą pagardinti druska, pipirais, mairūnais, smulkintais bazilikais. Nukėlus įmaišyti nedideliais kubeliais pjaustytą fetą. Baklažanų puseles gausiai prikimšti įdaro, viršų uždengti folija ir dėti į ja išklotą skardą. Kepti 50 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C. Nuėmus foliją apibarstyti tarkuotu sūriu ir kepti dar kelias minutes, kol jis išsilydys.
Kumpiu įdarytos bulvės
4 porcijos
100 g 312 kcal
Ruošti 45 min.
- 4 didelės bulvės
- Morka
- Svogūnas
- Šaukštas aliejaus
- 100 g karštai rūkyto kiaulienos kumpio
- Saujelė šviežių petražolių
- 2 šaukštai pomidorų padažo
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- 50 g fermentinio sūrio
GAMINIMAS. Nuplautas bulves su lupena dėti į verdantį sūdytą vandenį ir virti apie 30 min., kol suminkštės. Atvėsusias perpjauti pusiau išilgai, atsargiai išskobti. Morką sutarkuoti, svogūną smulkiai supjaustyti ir kepti, kol suminkštės. Keptas daržoves sumaišyti su išskobtu ir šakute sutrintu bulvių minkštimu, smulkiai pjaustytu kumpiu, pomidorų padažu ir smulkintomis petražolėmis. Pagardinti prieskoniais. Įdaru prikimšti bulvių puseles, viršų apiberti tarkuotu sūriu. Kepti apie 15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 190 °C.
Vištiena įdarytos cukinijos
4 porcijos
100 g 279 kcal
Ruošti 50 min.
- 2 cukinijos
- 150 g vištos filė
- Šaukštas aliejaus
- Pusė raudonos paprikos
- 2 skiltelės česnako
- Svogūnas
- Morka
- Keli šviežių bazilikų lapeliai
- Pusė šaukštelio kario
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- 100 g fermentinio sūrio
GAMINIMAS. Cukinijas perpjauti pusiau ir išskobti. Minkštimą susmulkinti. Vištieną supjaustyti mažais gabalėliais ir kelias minutes apkepinti. Kai mėsa pradės skrusti, sudėti cukinijų minkštimą, kubeliais pjaustytą papriką, smulkiai kapotą česnaką ir svogūną, stambiai tarkuotą morką. Pagardinti prieskoniais ir maišant kepti apie 12 min. Į kepimo pabaigą įmaišyti smulkintus bazilikus, karį. Įdaru prikimšti paprikas, kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Baigiant kepti ant viršaus užberti tarkuotą sūrį, kaitinti dar kelias minutes, kol išsilydys ir lengvai apskrus.
Įdarytas moliūgas
8 porcijos
100 g 299 kcal
Ruošti 1,5 val.
- Vidutinio dydžio moliūgas
- Šaukštas aliejaus
- Svogūnas
- 3 skiltelės česnako
- Morka
- Šaukštas sviesto
- 100 g baravykų
- 800 g maltos kiaulienos
- 200 g virtų ryžių
- 2 pomidorai
- 50 g anakardžių
- Šaukštelis smulkintų džiovintų čiobrelių
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Kelios šakelės šviežių čiobrelių
GAMINIMAS. Nupjauti moliūgo viršūnę, vidų išskobti. Smulkiai pjaustytą svogūną, kapotą česnaką, stambiai tarkuotą morką kepti apie 10 min., kol daržovės suminkštės. Ištirpinti sviestą ir suberti smulkintus grybus. Kai apkeps, sudėti maltą mėsą ir reguliariai maišant troškinti apie 12 min. Mėsos masę sumaišyti su ryžiais, pomidorų padažu, smulkiai kapotais riešutais, smulkintais čiobreliais, pagardinti prieskoniais. Įdaru prikimšti moliūgą, ant viršaus uždėti čiobrelių šakeles ir kepti apie 1 val. orkaitėje, įkaitintoje iki 190 °C.
Autorius Jūratė Survilė