Deimantas, rubinas, safyras ir smaragdas yra žinomi kaip vertingiausi ir paklausiausi akmenys pasaulyje. Būtent todėl, papuošalai su šiais akmenimis yra labiausiai paplitę, tad žiedas su safyru jūsų papuošalų dėžutėje – visuomet bus vertingas. Tačiau, ką dar įdomu žinoti apie šiuos brangiuosius akmenis?

 

ziedas

Deimantai

 

Pirmieji deimantai buvo atrasti Indijoje IV a. pr. Kr., nors pats jauniausias iš jų susiformavo prieš 900 mln. metų. Patys pirmieji deimantai buvo gabenami Šilko keliu, kuris jungė Indiją ir Kiniją.

 

Deimantai yra labiausiai blizgantys iš visų skaidriųjų brangakmenių. Jie išskirtinai atspindi šviesą – net ir menku pasukimu šis akmuo žaižaruos, atkreipdamas dėmesį į save. Nepaisant žavios išvaizdos, deimantai taip pat yra ir kiečiausia medžiaga pasaulyje. Juos subraižyti galima tik su kitais deimantais. Ne veltui žodis „deimantas“ yra kilęs iš graikų kalbos žodžio „adámas“, reiškiančio „nenugalimas“. Šis žodis ne tik apibūdina neįtikėtiną deimantų tvirtumą, bet ir primena senovines legendas, teigiančias, kad deimantai apsaugo nuo nuodų ir užpuolimų.

 

Šis skaidrus brangakmenis nuostabiai atrodys su visais tauriaisiais metalais – nuo aukso iki platinos.

 

Rubinas

 

Istoriškai rubinas yra vienas iš svarbiausių akmenų. Jau I-ame mūsų eros amžiuje romėnų mokslininkas Plinijus Vyresnysis aprašė rubiną savo knygoje „Gamtos istorija“. O senovės induistai tikėjo, kad tie, kurie dievui Krišnai aukos rubinus, kitame gyvenime atgims imperatoriais.

 

Rubinas dažnai vadinamas meilės talismanu. Jau XIX a. pradžioje prancūzų juvelyrai vadino šį akmenį „labai mylimu“. Nesunku suprasti kodėl – aistringa raudona spalva išties gali įkvėpti jausmus. Šis raudonas brangakmenis yra kilęs iš korundų akmenų šeimos, kuri yra įvertinta kaip kiečiausias natūralus mineralas po deimanto.

 

Gražiausiai rubinas dera su įvairiais aukso atspalviais: baltuoju, raudonuoju ar geltonuoju bei platina.

 

Smaragdas

 

Smaragdo vertę lemia jo retumas. Šis akmuo yra net daugiau negu 20 kartų retesnis už deimantą. Akmuo priklauso berilų šeimai ir dažnai yra maišomas su žaliuoju berilu. Smaragdas yra tamsesnis, o jo intensyvi žalia spalva simbolizuoja viltį ir atgimimą. Smaragdais ypač žavėjosi ir juos nešioti mėgo Egipto valdovė Kleopatra.

 

Daugumoje smaragdų pasitaiko inkliuzų, dėl kurių jį pjauti yra sudėtingiau. Šie intarpai yra vadinami „jardin“, kas prancūzų kalbą reiškia „sodas“. Dėl šios priežasties buvo sukurtas specialus smaragdo pjūvis, kuris suteikia akmeniui stačiakampę ar kvadrato formą.

 

Paprastai smaragdai yra derinami su geltonuoju auksu, tačiau puikiai atrodo ir šalia platinos ar baltojo aukso.

 

Safyras

 

Kitas korundų šeimos narys – safyras. Gryni safyrai yra baltos spalvos, tačiau dėl geležies ir titano pėdsakų jie įgauna įspūdingą mėlyną spalvą. Būtent mėlynos spalvos juvelyrinis akmuo yra laikomas safyro grožio etalonu. Safyro pavadinimas ir kilo iš graikų kalbos žodžio „sappheiros“, reiškiančio „mėlynas“. Be šių klasikinių spalvų, galima rasti ir kitų atspalvių safyrų. Verta atsiminti, kad raudonų safyrų nėra – tai rubinai.

 

Safyras simbolizuoja tiesą, teisingumą ir išmintį. Senovės Graikijoje ir Romoje monarchai tikėjo, kad mėlynieji safyrai apsaugo juos nuo pavydo ir žalos.

 

Kadangi safyrai randami įvairių atspalvių, juos nesunkiai galima priderinti prie įvairių metalų.