Ar mėgstate skanius ir aromatingus pyragus? Vėsiais žiemos vakarais ypač tinka vadinamieji papločiai (pranc. galette). Jų būna ne tik saldžių, bet ir pikantiškų, aštrių, sūrių. Su pomidorais, baklažanais ar pievagrybiais – tikrai pavyks išsirinkti labiausiai pamaloninantį gomurį!

 

galetės (1)

Su pomidorais ir bazilikais

 

Tešlai:

  • 270 g miltų
  • Kiaušinis
  • 60 ml alyvuogių aliejaus
  • 60 ml šilto vandens
  • Druskos pagal skonį

Įdarui:

  • 4 pomidorai
  • 400 g mocarelos
  • Šaukštelis džiovintų bazilikų
  • 10 ml alyvuogių aliejaus
  • Druskos, maltų pipirų pagal skonį
  • Šviežių bazilikų puošti
 

GAMINIMAS. Sijotus miltus sumaišyti su druska. Kiaušinį sumaišyti su vandeniu ir aliejumi. Suberti miltus su druska. Išminkyti minkštą elastingą tešlą, suformuoti rutulį, uždengti maistine plėvele ir palikti 1 val.

 

Ant miltuoto paviršiaus iškočioti apskritimą. Padėti ant kepimo popieriaus. Susmulkinti pomidorus, pagardinti prieskoniais ir sumaišyti su džiovintais bazilikais. Supjaustyti mocarelą. Tešlos centre sudėti pomidorus ir sūrį. Apšlakstyti aliejumi. Kraštelius sulenkti įdaro link. Kepti apie 45 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ℃. Apibarstyti šviežiais bazilikais.

 

4 porcijos

100 g 157 kcal

Ruošti 2 val. 

 

galetės (4)

Su baklažanais ir pomidorais

 

Tešlai:

  • 200 g miltų
  • Kiaušinis
  • 20 g cukraus
  • 90 g minkšto sviesto
  • Druskos pagal skonį

Įdarui:

  • 2 nedideli baklažanai
  • 3 pomidorai
  • Česnako skiltelė
  • 20 ml alyvuogių aliejaus
  • Druskos, maltų pipirų pagal skonį
  • 80 g mocarelos arba kietojo sūrio
  • Šviežių arba džiovintų bazilikų pagal skonį
  • Pusė šaukštelio džiovintų Provanso žolelių
 

GAMINIMAS. Į sviestą suberti druską ir cukrų, išmaišyti iki vientisos masės. Įmušti kiaušinį ir išmaišyti. Suberti miltus ir išminkyti tešlą. Suvynioti į maistinę plėvelę ir 30 min. šaldyti.

 

Supjaustyti pomidorus, mocarelą. Pomidorus pagardinti prieskoniais, sudėti į kiaurasamtį ir palikti nuvarvėti 10 min. Baklažanus supjaustyti plonomis riekelėmis, pasūdyti ir palikti 15 min. Nuplauti, nuspausti ir nusausinti. Apšlakstyti aliejumi ir kepti iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Atvėsinti, susmulkinti ir sumaišyti su traiškytu česnaku.

 

Ant miltuoto paviršiaus iškočioti apskritimą. Padėti ant kepimo popieriaus. Paliekant maždaug 5 cm pločio kraštelius, sudėti sūrį, baklažanus, pomidorus, pabarstyti bazilikais. Kraštelius sulenkti įdaro link. Apšlakstyti aliejumi. Kepti apie 35 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ℃. Apibarstyti Provanso žolelėmis.

 

4 porcijos

100 g 212 kcal

Ruošti 2 val. 

 

galetės (2)

Su rikota ir pievagrybiais

 

Tešlai:

  • 250 g miltų
  • 60 ml vandens
  • Pusė šaukštelio druskos
  • 270 g sviesto
  • Kiaušinis

Įdarui:

  • 120 g pievagrybių
  • 230 g rikotos
  • 50 g kietojo sūrio
  • 10 g petražolių
  • 2 svogūnai
  • Česnako skiltelė
  • Pusės citrinos sulčių
  • Kiaušinis
  • Šaukštas smulkintų raudonėlių
  • 30 g sviesto
 

GAMINIMAS. Sijotus miltus maišyti su druska, šaltu sviestu ir kiaušiniu, kol susidarys trupiniai. Supilti vandenį ir išminkyti tešlą. Suvynioti į maistinę plėvelę ir 30 min. šaldyti.

 

Keptuvėje ištirpdyti 20 g sviesto, pakepinti smulkintus svogūnus ir česnaką. Sumaišyti su smulkintomis petražolėmis, tarkuotu sūriu, rikota ir puse kiaušinio.

 

Ant miltuoto paviršiaus iškočioti apskritimą. Padėti ant kepimo popieriaus. Paliekant maždaug 3 cm pločio kraštelius, sudėti sūrio įdarą, išdėlioti plonai pjaustytus pievagrybius. Užberti raudonėlių. Citrinos sultis sumaišyti su likusiu tirpintu sviestu. Užtepti ant įdaro. Kraštelius sulenkti įdaro link. Aptepti likusiu paplaktu kiaušiniu. Kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ℃.

 

4 porcijos

100 g 241 kcal

Ruošti 1,5 val. 

 

galetės (3)

Su špinatais ir kiaušiniais

 

Tešlai:

  • 250 g miltų
  • 150 g sviesto
  • 50 g miltelinio cukraus
  • Kiaušinis
  • Druskos pagal skonį

Įdarui:

  • 450 g špinatų
  • 50 g parmezano
  • 2 skiltelės česnako
  • 240 ml liesos grietinėlės
  • 4 kiaušiniai
  • Šaukštas sviesto
  • Druskos, maltų pipirų, muskato pagal skonį
 

GAMINIMAS. Šaltą pjaustytą sviestą sumaišyti su cukrumi, sijotais miltais, druska ir kiaušiniu. Išminkyti trapią tešlą. Suvynioti į foliją ir 1 val. šaldyti.

 

Ištirpdyti sviestą ir pakepinti špinatus su traiškytu česnaku. Pagardinti prieskoniais, supilti grietinėlę, sudėti tarkuotą parmezaną.

 

Ant miltuoto paviršiaus iškočioti apskritimą. Padėti ant kepimo popieriaus. Subadyti šakute, sulenkti kraštelius ir kepti 15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ℃, kol apskrus. Kai šiek tiek atvės, į vidurį sudėti paruoštą įdarą ir kepti dar 15 min. Įmušti kiaušinius ir kepti dar kelias minutėje orkaitėje, įkaitintoje iki 120 ℃, kol sutvirtės baltymai.

 

4 porcijos

100 g 253 kcal

Ruošti 2 val.

 

galetės (5)

Su kriaušėmis ir medumi

 

Tešlai:

  • 150 g miltų
  • 110 g sviesto
  • Pusė šaukštelio druskos
  • 30 ml ledinio vandens

Įdarui:

  • 4 kriaušės
  • 150 g mėlynojo pelėsinio sūrio
  • Citrina
  • 3 šakelės čiobrelių
  • Šaukštas skysto medaus

Aptepti:

  • Kiaušinio trynys
  • Šaukštelis vandens
 

GAMINIMAS. Sijotus miltus maišyti su druska, šaltu pjaustytu sviestu, kol susidarys trupiniai. Supilti vandenį ir išminkyti tešlą. Suvynioti į maistinę plėvelę ir 30 min. šaldyti.

 

Ant miltuoto paviršiaus iškočioti apskritimą. Perdėti ant kepimo popieriaus.

 

Plonai supjaustyti kriaušes, apšlakstyti citrinos sultimis. Sudėti į tešlos vidurį, paliekant maždaug 5 cm pločio kraštelius. Ant įdaro užberti trupinto pelėsinio sūrio, smulkintų čiobrelių, aplieti medumi. Kraštelius užlenkti. Aptepti kiaušiniu, išplaktu su vandeniu. Kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 ℃.

 

4 porcijos

100 g 139 kcal

Ruošti 2 val.

 
Spausdinti