Kiekviena moteris turi unikalų asmeninį stilių. Tačiau turbūt visi sutiks, kad individualus įvaizdis stipriai priklauso ir nuo gyvenamosios šalies. Ispanės ir lotynų amerikietės mėgsta ryškius drabužius. Prancūzės teikia pirmenybę elegantiškai klasikai. O vokietės vertina patogumą. Tad kaip rengiasi skirtingų šalių atstovės?

 

stilius

Nyderlandai

 

Nyderlanduose, Amsterdame, gyvenanti Eva savo kraštiečius apibūdina kaip atsipalaidavusius, tačiau tiesmukus žmones. „Mūsų visuomenei labai svarbi lygybė. Tad olandas milijonierius laisvai gali vairuoti paprastutį automobilį, užuot rinkęsis prabangų. Žinoma, visa tai daro įtaką ir mūsų aprangai. Brangūs prekės ženklai Nyderlanduose nėra populiarūs, juos dėvi tik užsieniečiai. Tiesą sakant, nemažai žymių ženklų net neturi savo parduotuvių Olandijoje“, – sako ji. Viena olandų mėgstama patarlė skelbia „elkis standartiškai – tai ganėtinai pašėlęs elgesys“. Tad gatvėse sutiktos olandės taip ir atrodo – apsirengusios patogiai, neįžūliai, bet su subtiliu mados prieskoniu. Pasak Evos, standartinę olandžių aprangą sudaro klasikiniai mėlyni džinsai ir patogūs džemperiai su juokingais užrašais. Tenykštės moterys taip pat mėgsta sluoksniuoti drabužius. Nyderlandų klimatas gana vėsus ir drėgnas, tad tik taip pavyksta nesušalti. Populiaru ant flanelinių marškinių dėvėti nertinį ir džinsinį švarką. Olandėms patinka derinti kelnes su ilgomis tunikomis, o sukneles – su šiltomis liemenėmis. Aksesuarai nėra mėgstami, nes svarbus praktiškumas. Dėl šios priežasties neišvysi didelių rankinių – vietoj jų Amsterdamo gyventojos renkasi skoningas kuprines. Juk taip lengviau važiuoti dviračiu. O ši transporto priemonė čia be galo populiari. Visgi labiausiai olandžių stilių apibūdina skeptiškas požiūris į prekės ženklus ir prabangą. „Tai mums visiškai nerūpi. Daug svarbiau, kad rūbo kokybės ir kainos santykis būtų protingas. Drabužis pirmiausia turi atlikti savo funkciją, o ne atkreipti aplinkinių dėmesį“, – atskleidė Eva.

 

Italija

 

29-erių Emilia kilusi iš Bolonijos – miesto šalies šiaurėje. Moters teigimu, Italijoje už madą nėra nieko svarbiau. Juk būtent šis kraštas dažnai tituluojamas pasaulio madų sostine. Garsiausi prekės ženklai turi vardines parduotuves kone visuose didesniuose šalies miestuose. Tiek moterys, tiek vyrai aprangai skiria daug dėmesio. Kita vertus, tai nereiškia, kad prie veidrodžio jie staiposi valandų valandas. Stiliaus jausmas daugumai italų tiesiog įaugęs kraujyje. Tad jiems nereikia dėti daug pastangų, kad atrodytų puikiai. Žinoma, vienas mėgstamiausių vietos gyventojų pomėgių – apsipirkinėjimas. Tad madingų drabužių parduotuvių aptiksite ant kiekvieno kampo. Pasak Emilios, italų stiliui būdingi kokybiški rūbai. Vyrai kostiumus retai perka parduotuvėse. Jie siuvami individualiai, tad drabužiai puikiai gula ant kūno. Moterys taip pat mėgsta ieškoti įdomesnių aprangos detalių. Italės nenori atrodyti kaip kitos, jos mėgsta išsiskirti. Kitaip nei olandėms, būdingos ryškios spalvos, netradiciškai kirpti drabužiai. Nors žiema šioje šalyje labai švelni, italės mėgsta kailį. Žiemą moterys nesiskiria su kailiniais ir kailiu puoštomis aprangos detalėmis. Tačiau kailis gali būti ir dirbtinis. Šiais laikais jis kokybiškas ir stilingas. O ir Italijos klimate nereikalingi tikri šilti kailiniai. Kaip ir galima numanyti, italai akylai seka visas naujausias mados tendencijas ir jas išmėgina. Savaitgaliais judriose miestų gatvėse stebina tikras madų šou. Vietiniai skuba pasivaikščioti ir susitikti su draugais, kartu demonstruodami nepriekaištingą aprangą.

 

Japonija

 

Yua iš Tokijo pasakoja, kad Japonijoje egzistuoja du mados pasauliai. Vienas jų matomas sostinės gatvėse. Tikriausiai ne kartą girdėjote apie spalvingą japonų gatvės madą – harajuku. Ryškios aprangos detalės, vaikiški aksesuarai, akį rėžiantis makiažas, mėgstamų animacinių herojų mėgdžiojimas. Tai įvaizdis, kuriuo jauni japonai maištauja prieš taisykles. Šalies ugdymo įstaigose ir darbovietėse galioja griežti aprangos reglamentai. Kai kur netgi reikalaujama vienodai kirpti plaukus, nenaudoti jokio makiažo. Tad spalvinga apranga laisvalaikiu jauniems žmonėms leidžia įkvėpti laisvės. Visgi harajuku stiliumi dažniausiai rengiasi tik studentai. Darbovietėje liktum nesuprastas, jei kas nors gatvėje išvystų išsidarkiusį. Tad šitaip drąsiai elgtis galima tik baigus mokyklą, iki susirandant darbą. Tačiau nereikėtų manyti, kad japonams nerūpi vakariečių mada. Pasak Yua, japonės tiesiog pamišusios dėl garsių Europos prekės ženklų. Kiekviena save gerbianti japonė privalo turėti bent vieną „Louis Vuitton“ rankinę. Jas nešioja visos! Šie aksesuarai regimi kaip statuso simboliai, aplinkiniams signalizuojantys, kad moteris gali sau leisti brangius daiktus. Tad įvairių visuomenės sluoksnių atstovės kruopščiai taupo, kad galėtų įsigyti tokią rankinę. Populiarūs ir kitų garsių dizainerių aksesuarai bei drabužiai. Kuo daugiau ryškių logotipų, tuo geriau. Japonėms taip pat svarbios naujausios mados tendencijos. Jos prisitaiko tiek rytietiškas, tiek vakarietiškas aprangos detales. Tradiciniai japoniški raštai derinami su Vakarų pasaulio tendencijomis. Pavyzdžiui, šilkinį kimono primenanti suknelė kombinuojama su V. Disnėjaus animacinių herojų atvaizdais puoštu švarku.

 

Australija

 

34-erių Olivija gyvena didžiausiame šalies mieste – Sidnėjuje. Pasak jos, šiltas Australijos klimatas ir nuolat šviečianti saulė turi didelę įtaką vietos gyventojų būdui. Australai yra atsipalaidavę ir ramūs. Jie nemėgsta jaudintis dėl smulkmenų ir visur stengiasi įžiūrėti šviesiąją pusę. Tai atspindi ir jų apranga. Dėl mados pamišusių moterų čia rasite mažai. Australėms labiau rūpi patogumas ir odai kvėpuoti leidžiantys drabužiai. Tad populiariausia apranga šioje šalyje yra medvilniniai marškinėliai trumpomis rankovėmis ir laisvai krintančios kelnės. Mėgstamos natūralios medžiagos – medvilnė, linas, šilkas. Australijos gyventojos ypač dievina šortus ir trumpas kelnes iki kulkšnių. Populiariausios žemės spalvos – smėlinė, ruda, samanų, pilkšva. Tiek vyrai, tiek moterys su malonumu avi patogius sportinius batelius. Damą su aukštakulniais Sidnėjaus gatvėse išvysite retai. Tačiau nors naujausios mados tendencijos vietiniams nelabai svarbios, jų nėra visiškai atsisakoma. Moterims patinka prie kasdienės ir laisvos aprangos priderinti vieną kitą ryškesnę detalę. Pavyzdžiui, įdomų papuošalą ar netradiciškai kirptą palaidinę. Mėgstamos lengvos suknelės iki kelių su šmaikščiais užrašais, margos skraistės. Vertinama nemari klasika – tiesiai kirptos kelnės, balti marškiniai, lengvi smėliniai lietpalčiai, maža juoda suknelė. Juk šie drabužiai niekada neišeis iš mados. Dauguma australių gyvena netoli paplūdimio, todėl jų aprangos stilius tai atliepia. Klasikinės aprangos detalės derinamos su atostogų atributais. Kitaip sakant, lengvomis tunikomis, vėjyje plazdančiomis suknelėmis ir plačiakraštėmis skrybėlėmis.

 

Kinija

 

Iš Šanchajaus kilusi Jun kinišką stilių apibūdina kaip itin kūrybingą. Pasak moters, kinės geba puikiai derinti Vakarų ir Azijos madas. Taip atrandama išties netikėtų derinių. Mėgstamiausia drabužių medžiaga – šilkas. Kinės jį derina su mums įprastais audiniais: džinsu, medvilne, velvetu, poliesteriu. Taip pat visiškai įprasta kreiptis į siuvėją ar netgi pačiai siūtis drabužius. Tad Šanchajaus gatvės stilius atrodo išties originaliai. Praeivės neretai demonstruoja vienetines aprangos detales. Vis dėlto, kaip ir japonėms, kinėms itin svarbūs garsūs prekės ženklai. Būtų sunku rasti vietinę, kuri neturėtų bent vieno daikto su ryškiu garsaus gamintojo logotipu. Tačiau, kaip žinia, šioje šalyje vyrauja padirbtų prekės ženklų kultas. Padirbinėjama taip profesionaliai, kad gatvėje sutikus damą sunku pasakyti – jos rankinė originali ar padirbta. Įdomu tai, kad šiuolaikiniame kinių stiliuje vis dar vyrauja ir tradicinės aprangos detalės. Moterys mėgsta dėvėti tradicinę suknelę – qipao. Tai aptempta suknia iš šilko ar medvilnės, su skeltuku šone, dažniausiai puošta gėlių ar augalų motyvais. Qipao itin populiari Šanchajuje. Šiame megapolyje moterys ją derina su moderniais drabužiais. Apskritai kinių stiliui itin būdingos ryškios spalvos – geltona, oranžinė, raudona, sodriai žalia. Todėl praeivių minioje dažniausiai mirga tikra vaivorykštė.

 

Singapūras

 

Pasak singapūrietės Arios, mada šioje šalyje svarbi. Vietos gyventojai nepraleidžia progos išbandyti naujausių tendencijų ar įsigyti prabangių prekės ženklų drabužių. Tačiau labai svarbu žinoti, kada tinka dėvėti vieną ar kitą apdarą. Dieną vyrauja paprasti kasdieniai rūbai. Neįprasta dienomis kaukšėti aukštakulniais ar vilkėti žvilgančią suknelę. Tačiau vakaro renginiuose mėgstama puoštis išties nekukliai. Vakariniams apdarams vietos gyventojos gali išleisti nemažas sumas. Singapūrietės tiesiog dievina dailius aukštakulnius ir kokybiškas rankines. Tačiau tokie aksesuarai – ne kasdienai. Jie skirti tik vakarėliams ar šventėms. Kaip ir kitose Azijos šalyse, Singapūre populiaru turtą ir statusą demonstruoti apranga. Tad garsių prekės ženklų drabužius moterys dažnai renkasi vien trokšdamos pasipuikuoti. Geros kokybės batams ar rankinei dauguma taupo metų metus, kad vėliau galėtų pasirodyti prieš aplinkinius. Svarbu tai, kad daugumoje šalies darboviečių privaloma itin formali apranga. Tad kiekviena moteris spintoje turi bent porą griežtai kirptų kostiumėlių, pieštuko silueto sijonų. Darbo aprangos kodas daro įtaką ir vietinių laisvalaikio stiliui. Gatvėse galima išvysti nemažai formaliai apsirengusių praeivių.

 

Argentina

 

39-erių Paula gyvena šalies sostinėje Buenos Airėse. Pasak moters, argentiniečių stilius itin puošnus. Panašiai kaip ir italės, Buenos Airių gyventojos mėgsta rengtis pabrėžtai moteriškai ir ryškiai. Populiarūs ilgi, besiplaikstantys sijonai, gundančios suknelės, aptemptos palaidinės. Jei argentinietė dėvi kiek paprastesnę aprangą, prie jos derina itin moteriškas detales. Pavyzdžiui, prie klasikinių mėlynų džinsų avi aukštakulnius. Argentina mados pojūčiu išties primena Italiją ar Prancūziją. Čia irgi populiaru specialiai siūdintis drabužius ir rinktis kokybiškas medžiagas. Šioje Pietų Amerikos valstybėje vyrauja subtropinis klimatas, tad vietiniai dievina odai leidžiančius kvėpuoti drabužius. Sunkių audinių ar sintetikos čia nepamatysite. Svarbią vietą užima ryškūs raštai, tačiau mėgstamos ir neutralios žemės spalvos. Moterys individualumą pabrėžia apranga, tačiau nemėgsta per sunkaus makiažo. Karštame ir drėgname ore jis tiesiog nuvarvėtų nuo veido. Tad ryškiau argentinietės dažosi tik vakaro renginiams. Vietinės taip pat nėra didelės garsių prekės ženklų gerbėjos, todėl logotipais margintų rankinių ar drabužių čia nepamatysite. Apskritai argentiniečių stilius gana vakarietiškas. Šioje šalyje tradiciniai raštai ir audiniai nėra tokie populiarūs kaip Japonijoje ar Kinijoje bei kitose Pietų Amerikos šalyse.