Ar žinojote, kad jei norite būti sveiki ir liekni, turite valgyti tuną? Tunuose itin daug baltymų, bet praktiškai nėra riebalų. Dėlto šią žuvį galima vadinti dietiniu maistu. Vis dėlto tuno kasdien valgyti nerekomenduojama, nes šiose žuvyse aptinkamas gan didelis gyvsidabrio kiekis. Tačiau skanaujant iki dviejų kartų per savaitę, nieko blogo neturėtų nutikti – atvirkščiai, tai gali net padėti pagerinti savijautą!

 

tunas

 

7 priežastys valgyti tuną:

 
  • Tunuose yra omega 3 ir 6 riebalų rūgščių, kurie gali sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Gydytojai pažymi, kad šios riebalų rūgštys ypač reikalingos moterims.
 
  • Tunuose yra didelis kiekis jodo. Reguliariai vartojant žuvį galima išvengti skydliaukės sutrikimų, kurie atsiranda dėl šio mikroelemento trūkumo. Pirmieji jodo trūkumo simptomai – lėtinis nuovargis, impotencija ir silpnumas.
 
  • Gerai sveikatai ir grožio vieno mikroelemento nepakanka. Reikia, kad organizmas įsisavintų įvairių mikro ir makroelementų (geležies, mangano, fosforo, kalcio, seleno). Be šių medžiagų tunas dar turi B grupės vitaminų, kurie reikalingi sveikai odai, plaukams ir nagams.
 
  • Tunas – mažai kalorijų turintis produktas. 100 g žuvies teturi 140 kcal. Tuno patiekalai rekomenduojami lieknėjantiems ir norintiems išsaugoti dailias kūno linijas. Įdomu, kad konservuotas tunas dar mažiau kalorijų. Nors jo maistinė vertė šiek tiek mažesnė negu šviežios žuvies, tačiau jis taip pat yra vienas iš sveikos mitybos specialistų rekomenduojamų produktų.
 
  • Dieta, kurioje gausu žuvų ir jūros gėrybių, gali apsaugoti nuo vėžio. Moksliškai įrodyta, kad gyventojai prie jūrų pakrančių keletą kartų rečiau serga vėžiu negu tie, kurie gyvena kituose Žemės rutulio regionuose. Daugiausiai tai priklauso nuo specifinės šių žmonių mitybos, kurioje ne paskutinėje vietoje atsiduria ir tunai. Įrodyta, kad reguliarus žuvų vartojimas gali sumažinti įvairių auglių atsiradimo riziką.
 
  • Unikali tunų sudėtis teigiamai veikia nervų sistemą. Jau seniai pastebėta, kad žuvies patiekalai padeda pralinksmėti, sumažinti stresą ir tapti gyvybingesniems.
 
  • Reguliarus tunų vartojimas daro teigiamą poveikį kraujagyslių sienelėms ir kraujo struktūrai. Žuvis padeda normalizuoti cukraus lygį kraujyje, mažina cholesterolį. Ši žuvis tinka ir sergantiems diabetu.
 

Makaronai su konservuotu tunu ir kaparėliais

 
  • 400 g makaronų
  • 425 g konservuoto tuno aliejuje
  • 2 šaukštai kaparėlių
  • Citrina
  • 400 g pomidorų
  • 3 valgomieji svogūnėliai
  • Skiltelė česnako
  • 10 g petražolių
  • 60 ml alyvuogių aliejaus
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Parmezano pagal skonį
  • Petražolių puošti
 

Gaminimas

 

Makaronus išvirti taip, kaip nurodyta ant pakelio esančiose instrukcijose. Nulupti citriną ir žievelę smulkiai supjaustyti. Išspausti citrinos sultis. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir 2 – 3 minutes pakepti smulkiai supjaustytus pomidorus, valgomuosius svogūnėlius ir česnakus. Supilti citrinos sultis, sudėti tuną, kaparėlius ir pusę petražolių. Kepti dar 5 minutes, kol padažas sutirštės. Paskaninti druska ir pipirais. Makaronus sumaišyti su tuno bei kaparėlių padažu. Viršų pabarstyti tarkuotu parmezanu. Papuošti šviežiomis petražolių šakelėmis.

   

4 porcijų

100 g apie 330 kcal

Paruošimo laikas: apie 25 min

Spausdinti