Smidrai pastaruoju metu ant bangos! Tačiau jie ne tik stilingai atrodo nuotraukose populiariuose socialiniuose tinkluose, bet ir yra labai naudingi sveikatai. Smidrų sezonas nėra ilgas: prasideda nuo balandžio ir baigiasi birželio pabaigoje, tad jeigu norite paskanauti šių originaliai atrodančių daržovių, kurios gali būti tiek baltos, tiek žalios, nesnauskite!

 

smidrai

priežastys, kodėl verta valgyti smidrus:

 
  • Kovoja su ligomis. Šiose daržovėse yra daug folio rūgšties, B vitamino, kuris reikalingas DNR susidarymui. Folio rūgštis apsaugo mūsų ląsteles nuo vidinių pokyčių, kurie gali sukelti vėžį. Pavyzdžiui, vakarienei galima patiekti ant grotelių keptus smidrus kaip garnyrą prie žuvies ar vištienos. Smidrus paruošti nėra sudėtinga: užtenka šiek tiek apkepinti su sviestu, česnaku ir jūros druska arba galima valgyti net žalius.
 
  • Stiprina imuninę sistemą. Smidruose yra inulino, prebiotinių skaidulų, kurie skatina gerųjų bakterijų (probiotikų) dauginimąsi skrandyje. Probiotikai stiprina imuninę sistemą ir gerina virškinimą sistemą.
 
  • Mažai kalorijų, bet ne skonio. Šešiuose smidruose yra apie 20 kalorijų ir 4 g angliavandenių. Be to, juose yra apie 2 g skaidulų, kurios padeda stabilizuoti normalų cukraus lygį kraujyje ir išvengti alkio priepuolių. Su daržovių skustuku galima supjaustyti smidrus juostelėmis ir šias traškias juosteles patiekti su mėgstamu padažu – tai puikus užkandis tarp pagrindinių dienos valgymų.
 
  • Padeda nuo PMS. Iš smidrų išgaunamas ekstraktas gali padėti palengvinti priešmenstruacinį sindromą moterims. Esminės maistinės medžiagos smidruose padeda sumažinti depresiją ir nuovargį, ir slopina menstruacijų spazmus. Taip pat jie padeda reguliuoti kraujo spaudimą ir padeda palaikyti normalią hormonų pusiausvyrą per menstruacijas.
 
  • Gerina regėjimą. Smidrai yra puikus vitamino A šaltinis, kuris svarbus sveikoms akims ir geram regėjimui. Antioksidantai šiose daržovėse padeda apsaugoti akių tinklainę nuo laisvųjų radikalų pažeidimų. Smidruose esantis antioksidantas – glutationas – taip pat padeda sumažinti akių ligų, įskaitant kataraktos ir vištakumo (blogas matymas tamsoje), riziką.
 

Smidrai sluoksniuotoje tešloje

 
  • 400 g smidrų
  • Kiaušinis
  • 150 g grietinėlės sūrio
  • 375 šaldytos sluoksniuotos tešlos
  • 4 plonos riekelės virtos rūkytos kiaulienos
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Įvairių salotų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 180°. Ant miltuoto paviršiaus išvynioti tešlą ir supjaustyti 15 x 15 cm kvadratėliais. Aptepti grietinėlės sūriu, paliekant 1 cm tešlos kraštelį. 4 – 5 smidrus apvynioti rūkytos kiaulienos riekele, padėti ant sūrio, pabarstyti druska ir pipirais, tešlos kraštelius aptepti plaktu kiaušiniu. Atsargiai suvynioti tešlą ir aptepti likusiu plaktu kiaušiniu. Kepti orkaitėje 20 – 25 min., kol tešla iškils ir įgaus gražų, auksinį atspalvį, o smidrai suminkštės. Patiekti su sezoninėmis salotomis.

 

4 porcijos

100 g apie 298 kcal

Paruošimo laikas: apie 40 min

Spausdinti