Populiarų teiginį, kad kasdien suvalgius po obuolį, nereikės jokio gydytojo, būtų galima perfrazuoti ir obuolį pakeisti avokadu. Iš Meksikos ir Centrinės Amerikos kilęs vaisius vartojamas nuo indėnų klestėjimo laikų. Jis ne tik skanus, sotus, bet ir labai naudingas sveikatai ir grožiui.

 

"avokadų salotos"

5 priežastys dažniau valgyti avokadus:

 

  • Avokadai nestorina. Greitas maistas, trakučiai, vaisvandeniai, balta duona turi daug tuščių kalorijų, kurios tukina, bet avokadai – ne. Šiuose nesaldžiuose vaisiuose, kuriuos indėnai vadino aligatoriaus kriaušėmis, itin daug mononesočiųjų riebalų ir oleino rūgšties, kaip alyvuogių aliejuje. Viduržemio jūros regiono dietoje oleino rūgštis padeda išlikti liekniems vyresniame amžiuje, kai natūraliai sulėtėja medžiagų apykaita. Be to, oleino rūgštis mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

 

  • Avokadai sumažina alkio jausmą. Dauguma žmonių mėgsta užkandžiauti. Tačiau per dažnai užkandžiauti kenkia figūrai. Kaip pažaboti besotį apetitą? Įrodyta, kad tą padaryti gali padėti avokadai. Tyrimai parodė, kad patiekalai, kurių sudėtyje yra avokadų ir kitų gerųjų riebalų, padeda greičiau pajusti sotumo jausmą, todėl suvalgoma mažiau maisto. Didžiąją jų dalį sudaro sveikos riebiosios rūgštys, kurios reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, medžiagų apykaitą ir turi teigiamą poveikį organizmui. Įprastus, nesveikus užkandžius verta iškeisti į duonos riekelę, apteptą trintu avokadu minkštimu su prieskoniais.

 

  • Avokadai turtingi vitaminų ir mineralinių medžiagų. Avokadus valgyti sveika, nes juose (100 g) yra 14 mineralinių medžiagų, 18 aminorūgščių, 2 g baltymų, fitosterolių, karotenoidų, chlorofilo, dėl kurio vaisiai įgauna gražią žalsvą spalvą, polihidroksilinių alkoholių, kurie mažina uždegimą ir saugo nuo ultravioletinių spindulių, B grupės (folio rūgšties), C, E vitaminų.

 

  • Avokadai tinka daugelyje  patiekalų. Avokadai – universalus, neutralaus skonio vaisius, kuris gali pagerinti beveik bet kurį patiekalą. Iš trintų avokadų galima pagaminti gvakamolės padažą. Avokadų griežinėlių galima dėti ant pilno grūdo duonos riekelių arba krekerių. Jų galima dėti į salotas ir kitur. Avokadai, turtingi kalio, labai tinka su jūros druska ir daugeliu jūros dumblių, kuriose daug natrio. Avokadų taip pat galima dėti į glotnučius. Iš Centrinės Amerikos vaisių net kepami pyragai.

 

  • Avokadai padeda ilgai išsaugoti gerą sveikatą. Avokadai ne tik skanūs ir naudingi, bet jie ir turi ilgalaikį poveikį sveikatai. „Gerieji“ riebalai padeda palaikyti normalų cukraus kiekį, cholesterolio kraujyje, gali sumažinti uždegimą smegenyse ir organizme bei yra puikus energijos šaltinis. Teigiama, kad avokadai gali pakeisti mėsą ir sūrį.

 

Įdomu, kad galima valgyti net avokadų kauliukus. Tačiau jie nėra tokie vertingi kaip minkštimas ir jų valgyti nerekomenduojama.

 

Avokadų salotos su jautiena

 

  • Avokadas
  • 250 g virtos jautienos liežuvio
  • 0,5 – 1 citrina
  • 3 – 4 lapai salotų
  • 2 šakelės citrininių bazilikų
  • 2 šakelės krapų
  • 2 šaukštai vynuogių kauliukų aliejaus
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Avokadą perpjauti, nulupti ir išimti kauliuką. Minkštimą supjaustyti ir apšlakstyti citrinos sultimis. Jautienos liežuvį supjaustyti gabalėliais. Krapus susmulkinti. Bazilikų lapelius nuskinti nuo stiebų ir susmulkinti. Paruošti padažą: šakute suplakti druską, pipirus, aliejų, 3 – 4 šaukštus citrinos sulčių. Avokadą sumaišyti su mėsa, krapais, bazilikais, užpilti padažu, vėl sumaišyti ir sudėti ant salotų lapų. Galima puošti šviežiais žalumynais.

 

2 žmonėms

100 g apie 205 kcal

Paruošimo laikas: 15 min

 

Avokadų ir mocarelos salotos su apelsininiu užpilu

 

  • Avokadas
  • 250 g mocarelos sūrio rutuliukų
  • 250 g meliono
  • Citrina
  • Petražolių pagal skonį

Užpilui:

  • 1,5 apelsino
  • 0,5 šaukšto medaus
  • 2 šaukštai baltojo vyno acto
  • 0,5 šaukšto alyvuogių aliejaus
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

 

Avokadą perpjauti, nulupti ir išimti kauliuką. Minkštimą supjaustyti ir apšlakstyti citrinos sultimis. Melioną perpjauti, išimti sėklas, nupjauti žievę ir supjaustyti minkštimą. Paruošti užpilą: išspausti apelsinų sultis ir visas sudedamąsias dalis suplakti. Avokadą sumaišyti su melionu ir mocarela bei užpilti užpilu.

 

2 žmonėms

100 g apie 130 kcal

Paruošimo laikas: 15 min

 

Avokadų keksiukai

 

  • 2 avokadai
  • 50 g džiovintų vaisių (razinų, spanguolių, vyšnių)
  • Kiaušinis
  • 120 g miltų
  • 160 g cukraus
  • 2 šaukštai citrinų sulčių
  • Vanilės ekstrakto pagal skonį
  • Šaukštelis kepimo miltelių
  • Druskos pagal skonį
  • Miltelinio cukraus puošti

 

Gaminimas

 

Kiaušinį išplakti su cukrumi iki standžių putų. Avokadų minkštimą sumaišyti su citrinų sultimis. Kiaušinio plakinį sumaišyti su trinta avokadų mase, miltais ir kepimo milteliais ir išplakti tešlą. Įdėti džiovintų vaisių ir išmaišyti. Tešlą šaukštu sudėti į riebalais išteptas arba kepimo popieriumi išklotas keksiukų formeles, bet ne iki kraštų. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, 25 minutes. Kai šiek tiek atvės, išimti iš formelių ir pabarstyti milteliniu cukrumi.

 

10 – 12 žmonių

100 g apie 261 kcal

Paruošimo laikas: 60  min

Spausdinti