Arbūzus mėgsta daugelis. Tačiau daugelis pamiršta, kad tai kur kas daugiau nei skanus ir saldus vaisius, prilygstantis pagamintiems desertams, bet ir labai naudingas produktas žmogaus organizmui! Tad kodėl verta įtraukti šį apvalų gražuolį į dienos mitybą besibaigiant vasarai ir visą rugsėjo mėnesį?

 

arbuzai

Nauda sveikatai

 

  • Turtingi antioksidantų. Antioksidantai yra medžiagos, kuris saugo organizmą nuo oksidacinio streso, kurį mokslininkai sieja su organizmo senėjimo. Visų svarbiausias antioksidantas yra vitaminas C. Arbūze yra vitamino C: viename gabalėlyje yra 25 % šio vitamino dienos vertės. Be to, vitaminas C reikalingas norint apsisaugoti nuo infekcijų ir išlaikyti dantis sveikus.

 

  • Padeda organizmui susidoroti su stresu. Saldus arbūzo skonis skatina hormonų, atsakingų už malonumo jausmą, išsiskyrimą. Be to, vaisiuje gausu beta karoteno, kuris reikalingas gerai psichoemocinei žmogaus savijautai, mažina fizinį stresą.

 

  • Mažina vėžio riziką. Vaisiuose esantis likopenas gali apsaugoti nuo krūties, prostatos, žarnyno, skrandžio ir plaučių vėžio.

 

  • Turi daug maistinės ląstelienos. Nors 100 g maistinės ląstelienos yra tik 0,4 g, bet pabandykite rasti žmogų, kuris arbūzo per dieną suvalgytų tik 100 g! Todėl skaidulų gaunama kur kas daugiau. Maistinė ląsteliena reikalinga gerai žarnyno veiklai, vėžio prevencijai ir odos sveikatai.

 

  • Arbūzai šalina toksinus iš organizmo. Arbūzas turi stiprų diuretinį poveikį ir šalina skysčių perteklių iš organizmo. Kartu su jais išstumia ir natūraliai organizme susidarančius toksinus.

 

  • Apsaugo širdies ir kraujagyslių sistemą ir stiprina imuninę sistemą. Arbūzuose yra nepakeičiamos aminorūgšties, citrulino, kuri atlieka svarbų vaidmenį širdies ir kraujagyslių sistemos bei imuninės sistemos veikloje.

 

  • Padeda kontroliuoti svorį. Dėl didelio cukraus kiekio arbūzai gerai pasotina, bet jie turi nedaug kalorijų (100 g tik 27 kcal), todėl neskatina svorio augimo.

 

Arbūzų salotos su mėlynojo pelėsiniu sūriu

 

  • Arbūzo;
  • citrinų sulčių pagal skonį;
  • sezamų sėklų aliejaus pagal skonį;
  • 2 – 3 kiečių lapelių;
  • mėlynojo pelėsinio sūrio pagal skonį;
  • moliūgų sėklų aliejaus pagal skonį;
  • migdolų drožlių pagal skonį;
  • skrudintų moliūgų sėklų pagal skonį;
  • šilauogių pagal skonį.

 

Gaminimas

 

Nupjauti žievę, išimti arbūzo sėklas. Arbūzo minkštimą išskobti ledų šaukštu ir tuos arbūzo rutuliukus sudėti į vakuuminį maišelį, įpilti šiek tiek citrinų sulčių, skrudintų sezamų sėklų aliejaus, kelis kiečių lapelius ir palikti, kad šiek tiek pasimarinuotų. Tada marinuotus arbūzo gabalėlius patiekti su supjaustytu mėlynuoju pelėsiniu sūriu. Apšlakstyti moliūgų sėklų aliejumi ir užberti skrudintų moliūgų sėklų, moliūgų drožlių bei šilauogių.

 

2 porcijų

100 g apie 129 kcal

Ruošti: 20 min.

 

Salotos su ožkų pieno sūriu, migdolais ir šilauogėmis

 

  • Arbūzo;
  • citrinų sulčių pagal skonį;
  • alyvuogių aliejaus pagal skonį;
  • ožkų pieno sūrio pagal skonį;
  • grietinėlės sūrio pagal skonį;
  • migdolų drožlių pagal skonį;
  • skrudintų moliūgų sėklų pagal skonį;
  • šilauogių pagal skonį.

 

Gaminimas

 

Nupjauti žievę, išimti arbūzo sėklas. Arbūzą supjaustyti kubeliais. Apšlakstyti alyvuogių aliejumi ir citrinų sultimis, sudėti į lėkštę ir užberti tarkuoto ožkų pieno sūrio. Į salotas galima įmaišyti šiek tiek tepamo grietinėlės sūrio. Ant viršaus užberti migdolų drožlių, skrudintų moliūgų sėklų ir šilauogių.

 

2 porcijų

100 g apie 214 kcal

Ruošti: 10 min.

 

Paprastas arbūzų gėrimas

 

  • Arbūzo;
  • citrinų sulčių pagal skonį;
  • cukraus pagal skonį;
  • 2 – 3 kiečių lapelių.

 

Gaminimas

 

Nupjauti žievę, išimti arbūzo sėklas. Minkštimą sudėti į elektrinį trintuvą, įpilti šiek tiek citrinų sulčių, įdėti cukraus ir kelis kiečių lapelius. Viską sutrinti iki vientisos, tirštos konsistencijos. Supilti į stiklines.

 

2 porcijų

100 g apie 25 kcal

Ruošti: 5 min.

 

Spausdinti