5 idėjos lengvai ir gardžiai vakarienei
2025-06-12 09:25Po ilgos dienos norisi kažko paprasto, sykiu ir gardaus. Vakarienė neturi būti sudėtinga ar trukti valandų valandas virtuvėje – kartais užtenka kelių gerai parinktų ingredientų, šiek tiek kūrybiškumo ir tinkamų prieskonių. Kviečiame išbandyti paprastus, lengvus, šiltymečio vakarienei idealiai subalansuotus receptus.
Lauko kepsninėje ruošta žuvis
2 porcijos
100 g 110 kcal
Ruošti 25 min.
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- Pusės citrinos sultys
- Skiltelė česnako
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Pusė šaukštelio maltos saldžiosios paprikos
- 300 g menkių filė
- Raudona saldžioji paprika
- Geltona saldžioji paprika
- Pusė žalios saldžiosios paprikos
- Šaukštas balzaminio acto
- Šviežių petražolių papuošti
GAMINIMAS. Šaukštą aliejaus sumaišyti su citrinos sultimis, spaustu česnaku, druska ir pipirais, paprika. Marinatu gerai įtrinti žuvį ir palaikyti 10 min. Paprikas supjaustyti nedideliais kubeliais, sumaišyti su likusiu aliejumi, balzaminiu actu, pagardinti druska ir pipirais. Sudėti ant folijos ir kepti lauko kepsninėje apie 7 min., kol suminkštės ir lengvai apskrus. Žuvį lauko kepsninėje kepti po 4 min. iš kiekvienos pusės. Patiekti su keptomis paprikomis, papuošti petražolėmis.
Veganiškas dubenėlis
2 porcijos
100 g 120 kcal
Ruošti 50 min.
- 100 g bolivinių balandų
- Vidutinio dydžio batatas
- Šaukštas alyvuogių aliejaus
- Pusė šaukštelio maltos rūkytos paprikos
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Avokadas
- 100 g konservuotų avinžirnių
- 100 g vyšninių pomidorų
- Sauja šviežių špinatų
- Šaukštas žaliosios citrinos sulčių
- Šaukštelis sezamų sėklų
GAMINIMAS. Bolivines balandas virti sūdytame vandenyje apie 15 min., tuomet perlieti šaltu vandeniu ir nusausinti. Batatą supjaustyti kubeliais, sumaišyti su alyvuogių aliejumi, paprika, druska, pipirais. Kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C, kol suminkštės ir gražiai apskrus. Avinžirnius nuplauti, nusausinti ir 7 min. kepinti sausoje keptuvėje, kol šiek tiek apskrus. Pomidorus perpjauti pusiau, avokadą supjaustyti riekelėmis. Į dubenėlius paskirstyti virtas bolivines balandas, keptą batatą, avinžirnius, pomidorus, špinatus ir avokadą. Apšlakstyti citrinos sultimis ir pabarstyti sezamų sėklomis.
Itališka lęšių sriuba
4 porcijos
100 ml 95 kcal
Ruošti 45 min.
- Šaukštas alyvuogių aliejaus
- Svogūnas
- Morka
- Saliero stiebas
- 2 skiltelės česnako
- 300 g moliūgo minkštimo
- 150 g rudųjų lęšių
- Pusė šaukštelio smulkintų džiovintų raudonėlių
- Pusė šaukštelio smulkintų džiovintų čiobrelių
- 800 ml daržovių sultinio
- 400 g konservuotų smulkintų pomidorų
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- 2 šaukštai tarkuoto parmezano
- Šviežių čiobrelių papuošti
GAMINIMAS. Įkaitinti puodą su aliejumi, suberti smulkiai pjaustytą svogūną ir trumpai pakepinti, kol suminkštės. Sudėti kubeliais pjaustytą morką, smulkintą salierą ir kapotą česnaką, maišant pakepinti dar 4 min. Suberti kubeliais pjaustytą moliūgą, lęšius, prieskonius, išmaišyti. Supilti daržovių sultinį ir konservuotus pomidorus. Užvirti. Sumažinti kaitrą, uždengti ir virti apie 30 min, kol lęšiai ir moliūgas suminkštės. Pagal skonį pasūdyti, pagardinti pipirais. Patiekti pagardinus parmezanu ir papuošus čiobreliais.
Fetučiniai su grybais ir vištiena
2 porcijos
100 g 163 kcal
Ruošti 30 min.
- 150 g fetučinių
- Šaukštas alyvuogių aliejaus
- 100 g vištienos kumpio
- 150 g pievagrybių
- Mažas svogūnas
- Skiltelė česnako
- 100 ml 35 % riebumo grietinėlės
- 50 g kietojo sūrio
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Šviežių čiobrelių papuošti
GAMINIMAS. Makaronus išvirti sūdytame vandenyje, kaip nurodyta. Nusausinti, pasilikti truputį nuoviro (apie 50 ml).Įkaitinti keptuvę su aliejumi, sudėti juostelėmis pjaustytą kumpį, kepti 4 min., kol apskrus. Išimti ir atidėti.Į tą pačią keptuvę sudėti smulkintą svogūną, česnaką ir riekelėmis raikytus grybus. Kepti apie 7 min., kol išgaruos skystis ir grybai šiek tiek apskrus. Supilti grietinėlę, sudėti tarkuotą sūrį, maišyti, kol ištirps ir susidarys vientisas padažas. Suberti virtus makaronus, keptą kumpį, jei per tiršta, įpilti likusio nuoviro, pagardinti prieskoniais ir maišant kaitinti dar minutę. Patiekti papuošus smulkintais čiobreliais. Papildomai ant viršaus galima užtarkuoti sūrio.
Krevečių salotos
2 porcijos
100 g 105 kcal
Ruošti 15 min.
- Sauja gražgarsčių
- Sauja lapinių salotų
- 200 g virtų arba lengvai apkeptų krevečių be kiautų
- Prinokęs avokadas
- Pusė mėlynojo svogūno
- Šaukštas alyvuogių aliejaus
- Šaukštas šviežiai spaustų citrinos sulčių
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
GAMINIMAS. Salotas suplėšyti smulkesniais gabalėliais. Sumaišyti su krevetėmis, griežinėliais pjaustytu avokadu, smulkiai pjaustytu svogūnu. Pagardinti aliejumi, citrinos sultimis ir prieskoniais. Permaišyti.
Autorė Jūratė Survilė