Krienai – aštrus prieskonis, dažnai vartojamas tradicinėje lietuviškoje virtuvėje. Dietologai liaupsina krienų savybes ir net vadina lietuvišku supermaistu. Jis iš tiesų ne tik suteikia pikantiško skonio patiekalams, bet ir stiprina sveikatą.

 

"krienai"

15 priežasčių dažniau valgyti krienus:

 

  • Krienai gali sumažinti vėžio riziką.
  • Krienai naikina infekcijas.
  • Krienai palengvina sinusito simptomus.
  • Krienai malšina raumenų skausmus.
  • Krienai mažina laisvųjų radikalų žalą.
  • Krienai padeda gydyti šlapimo takų infekcijas.
  • Krienai mažina vandens susilaikymą organizme.
  • Krienai gali padėti numesti svorio.
  • Krienai mažina kraujo spaudimą.
  • Krienai gerina virškinimą.
  • Krienai sveika kaulams.
  • Krienai sumažina nervinio vamzdelių defektų riziką.
  • Krienai gerina medžiagų apykaitą.
  • Krienai palengvina alergijos simptomus.
  • Krienai yra labai maistingi. Juose yra 13 % dietinių skaidulų, 4 % angliavandenių, 2 % baltymų ir 2 % riebalų. Gausu vitaminų C, B6, folio rūgšties, niacino, mineralų – natrio, magnio, kalio ir cinko.

 

PASTABA! Krienuose yra gana daug natrio, o iš jo gaunamos kalorijos virsta į cukrų. Nors krienai paprastai vartojami labai mažais kiekiais, tačiau reikia prisiminti, kad juose esantis natris gali pabloginti nutukusių žmonių būklę. Be to, krienai turi silpną diuretinį poveikį, todėl gali sukelti problemų žmonėms, kenčiantiems nuo inkstų veiklos sutrikimų, sergantiems pepsine opa ar uždegimine žarnų liga. Krienų rekomenduojama vengti ir, jei sergama hipotiroze.

 

Bulviniai blynai su lašiša ir krienų padažu

 

  • 700 g bulvių
  • Kiaušinis
  • Šaukštas bulvių krakmolo
  • 150 ml 30 % grietinėlės
  • Krieno šaknies apie 2 cm
  • Šaukštas citrinų sulčių
  • 250 g rūkytos lašišos
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų, muskato pagal skonį
  • Aliejaus kepti
  • Krapų puošti

 

Gaminimas

 

Bulves nuskusti, nuplauti, stambiai sutarkuoti ir nuspausti. Sumaišyti su kiaušiniu, krakmolu, druska, pipirais ir muskatu. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir kepti iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Po to sudėti ant popierinių rankšluosčių, kad sugertų riebalų perteklių. Grietinėlę išplakti iki standumo, atsargiai įmaišyti krienus. Pagardinti druska, pipirais ir citrinų sultimis. Bulvinius blynus patiekti su rūkyta lašiša bei šaukštu krienų padažo. Papuošti smulkiai supjaustytais krapais.

 

4 žmonėms

100 ml apie 145 kcal

Paruošimo laikas: apie 45 min

 

Orkaitėje kepti burokėliai su krienų, rėžiukų ir obuolių padažu

 

  • 1 kg burokėlių
  • 2 obuoliai
  • 150 g rėžiukų
  • 6 šaukštai tarkuotų krienų
  • 4 šaukštai grietinės
  • 2 šaukštai obuolių sidro arba raudonojo vyno acto
  • Šaukštas cukraus

 

Gaminimas

 

Burokėlius nuplauti, nusausinti, suvynioti į foliją ir kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 200 laipsnių, 1 – 2 valandas, kol suminkštės. Palikti, kad atvėstų. Obuolius nulupti, sutarkuoti ir pakepinti įkaitintoje keptuvėje su cukrumi bei šaukštu vandens. Keptuvę uždengti ir troškinti obuolius, kol suminkštės. Tada įpilti acto ir sutrinti obuolių košę. Sumaišyti su krienais, grietine, paskaninti druska. Burokėlius supjaustyti į 4 dalis, sudėti į lėkštę su rėžiukais ir ant viršaus – krienų ir obuolių padažo.

 

8 žmonėms

100 ml apie 87 kcal

Paruošimo laikas: apie 2 val. 20 min

 

Krienų ir virtų bulvių apkepas su jautiena

 

  • 2 šaukštai tarkuotų krienų
  • 5 bulvės
  • 3 pastarnokai
  • 2 morkos
  • Svogūnas
  • 500 g maltos jautienos
  • 360 ml jautienos sultinio
  • 120 ml pieno
  • Kiaušinis
  • 3 šaukštai miltų
  • Lauro lapas
  • Šaukštas Vusterio padažo
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Aliejaus kepti
  • Svogūnų laiškų puošti

 

Gaminimas

 

Bulves nuskusti, nuplauti, smulkiai supjaustyti, užpilti šaltu vandeniu, įdėti druskos, ir išvirti. Nukošti ir sutrinti su pienu. Po to sumaišyti su kiaušiniu, krienais, druska ir pipirais. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir pakepinti nuskustus ir susmulkintus pastarnokus, morkas, svogūną su lauro lapu ir prieskoniais, kol taps traškūs (apie 8 – 10 min). Dažnai maišant pakepinti maltą jautieną 5 min. Užberti miltų, sumaišyti ir dar pakepti minutę. Supilti jautienos sultinį ir virti, kol sutirštės (apie 1– 2 min). Paskaninti Vusterio padažu, išimti lauro lapą ir išmaišyti. Kepimo indą ištepti riebalais ir dėti sluoksnį mėsos, paskui keptų daržovių ir galiausiai bulvių košės su krienais sluoksnius. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 230 laipsnių, 5 – 10 minučių. Viršų pabarstyti smulkintais svogūnų laiškais.

 

4 žmonėms

100 ml apie 120 kcal

Paruošimo laikas: apie 70 min

Spausdinti