Spuogai – ne tik paauglių problema. Su jų protrūkiais bent retkarčiais susiduria apie 25 % vyrų ir beveik 50 % moterų. Norint sumažinti spuogų riziką, svarbiausia – tinkama odos priežiūra.

 

Kodėl atsiranda?Beautiful,Young,Woman,Girl,With,Two,Different,Skin,Conditions:,Acne,

 

Spuogai kyla, kai riebalų perteklius, negyvos odos ląstelės ir kiti nešvarumai užkemša poras – prasideda uždegimas. Pastebėta, kad į aknę linkusių žmonių oda dažniausiai išskiria daugiau sebumo nei kitų asmenų. Šie organizmo gaminami riebalai svarbūs odos drėgmei ir apsauginiam barjerui palaikyti, tačiau jų perteklius kelia minėtas problemas – užkemša poras ir taip skatina spuogelių dygimą. Problemą dar labiau aštrina klaidinga odos priežiūra ir netinkamų produktų naudojimas. Beje, svarbu ne tik tai, kuo odą maitiname išoriškai, bet ir iš vidaus – jos būklei didelę įtaką daro maitinimosi ypatumai. Svarbiausia laikytis sveikos mitybos principų, vengti itin riebaus, kepto maisto, daug cukraus, gazuotų gėrimų.

 

Apgaulinga vasara

 

Vasarą oda gauna kur kas daugiau saulės spindulių nei kitais metų laikais. Tai ją sausina, mažina riebalavimąsi, maža to, ultravioletiniai spinduliai turi dezinfekcinį poveikį. Rezultatas – lygesnė, mažiau spuogeliais nusėta oda. Net jau iškilusius truputį maskuoja įdegis. Skamba labai gerai, deja, rezultatas trumpalaikis, o ilgainiui saulės poveikis spuoguotos odos būklę gali netgi pabloginti. Karščio ir saulės spindulių alinama oda pradeda gaminti vis daugiau sebumo, nes taip bando palaikyti drėgmės pusiausvyrą. Be to, šiek tiek storėja viršutinis dermos sluoksnis – tai irgi veikia kaip natūralus apsauginis barjeras. Rudeniop tai ima kelti rimtų problemų: storesnis odos sluoksnis reiškia daugiau sunykusių ląstelių, kurios maišosi su padidėjusiu riebalų kiekiu ir kemša odos poras. Uždegimai įsismarkauja labiau nei bet kada ir spuogai ima dygti it pašėlę.

 

Pirmiausia – higiena

 

Norint sumažinti spuogų dygimą, pirmiausia būtina pasirūpinti tinkama odos higiena, kad nesusidarytų palanki terpė uždegimui vystytis. Vasarą tai svarbiau nei bet kada, nes gausiau prakaituojame, oda išskiria daugiau sebumo. Odą derėtų valyti du kartus per dieną: atsikėlus ryte ir prieš miegą vakare. Jokiu būdu nevalia naudoti įprasto rankų muilo, būtini specialūs veido prausikliai. Rekomenduojama įsigyti skirtų į spuogus linkusiai odai. Tokiuose produktuose būna arbatmedžių aliejaus, salicilo, AHA rūgščių, cinko, kaolino. Šie komponentai neleidžia daugintis bakterijoms, slopina uždegimus, taigi, sprendžia ir spuogų problemą. Salicilo rūgštį galima naudoti ir atskirai – suvilgius vatos diskelį ja valyti spuoguotą odą. Didžiausias efektas pasiekiamas, kai tai daroma 2–3 kartus per dieną, po kiekvieno veido prausimo.

 

Kartą ar du per savaitę būtinas gilesnis odos valymas – šveitimas. Kaip ir prausikliai, taip ir šveitikliai turėtų būti skirti spuoguotai odai.

 

Būtina drėkinti

 

Spuoguota oda dažnai būna riebi, tad klaidingai manoma, kad jos papildomai drėkinti nereikia. Iš tiesų kremą ar kitas drėkinamąsias priemones būtina naudoti po kiekvieno plovimo. Svarbiausia, kad jos atitiktų odos tipą. Vasarai drėkinamosios priemonės turėtų būti lengvos konsistencijos, pagamintos vandens, o ne aliejaus pagrindu, kad nekimštų porų, leistų odai kvėpuoti, jos neapsunkintų. Prieš tepant kremą po veido prausimo dar rekomenduojama odą patepti toniku – jis palaiko tinkamą odos pH ir gerina vėliau naudojamų produktų įsisavinimą. Kartą ar du per savaitę odą derėtų palepinti kauke. Galima rinktis tokią, kuri ne tik intensyviai drėkina ir maitina, bet kartu turi ir valančių savybių – vienu šūviu nušausite kelis zuikius. Kaukių naudojimą galima derinti su šveitimo procedūromis – pašalinus sunykusių ląstelių sluoksnį kaukių poveikis kur kas intensyvesnis.

 

Nepamiršti apsaugos nuo saulės

 

Saulė turi apgaulingą poveikį – kuriam laikui gali pagerinti spuoguotos odos būklę, bet ilgainiui tik sukuria dar daugiau problemų. Norint to išvengti, svarbu naudoti apsaugines priemones nuo saulės. Kasdienai kūnui pakanka SPF 30, o veidą visuomet rekomenduojama tepti priemonėmis su SPF 50. Svarbu, kad produktas apsaugotų tiek nuo UVA, tiek nuo UVB spindulių. Varginant spuogams rinktis lengvos tekstūros, vandens pagrindu pagamintas apsaugines priemones nuo saulės. Jos turėtų lengvai susigerti į odą ir nepalikti lipnumo pojūčio. Kaip ir renkantis bet kokius kitus odos produktus, atsižvelgti, kokiam odos tipui skirti.

 

Autorius Jūratė Survilė