Ajurvedos šalininkai tiki, kad karvių pieną sudaro visų augalų esencijos, o lydytas sviestas ghi yra pieno esencija. Indijoje lydytas sviestas neturi lygių. Tai tobuliausias maisto produktas, kurį gali pagaminti žmogaus rankos.

 

"ghi"

Indijoje tikima, kad lydyto sviesto ghi vartojimas gali suteikti ilgaamžiškumo dovaną, nes jam būdingos priešingos savybės (sunkumas, lėtumas, riebumas, tankumas, švelnumas) turi raminantį poveikį vata došai. Sustiprėjus vatos savybėms prasideda senėjimo procesai. Taigi lydytas sviestas šiuos procesus lėtina ir net gali pailginti gyvenimą.

 

Ajurveda teigia, kad lydytas sviestas gerina smegenų veiklą, atmintį, padeda mokytis naujų dalykų. Sveiki žmonės, vartodami lydytą sviestą gali sumažinti cholesterolio lygį kraujyje, tačiau jo vartoti tiems, kuriems jau yra nustatytas padidėjęs cholesterolis, nerekomenduojama.

 

Teigiama, kad kiekvieną rytą ant tuščio skrandžio reikėtų suvalgyti šaukštelį lydyto sviesto, kuris padeda šalinti nuodingas medžiagas iš organizmo, gerina virškinimą ir skatina toksinų pasišalinimą iš organizmo.

 

Indijoje lydytas sviestas ghi daugybę amžių naudojamas ne tik maistui gaminti, bet ir žaizdoms, vidurių užkietėjimui gydyti, odai ir akims stiprinti. Ghi išgrynintas sviestas – tai ne paprastas sviestas ir tuo įsitikina vis daugiau pasaulio gyventojų.

 

12 priežasčių, kodėl reikėtų pradėti vartoti lydytą sviestą ghi:

 

  • Ghi pradeda degti palyginti aukštoje temperatūroje – 250 °C. Taigi kaitinant lydytą sviestą jis neskyla į laisvuosius radikalus, kaip kiti riebalai.

 

  • Lydytas sviestas – ilgai negendantis produktas. Priešingai nei paprastą sviestą jį nebūtina laikyti šaldytuve. Kai kurie lydyto sviesto mišiniai gali išsilaikyti daugiau nei šimtą metų nepakitę.

 

  • Ghi pasižymi sviestiniu skoniu, bet nesukelia alergijos kaip kiti pieno produktai. Ghi gaminamas iš sviesto, bet iš jo pašalinamos pieno sausosios medžiagos ir priemaišos, todėl daugelis laktozės ir kazeino netoleruojančių žmonių gali vartoti lydytą sviestą be jokio šalutinio poveikio.

 

  • Lydytas sviestas ghi turtingas riebaluose tirpių vitaminų A ir E.

 

  • Lydytame svieste ghi yra K2 ir konjuguotos linoleino rūgšties – tai antioksidantai, naikinantis virusus, jeigu lydytas sviestas gaminamas iš žole šeriamų karvių pieno.

 

  • Lydytas sviestas yra labai maistingas. Jame esančios riebiosios rūgštys įsisavinamos tiesiai į kepenis (kaip angliavandeniai) ir yra sudeginamos kaip energija. Šį produktą rekomenduojama vartoti sportininkams, kuriems reikia daug energijos.

 

  • Lydyto sviesto riebiosios rūgštys gali būti naudojamos deginti kitiems riebalams ir taip padėti numesti svorio. Tačiau lydytas sviestas – ne panacėja. Jis yra labai kaloringas, todėl vartojant kaip maisto produktą, padedantį lieknėti, gali turėti priešingą poveikį.

 

  • Lydytame svieste, priešingai nei kituose riebaluose, yra sviesto rūgšties, kuri gerina virškinimą ir stiprina imuninę sistemą. Šią rūgštį žarnyne gamina gerosios bakterijos, tačiau, esant tam tikriems virškinimo sutrikimams, žmogaus organizmas nustoja gaminti šią rūgštį. Lydytas sviestas gali būti naudojamas kaip pagalbinė priemonė, gydant opinį kolitą ir Krono ligą.

 

  • Naujausi tyrimai parodė, kad neigiamos emocijos turi cheminę prigimtį. Senosios kultūros visuomet teigė, kad žmogaus kūnas ir protas yra labai glaudžiai susiję. Šios emocijos kaupiamos riebaluose. Ghi gali pakeisti tuos neigiamų emocijų įsigėrusius riebalus. Jis šalina emocinius toksinus iš kūno ir valo organizmą.

 

  • Pagal ajurveda lydytas sviestas – satva maistas. Satva maisto produktai skatina pozityvumą, augimą, tobulėjimą bei sąmoningumo vystymąsi.

 

  • Lydytą sviestą galima naudoti kaip priemonę drėkinti ir maitinti labai sausai odai. Šiek tiek sviesto galima ištirpinti šilto vandens vonioje ir pagulėti 10 – 15 minučių. Prieš tai ghi galima sumaišyti su keliais lašais mėgstamo eterinio aliejaus ar jų mišinio. Taip pat lydytas sviestas išoriškai naudojamas gydyti nudegimus, patinimus ir kitokius odos pažeidimus.

 

  • Lydytas sviestas ghi naudojamas tradiciniuose indiškuose masažuose. Juo ištrinamas visas kūnas: galva, krūtinė, galūnės, sąnariai ir kt. Ajurvedos šalininkai tiki, kad 60 % to, kas tepama ant kūno, įsigeria į gilesniuosius organizmo audinius. Odos masažas skatina endorfinų ir peptidų išsiskyrimą ir stiprina imuninę sistemą. Peptidai lėtina organizmo senėjimo procesus, o endorfinai vadinami laimės hormonais, gerina fizinę ir psichinę būklę.

 

Lydytas sviestas ghi yra labai naudingas sveikatai produktas, tačiau reikėtų nepamiršti, kad jis sudarytas beveik vien tik iš sočiųjų riebalų, todėl jį reikėtų vartoti saikingai, ypač žmonėms, kurių cholesterolio lygis yra padidėjęs.