10 priežasčių dažniau valgyti briuselinius kopūstus
2015-10-13 10:33Briuseliniai kopūstai patinka ne visiems, ypač dažnai jų skonio ir kvapo nemėgsta vaikai. Tačiau šie kryžmažiedžių šeimos augalai yra labai naudingi sveikatai! Šiose daržovėse baltymų yra daugiau negu daugelyje kitų augalinių produktų. Juose yra tikra vitaminų ir mineralų puokštė. Nežinote, ką gaminti su briuseliniais kopūstais? Toliau rasite 3 skanias idėjas!
10 nuostabių priežasčių, kodėl briuseliniai kopūstai turėtų dažniau atsidurti ant jūsų pietų ar vakarienės stalo:
- Briuseliniai kopūstai gali apsaugoti DNR nuo pažeidimų.
- Briuseliniai kopūstai stiprina širdį ir gerina kraujotaką.
- Briuseliniuose kopūstuose gausu skaidulų, kurios gerina virškinimą, greitina medžiagų apykaitą ir net padeda numesti svorio.
- Briuseliniuose kopūstuose gausu vitamino K, kuris reikalingas sveikiems kaulams, palaiko normalų kraujo krešumą ir apsaugo nuo kraujagyslių užkalkėjimo.
- Briuseliniuose kopūstuose apstu antioksidantų (kaemferolio, kvercetino, izoramnetino, vitaminų A, C, K, B6, įvairių mineralų, iš kurių daugiausiai seleno, kuris mažina oksidacinį stresą organizmo ląstelėse.
- Briuseliniai kopūstai mažina uždegimą, padeda išvengti lėtinių ligų. Daržovėse yra gliukozinolatų, kurie malšina esamą ir padeda išvengti būsimų uždegimų.
- Briuseliniai kopūstai turtingi vitamino C. 100 g kryžmažiedžių daržovių turi 100 % rekomenduojamos šio vitamino dienos normos. Tai reiškia, kad juose vitamino daugiau negu apelsinuose! Vitaminas C stiprina imuninę sistemą, mažina aukštą kraujo spaudimą ir gerina bendrą organizmo būklę.
- Briuseliniai kopūstai mažina cholesterolį. Daržovėse esančios skaidulos suriša tulžies rūgštis ir padeda joms lengviau pasišalinti iš organizmo.
- Briuseliniai kopūstai aprūpina organizmą daugeliu vitaminų ir minerelų. Juose yra labai daug vitamino K, C, B grupės, tokių mineralinių medžiagų kaip geležis, cinkas, kalcis, magnis, kalis ir fosforas. Visos iš jų daro kažką naudingo mūsų organizmams!
Mėsos kukulaičiai su briuseliniais kopūstais pomidorų padaže
- 500 g maltos kiaulienos arba jautienos
- 500 g briuselinių kopūstų
- 300 g konservuotų kukurūzų
- 300 g konservuotų pupelių
- 300 g konservuotų pomidorų savo sultyse
- 2 nedideli svogūnai
- Skiltelė česnako
- 200 ml daržovių sultinio
- 2 šaukštai augalinio aliejaus
- Druskos, maltų, juodųjų pipirų, sodos pagal skonį
- Žalumynų puošti
Gaminimas
Svogūnus ir česnakus nuvalyti ir susmulkinti ir pakepinti aliejuje. Keptus svogūnus sumaišyti su malta mėsa, druska ir pipirais. Suformuoti mėsos kukulaičius ir apkepinti iš abiejų pusių. Po to sudėti į puodą ir užpilti sultiniu. Šviežius briuselinius kopūstus nuplauti, nupjauti kotelius, pavytusius viršutinius lapelius ir perpjauti kiekvieną pusiau. Puseles sumesti į verdantį pasūdytą vandenį ir virti 15 minučių. Galima įdėti žiupsnelį sodos, kuri padės išsaugoti kopūstų spalvą. Paskui išgriebti ir nuvarvinti skysčių perteklių. Sudėti kukulaičius į keptuvę, smulkintus pomidorus ir jų sultis ir virinti ant lėtos ugnies apie 10 minučių. Tada sudėti šaldytus arba šviežius, virtus briuselinius kopūstus. Sudėti kukurūzus ir pupeles. Palaikyti ant ugnies apie 5 minutes, jei reikia pagardinti druska ir pipirais. Papuošti smulkintais žalumynais.
4 žmonėms
100 g apie 113 kcal
Paruošimo laikas: 60 min
Briuselinių kopūstų salotos su sūriu ir graikiniais riešutais
- 500 g briuselinių kopūstų
- 45 g parmezano sūrio
- 75 g graikinių riešutų
- 60 ml alyvuogių aliejaus
- 3 šaukštai obuolių sidro acto
- 2 šaukštai Dižono garstyčių
- Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
Gaminimas
Šviežius briuselinius kopūstus nuplauti, nupjauti kotelius, pavytusius viršutinius lapelius ir perpjauti kiekvieną pusiau. Sumaišyti su sausoje keptuvėje paskrudintais, kapotais graikiniais riešutais ir tarkuotu parmezanu. Alyvuogių aliejų sumaišyti su actu, garstyčiomis, druska ir pipirais. Briuselinius kopūstus aplieti padažu ir gerai išmaišyti.
8 žmonėms
100 g apie 193 kcal
Paruošimo laikas: 15 min
Kepti briuseliniai kopūstai su vynuogėmis
- 500 g briuselinių kopūstų
- 300 g raudonųjų vynuogių
- 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 2 skiltelės česnako
- Druskos, maltų, juodųjų pipirų, čiobrelių pagal skonį
Gaminimas
Šviežius briuselinius kopūstus nuplauti, nupjauti kotelius, pavytusius viršutinius lapelius ir perpjauti kiekvieną pusiau. Briuselinius kopūstus nupjautomis pusėmis žemyn sudėti į kepimo indą su vynuogėmis, smulkintu česnaku ir prieskoniais. Apšlakstyti aliejumi. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, kol briuseliniai kopūstai gražiai apskrus ir suminkštės – apie 20 – 25 minutes.
8 žmonėms
100 g apie 96 kcal
Paruošimo laikas: 35 min