Skanūs ir sveiki patiekalai gali būti ne tik nesudėtingai paruošiami, bet ir gali padėti gražiai įdegti bei išlaikyti gražią odos spalvą ilgiau.

 

Kad įdegis būtų tolygus ir gražus, o oda nepatirtų didelės žalos, būtina laikytis kai kurių taisyklių. Tikriausiai daugelis pastebėjo, kad gražiausias įdegis būna, kai atvirame lauke judame, o ne pasyviai gulima paplūdimyje. Tai būtų pirmoji taisyklė. Antroji – visada naudoti tinkamą priemonę, saugančią nuo saulės, trečioji – valgyti tam tikrus maisto produktus.

 

Įdegį mums suteikia melaninas, kuris gaminasi, veikiant saulės spinduliams. Norint suaktyvinti melanino gamybą, būtina organizmą papildyti aminorūgščių, tirozino ir triptofano ir beta karoteno atsargas. Kad oda būtų apsaugota nuo dehidratacijos mityboje turi būti užtektinai vitamino E ir seleno. Visos šios medžiagos aptinkamos morkose (ko gero, pati didžiausia koncentracija), abrikosuose, persikuose, melionuose, pomidoruose, arbūzuose bei vynuogėse. Be to, į vasaros valgiaraštį reikėtų nepamiršti įtraukti žuvų, jūros gėrybių, raudonos mėsos ir kepenų. Reikėtų atsisakyti arba sumažinti alkoholio, rūkytų gaminių, sūdytų ir konservuotų maisto gaminių suvartojimą. Šie produktai trukdo gražiai įdegti ir nedaro organizmui nieko gero.

 

Kad idėjų nepritrūktų, siūlome kelis receptus, kurie ne tik padės gražiai įdegti, bet sustiprins odos apsaugines funkcijas.

 

Šiltos morkų salotos su mėsa

salotos

  • 250 g vištienos arba jautienos filė
  • 200 g morkų
  • 150 g salierų
  • 50 g konservuotų kukurūzų
  • 3 pekininio kopūsto lapai
  • 4 petražolių šakelės
  • 45 ml saulėgrąžų aliejaus
  • Žalumynų puošti
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Mėsą supjaustyti ir pabarstyti druska, pipirais. Pakepinti aliejuje, kol suminkštės. Morkas supjaustyti ir pakepinti su žiupsneliu druskos. Salierą supjaustyti. Ant kiekvieno salotos lapo įdėti troškintų daržovių, konservuotų kukurūzų ir keptos mėsos gabalėliais. Papuošti žalumynais.

 

100 g apie 146 kcal

Paruošimo laikas: 45 min

3 porcijos

 

Melionų desertas su vynuogėmis

meliono desertas

  • 400 g meliono minkštimo
  • 300 g besėklių vynuogių
  • 7 želatinos lapeliai
  • 100 – 150 ml obuolių sulčių

 

Gaminimas

 

Želatiną užpilti šaltu vandeniu (žr. kaip nurodyta ant pakuotės) ir palikti 7 – 10 minučių pastovėti. Tada sumaišyti su sultimis ir pakaitinti vandens vonelėje, dažnai pamaišant. Nupjauti meliono žievę, vynuoges nuskinti nuo šakelių. pusę meliono supjaustyti ir sutrinti su vynuogėmis. Įpilti šiek tiek želatinos tirpalo ir viską gerai išmaišyti. Tada supilti likusią želatiną su sultimis, padėti į šaldytuvą, kuriame laikyti, kol pradės stingti.

 

Kitą meliono pusę supjaustyti kubeliais. Dideles vynuoges perpjauti pusiau, o smulkias palikti nepjaustytas. Į stingstančią masę sudėti vaisius, išmaišyti ir išpilstyti į stiklines arba ledų indelius. Vėl padėti į šaldytuvą, kad galutinai sustingtų. Paruoštą desertą galima papuošti šviežio meliono griežinėliais, vynuogėmis bei plakta grietinėle.

 

100 g apie 90 kcal

Paruošimo laikas: 60 min

4 porcijos

Spausdinti