Vasarį daugelis ilgisi vasaros saulės. Pastarąją primena skaisčiai geltonos citrinos. Todėl patiekalai su citrinomis gali padėti prisiminti, kad žiema nesitęs amžinai ir mes mažais žingsneliais artėjame link išsvajotosios vasaros. O kol ji dar toli gaminame viską su citrinomis!

 

valgiai

Citrininis pyragas

 

  • 300 g miltų
  • 4 šaukštai miltelinio cukraus
  • Kiaušinis
  • 3 šaukštai 15 %grietinės
  • 120 g sviesto

Įdarui:

  • Didelė citrina
  • 250 ml vandens
  • 150 g cukraus
  • 25 g sviesto
  • 3 šaukštai kukurūzų krakmolo
  • 3 kiaušinių tryniai

Morengams:

  • 75 g cukraus
  • 3 kiaušinių baltymai
  • Druskos pagal skonį

 

Gaminimas

 

Miltus sumaišyti su milteliniu cukrumi, sudėti suminkštintą, supjaustytą sviestą ir maišyti, kol masė taps glotni. Įmušti kiaušinį ir vėl išmaišyti tešlą. Įdėti grietinės ir išmaišyti, o po to išminkyti tešlą. Kepimo indą patepti riebalais ir sudėti tešlą, suformuojant kraštelius. Tešlą subadyti šakute ir padėti į šaldiklį 20 min. Citriną nuplauti, žievelę nutarkuoti, išspausti sultis. 200 ml vandens i 50 ml citrinų sulčių, tarkuotas žieveles ir sviestą virti ant lėtos ugnies, nuolat maišant, kol užvirs. Atskirai sumaišyti krakmolą su 50 ml vandens. Kai vanduo užvirs, supilti skiestą vandenyje krakmolą išmaišyti. Po minutės nukelti nuo ugnies. Išplakti kiaušinių trynius, tada juos atsargiai sumaišyti su likusiu įdaru. Vėl dėti puodą ant ugnies ir maišant virti, kol sutirštės. Atvėsintą pyrago tešlą uždengti folija, ant viršaus uždėti pupų ar žirnių, kad tešla per daug neiškiltų ir kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 220°, 10 minučių. Tada nuimti pupas, foliją ir kišti į orkaitę dar 10 min. arba kol įgaus gražų, auksinį atspalvį. Baltymus išplakti su šiek tiek druskos. Po to palaipsniui pilti cukrų ir plakti iki standžių putų. Į dar karštą pyrago pagrindą sudėti įdarą. Po to mentele sudėti morengų sluoksnį. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 160°, 15 minučių, kol viršutinis sluoksnis įgaus subtilų, balintos kavos atspalvį. Patiekti atvėsusį. Galima papuošti citrinų griežinėliais.

 

8 porcijų

100 g apie 145 kcal

Paruošimo laikas: apie 90 min

 

Citrusinių vaisių ir riešutų salotos

 

  • 200 g įvairių salotų lapų
  • Rausvasis greipfrutas
  • 2 apelsinai
  • 50 g anakardžių
  • 50 g migdolų

Užpilui:

  • 100 ml alyvuogių aliejaus
  • Šaukštas citrinų sulčių
  • Šaukštas medaus
  • 2 šaukšteliai neaštrių garstyčių
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Nutarkuoti vieno apelsino žievelę. Supjaustyti greipfrutų ir apelsinų skilteles (geriausia nulupti plėvelę). Sumaišyti citrinų sultis su alyvuogių aliejumi, medumi ir garstyčiomis, druska, pipirais ir tarkuota apelsino žievele. Pakepinti riešutus sausoje keptuvėje. Salotų lapus sumaišyti su citrusiniais vaisiais, užpilti padažu ir viršų pabarstyti kepintais riešutais.

 

4 porcijų

100 g apie 80 kcal

Paruošimo laikas: apie 25 min

 

Citrinų sultyse keptos krevetės

 

  • 2 kg šaldytų krevečių
  • 2 citrinos
  • 2 skiltelės česnako
  • Alyvuogių aliejaus
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Šaldytas krevetes sudėti į gilią keptuvę ir kepti, kol išgaruos visas skystis. Po to įpilti šiek tiek alyvuogių aliejaus, paskaninti druska, pipirais ir kepti 3 – 5 minutes, retkarčiais pamaišant. Išspausti citrinų sultis. Supilti ant krevečių, gerai išmaišyti. Porą minučių pakepti ant didelės ugnies. Tada nukelti nuo ugnies ir sumaišyti su susmulkintu česnaku. Patiekti krevetes su skysčiu, kuris susidarė kepant. Galima papuošti citrinos griežinėliais.

 

6 – 8 porcijų

100 g apie 106 kcal

Paruošimo laikas: apie 45 min

Spausdinti