Metas nustoti skirstyti augalus į kultūrinius, kuriuos žmogus augina, kad gautų naudą ir į piktžoles, kurias jis naikina. Daržinės žliūgės ir krūminiai builiai – vieni iš tokių augalų. Kuo jie naudingi? Ką iš jų galima skanaus pasigaminti?

 

"žliūgės"

Daržinės žliūgės atsparios šalnoms, jos greitai dauginasi ir sparčiai auga iki pat žiemos. Nepaisant to, kad jos dažniausiai laikomos piktžolėmis, jas valgyti yra labai sveika. Jose randama karoteno, sinapinės rūgšties, eterinių aliejų, vitaminų C ir E, mineralų: chloro ir kalio. Liaudies medicinoje ir homeopatijoje žliūgės naudotos virškinamojo trakto ligoms, reumatui, kepenų sutrikimams, podagrai, plaučių ligoms gydyti, vidiniam kraujavimui stabdyti. Taip pat žliūgės teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą, stiprina nervų sistemą ir gali padėti nuo skydliaukės sutrikimų. Iš žliūgių gaminami sveiki, žalieji kokteiliai, salotos, sriubos, troškiniai ar kiti patiekalai.

 

Krūminiai builiai, kvepiantys morkomis ir salierais, auga miškų pakraščiuose, patvorėse, pakelėse, soduose, parkuose, užliejamose pievose. Žydi birželio – liepos mėnesiais. Augalas turtingas vitaminų C ir B, krakmolo, fruktozės, sacharozės, baltymų. Natūraliojoje medicinoje naudojami jauni lapeliai, stiebai ir šaknys. Antžeminės dalys skinamos pavasarį prieš žydėjimą, o šaknys kasamos po pirmųjų šalnų – rudenį. Naudojamas gydyti edemai, virškinamojo trakto ligoms, plaučių tuberkuliozei ir ginekologinėms ligoms. Taip pat šis augalas gali būti naudojamas losjonams, nuovirams  nuo žaizdų, nudegimų, vočių gaminti. Kulinarijoje builiai naudojami kaip prieskoniai į pačius įvairiausius patiekalus.

 

Žliūgių salotos

 
  • 100 g žliūgių
  • 100 g svogūnų laiškų
  • 20 g grietinės
  • Kiaušinis
  • Druskos pagal skonį
  • Krapų puošti
 

Gaminimas

 

Žliūges, svogūnų laiškus susmulkinti ir sumaišyti su grietine bei kietai virto kiaušinio griežinėliais. Paskaninti druska ir pabarstyti smulkiai supjaustytais krapais.

 

100 g apie 85 kcal

Paruošimo laikas: apie 5 min

2 porcijos

 

Tirštasis koktelis su žliūgėmis

 
  • 100 g žliūgių
  • 100 g salotų
  • 2 kriaušės
  • 240 ml obuolių sulčių
  • Šaukštelis cinamono
  • Ledukų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Visas sudedamąsias dalis sudėti į maisto smulkintuvą ir gerai sutrinti, išmaišyti ir supilti į stiklines arba puodelius.

 

100 g apie 65 kcal

Paruošimo laikas: apie 5 min

2 porcijos

 

Porų ir builių sriuba

 
  • 3 porai
  • 50 g builių
  • 3 svogūnai
  • 2 šaukštai sviesto
  • 300 g maltos mėsos
  • 2 – 3 kubeliai vištienos sultinio
  • 2,5 l vandens
  • Šaukštas manų kruopų
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Į keptuvę įdėti šiek tiek sviesto ir pakepinti 2 smulkintus, pasūdytus svogūnus ir porus, kol suminkštės. Tada sudėti į verdantį vandenį kartu su smulkintais builiais, ištirpintais vištienos sultinio kubeliais ir pavirti 15 minučių ant vidutinės ugnies. Sudėti maltos mėsos kukulius (mėsą sumaišyti su prieskoniais, manais ir smulkintu svogūnu ir rankomis suformuoti kukulius).  Įdėti druskos ir pipirų pagal skonį.

 

100 g apie 42 kcal

Paruošimo laikas: apie 45 min

8 – 10 porcijos

Spausdinti