Ar teko girdėti legendą, kaip ant gurmaniškų patiekalų stalo atsirado karpačas? Pasirodo vienam italų kulinarui teko nemenkas iššūkis… Vyras turėjo sugalvoti, kaip grafienei, kuriai gydytojai uždraudė valgyti apdorotą mėsą, ją patiekti taip, kad nereikėtų išbraukti iš valgiaraščio. Ir ką jūs manote, jam pavyko! Šiandien žalia mėsa yra ne tik karpačo, bet ir tartaro pagrindas. Be to, gurmanai jau seniai sukūrė daugiau receptų.

 

zalia mesa (6)

Klasikinis karpačas

 

100 g 260 kcal

2 porcijos

Ruošti 1 val.

 
  • 250 g jautienos filė
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Šaukštas kedrinių pinijų
  • 4 skiltelės česnako
  • 40 g parmezano
  • 30 g gražgarsčių
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
 

Jautieną suvynioti į maistinę plėvelę ir 45 min. palaikyti šaldiklyje. Mėsą išimti, supjaustyti labai plonais griežinėliais, kelis kartus išlyginti kočėlu. Sudėti į paruoštą ir atvėsintą indą. Apšlakstyti aliejumi ir pagardinti prieskoniais. Apibarstyti kedrinėmis pinijomis, smulkintu česnaku ir tarkuotu parmezanu. Patiekti su gražgarstėmis.

 

zalia mesa (3)

Etiopijos kitfas

 

100 g 300 kcal

4 porcijos

Ruošti 45 min.

 
  • 450 g jautienos nugarinės
  • 2 skiltelės česnako
  • Svogūnas
  • Šaukštelis raugerškio
  • Druskos pagal skonį

Sviestui:

  • 120 g sviesto
  • Kardamono, karčiojo kiečio pagal skonį
 

Mėsą supjaustyti 0,5 cm dydžio gabalėliais ir sudėti į paruoštą stiklinį indą. Uždengti maistine plėvele ir palikti kambario temperatūroje.

 

Sviestą kaitinti ant vidutinės ugnies, kol visiškai išsilydys. Pagardinti prieskoniais ir išmaišyti. Sumažinti ugnį. Troškinti apie 20 min. Nuimti nuo viryklės ir atvėsinti.

 

Česnaką ir svogūną nulupti bei susmulkinti. Sviestą su prieskoniais pašildyti. Suberti svogūnus ir kepti ant vidutinės ugnies apie 6 min. Suberti česnaką ir kepti apie 1 min. Paskaninti raugerškiu, pasūdyti ir nuimti nuo viryklės. Gauta mase aplieti jautieną ir išmaišyti. Galima patiekti su ryžiais, troškintomis daržovėmis ar tortilijomis.

 

zalia mesa (2)

Tailandietiškos salotos

 

100 g 340 kcal

4 porcijos

Ruošti 30 min.

 

Padažui: 

  • 2 skiltelės česnako
  • Aitrioji paprika
  • Žaliosios citrinos sulčių
  • 2 šaukštai žuvų padažo
  • Cukraus ir druskos pagal skonį

Salotoms:

  • 400 g jautienos nugarinės
  • 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 2 skiltelės česnako
  • Sauja mėtų lapų
 

Česnaką nulupti. Aitriąją papriką išvalyti ir sumaišyti su česnaku. Sutrinti iki vientisos masės. Supilti citrinos sultis, žuvų padažą, pagardinti cukrumi ir druska. Gerai išmaišyti ir atidėti.

 

Jautieną supjaustyti mažais gabalėliais. Kepti ant didelės ugnies apie 2 min., nuolat maišyti. Nuimti ir atvėsinti. Česnaką nulupti ir susmulkinti. Susmulkinti mėtų lapus. Viską sumaišyti, aplieti padažu. Dar kartą išmaišyti.
zalia mesa (8)

Apkeptas didkepsnis

 

100 g 320 kcal

4 porcijos

Ruošti 1 val.

 
  • 750 g jautienos nugarinės
  • 2 šaukštai sviesto
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • Rozmarinų šakelių puošti

Padažui:

  • 3 kiaušinių tryniai
  • 3 šaukštai riebios grietinėlės
  • 2 šaukšteliai garstyčių
  • 120 g sviesto
  • Šaukštas citrinos sulčių
  • Kajeno paprikos pagal skonį
 

Jautieną supjaustyti ir pagardinti prieskoniais. Apkepti lydytame svieste ant stiprios ugnies apie 4 min. iš abiejų pusių. Nuimti nuo viryklės. Kepsnius suvynioti į foliją ir palikti šiltai apie 15 min.

 

Trynius sumaišyti su grietinėle. Paskaninti garstyčiomis ir paprika. Indą su mase statyti į lėtai verdantį vandenį ir plakti, kol masė sutirštės. Nuimti nuo viryklės, lėtai supilti lydytą sviestą ir citrinos sultis. Išmaišyti. Kepsnius aplieti padažu. Puošti rozmarinais. Patiekti su mėgstamu garnyru.

 

zalia mesa (4)

Tradicinis tartaras

 

100 g 210 kcal

4 porcijos

Ruošti 15 min.

 
  • 3 ančiuvių filė
  • 2 šaukšteliai kaparėlių
  • 3 šaukšteliai garstyčių
  • 2 kiaušinių tryniai
  • 280 g jautienos nugarinės
  • 2 šaukštai smulkintų raudonųjų svogūnų
  • 2 šaukštai smulkintų petražolių
  • 4 šaukšteliai alyvuogių aliejaus
  • Šaukštelis tabasko padažo
  • Šaukštelis Vusterio padažo
  • Aitriosios paprikos pagal skonį
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
 

Ančiuvius sumaišyti su kaparėliais ir garstyčiomis. Kiek įmanoma, sutrinti šakute. Įmaišyti kiaušinių trynius. Sudėti smulkintą jautieną ir likusius ingredientus. Gausiai pagardinti prieskoniais. Išmaišyti. Formuoti rutuliukus, juos šiek tiek paploti. Galima patiekti su skrudintomis bulvytėmis ar duona.

 

zalia mesa (7)

Korėjietiškas tartaras

 

100 g 240 kcal

4 porcijos

Ruošti 30 min.

 
  • 450 g jautienos nugarinės
  • Kriaušė
  • 4 kiaušinių tryniai
  • 4 šaukšteliai sezamų sėklų
  • 4 šaukštai smulkintų laiškinių svogūnų

Marinatui:

  • 4 šaukštai sojų padažo
  • 2 šaukštai sezamų aliejaus
  • 2 šaukštai skysto medaus
  • 4 skiltelės česnako
  • Nedidelis svogūnas
  • Druskos pagal skonį
 

Sumaišyti sojų padažą, aliejų ir medų. Česnaką ir svogūną nulupti bei susmulkinti. Suberti į bendrą masę ir sutrinti. Pasūdyti, išmaišyti ir atidėti.

 

Jautieną supjaustyti mažais gabalėliais. Aplieti marinatu ir labai gerai išmaišyti. Kriaušę nulupti, pašalinti sėklalizdį, susmulkinti ir sumaišyti su mėsa. Masę padalyti į 4 lygias dalis, sudėti į paruoštą lėkštę. Ant viršaus atsargiai įmušti kiaušinio trynį. Apibarstyti sezamų sėklomis ir laiškiniais svogūnais. Galima patiekti su daržovėmis.

 
zalia mesa (8)Antienos karpačas

 

100 g 300 kcal

4 porcijos

Ruošti 30 min.

 
  • Anties krūtinėlė
  • 100 g mėgstamų salotų
  • Pankolis
  • 3 šaukštai kapotų lazdyno riešutų
  • Skiltelė česnako
  • Šaukštas lazdyno riešutų aliejaus
  • Druskos pagal skonį
 

Nuo anties krūtinėlės pašalinti odą ir riebalus. Paukštieną apvynioti maistine plėvele ir palaikyti šaldiklyje 30 min. Išimti, išvynioti ir supjaustyti plonais griežinėliais. Išdėlioti paruoštose lėkštėse. Suplėšyti salotas, susmulkint pankolį. Česnaką nulupti, susmulkinti ir sumaišyti su riešutais. Supilti aliejų ir pasūdyti. Padažu aplieti mėsą. Apibarstyti pankoliu ir salotomis.

 

zalia mesa (5)

Tunų sašimis

 

100 g 110 kcal

4 porcijos

Ruošti 15 min.

 
  • 400 g tunų
  • Apelsinas
  • 0,5 greipfruto
  • 4 šaukštai sojų padažo
  • 4 šaukštai citrinos sulčių
  • 3 Chalapos paprikos
  • 6 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 60 g harusamių
  • Šviežių mėtų pagal skonį
 

Tunus supjaustyti nedideliais gabalėliais ir sudėti į paruoštą indą. Apelsiną nulupti ir perpjauti pusiau. Vieną pusę susmulkinti, iš kitos išspausti sultis. Greipfrutą susmulkinti, sumaišyti su apelsinu ir sudėti šalia tunų. Apelsino sultis sumaišyti su sojų padažu, citrinos sultimis ir išplakti. Padažu apšlakstyti tunus ir vaisius. Šalia sudėti smulkintas paprikas ir mėtas. Harusamius kepti įkaitintame aliejuje apie 1 min. Kai iškeps, patiekti su tunais.

   
Spausdinti