Žali patiekalai (+ 3 receptai)
2018-03-16 15:58Kodėl per Patriko dieną airiai vilki žaliai, valgo žalios spalvos patiekalus ir gerus žalius gėrimus, ir apskritai viskas tądien nusidažo šia spalva? Iš pradžių tradicinė šv. Patriko dienos spalva buvo mėlyna, bet vėliau ji buvo pakeista į žalią. Iš dalies dėlto, kad Airija kartais vadinama smaragdine sala. Iš dalies dėlto, kad Airijos vėliavoje yra vertikali žalios spalvos juosta. Anksčiau žalios spalvos dobilai buvo naudojami, norint vietiniams paaiškinti švenčiausios Trejybės sąvoką (Dievas Tėvas, Dievas Sūnus ir Dievas Šventoji dvasia). Dar viena priežastis yra siejama su Leprekonais, airių mitologinėmis būtybėmis, gnomais, kurie neretai vaizduojami žaliais drabužiais. Nesvarbu, švęsite šv. Patriko dieną ar ne, bet žalios spalvos patiekalai puikiai tiks tiek šia, tiek kitomis progomis, savaitgalį ir eilinę darbo dieną!
Daugiaryžis su smidrais ir cukinijomis
- 120 g trumpagrūdžių ryžių
- 150 g smidrų
- 0,5 cukinijos
- Svogūnas
- 2 šaukštai sviesto
- 300 g daržovių sultinio
- 100 ml sauso, baltojo vyno
- 50 g tarkuoto parmezano
- Jūros druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
Gaminimas
Šparagus nuplauti, nupjauti galus, apvirti 2 – 3 min. pasūdytame vandenyje ir supjaustyti. Cukiniją supjaustyti stambesniais kubeliais. Keptuvėje išlydyti šauktą sviesto ir minutę pakepinti cukiniją, po to sudėti smidrus, pakepinti 2 – 3 min., paskaninti druska, pipirais. Keptuvėje ištirpinti likusį sviestą ir pakepinti supjaustytą svogūną, supilti sausus ryžius ir maišant 2 min. pakepti, tada supilti vyną ir maišant virti, kol alkoholis išgaruos ir skystis susigers į ryžius. Troškinti apie 15 min., pamažu pilant sultinį, kai ryžiai bus beveik išvirę sudėti cukiniją su smidrais, išmaišyti, užberti sūrio ir vėl išmaišyti.
2 porcijos
100 g apie 174 kcal
Paruošimo laikas: apie 45 min
Žaliasis glotnutis
- 200 g špinatų
- 2 salierų stiebai
- Petražolių pagal skonį
- Pusė avokado
- Bananas
- Kriaušė
- Žalios spalvos salotų pagal skonį
Gaminimas
Visus ingredientus sudėti į kokteilių trintuvą. Išmaišyti.
2 porcijos
100 g apie 57 kcal
Paruošimo laikas: apie 5 min
Japoniškas desertas iš žaliųjų žirnelių
- 5 kiaušiniai
- 300 g žaliųjų žirnelių
- Miltelinio cukraus pagal skonį
- Citrina
- Šaukštas sezamų aliejaus
- 3 – 4 šaukštai vandens
- Mėtų pagal skonį
- Sezamų sėklų puošti
Gaminimas
Į įkaitintą puodą be aliejaus sudėti žaliuosius žirnelius, įpilti šiek tiek vandens, sudėti supjaustytas mėtas ir viską išmaišyti. Išspausti citriną ir sutarkuoti jos žievelę. Virti ant mažos ugnies, o paskui viską sutrinti elektriniu trintuvu. Jeigu reikia įpilti dar vandens. Sumaišyti su milteliniu cukrumi ir citrinos žievele. Išvirti kiaušinius kietai ir atskirti baltymus nuo trynių. Trynius sutrinti su sezamų aliejumi, milteliniu cukrumi. Ant žirnelių trintos masės uždėti trintų trynių masę ir suformuoti rutuliukus. Papuošti sezamų sėklomis, mėtų lapeliais. Galima patiekti su mėgstamu padažu.
5 porcijos
100 g apie 175 kcal
Paruošimo laikas: apie 15 – 20 min