Viskas, ko nežinote apie mandarinus (+ 2 receptai)
2015-11-19 15:08Kuo arčiau šv. Kalėdos, tuo prekybos vietose daugiau mandarinų ir tuo labiau šiais egzotiškais vaisiais pakvimpa namai. Mandarinai – tai lyg mažos, ryškiaspalvės saulutės, pradžiuginančios šaltais ir nykiais vėlyvo rudens ir žiemos vakarais.
Mandarinai auga ant citrusinių vaisių krūmų. Tačiau ne visi mandarinai, kuriais prekiaujama pardavimo vietose, yra tikrieji mandarinai. Labai dažnai prekybos centruose galima įsigyti mandarinų hibridų:
- Mandarinas + greipfrutas = tandžerinas (daug mažesnis už apelsiną, lengva nulupti žievelę).
- Mandarinas + greipfrutas =natsumikan (saldus skonis).
- Mandarinas + apelsinas = karališkasis mandarinas (tangora), išsiskiriantis ryškiai oranžiniu minkštimu, saldžiu skoniu ir šiek tiek plokštesne forma.
- Mandarinas + laukinė citrina =citrandarinas (gana rūgštaus skonio).
- Mandarinas (satsuma) + rytinio citrinmedžio vaisiai = ičandarinai (labai rūgštūs, bet maži ir dekoratyvūs)
- Mandarinas + kinkanas = rūgštusis mandarinas (kalamandinas), išsiskiria labai mažo dydžio vaisiais.
- Mandarinas + raudonasis apelsinas = klementinai (labai saldūs, patys populiariausi).
Dauguma žmonių labai mėgsta mandarinus, ne tik dėlto, kad jie yra labai skanūs, bet ir todėl, kad jie yra labai sveiki ir naudingi. Tikriausiai todėl jų kvapui ir skoniui taip sunku atsispirti…
10 priežasčių, kodėl reikia valgyti mandarinų:
- Puikus vitamino C ir magnio šaltinis.
- Mandarinai mažina gleivinės paburkimą.
- Labai naudingi sergantiesiems diabetu – mažina cukraus kiekį kraujyje.
- Citrusinių vaisių eterinio aliejaus aromatas pakelia nuotaiką, suteikia žvalumo.
- Šiek tiek mažina kūno temperatūrą karščiuojant.
- Reguliariai vartojant mandarinai gerina medžiagų apykaitos procesus organizme.
- Kelia apetitą.
- Arbata su tarkuotomis mandarinų žievelėmis lengvina atsikosėjimą.
- Mandarinai gali būti naudojami odos priežiūroje (naikina paprastuosius spuogus ir grybelį), tačiau jų reikėtų vengti asmenims, turintiems itin jautrią odą.
- Mandarinų eterinis aliejus labai dažnai naudojamas naikinti celiulitą.
Vis dėlto mandarinai tinka ne visiems. Pavyzdžiui, nėščioms moterims nerekomenduojama suvalgyti daugiau nei 1 ar 2 mandarinus per dieną. Jei nėščioji piktnaudžiauja citrusiniais vaisiais, dar negimęs kūdikis gali susirgti diateze. Šių vaisių taip pat nerekomenduojama daug valgyti, sergant virškinamojo trakto ir skrandžio ligomis (gastritu, opalige, kolitu ir t. t.).
Įdomu: kilogramas mandarinų turi tik 380 kalorijų (1 mandarinas – apie 38 kcal), todėl galima sakyti, kad mandarinai yra dietinis maisto produktas.
Varškės pyragas su mandarinais
Tešlai:
- 300 g miltų
- 200 g sviesto
- 2 šaukštai grietinės
- 4 kiaušinių tryniai
- 100 g cukraus
- 10 g kepimo miltelių
- Vanilės ekstrakto pagal skonį
1 nr. įdarui:
- 200 g liesos varškės
- Kiaušinis
- 100 g cukraus
2 nr. įdarui:
- 4 kiaušinių baltymai
- 100 g cukraus
3 nr. įdarui:
- 4 – 5 mandarinų
- 200 ml apelsinų sulčių su minkštimu
- 10 g želatinos
Gaminimas
Atskirti 4 kiaušinių baltymus ir trynius. Pasiruošti tešlą: kiaušinių trynius ištrinti su kambario temperatūros sviestu ir išplakti su grietine, cukrumi bei vanile. Sijotus miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir maišant supilti į kiaušinių masę. Lengvai išminkyti tešlą, kad šiek tiek liptų prie pirštų. Varške ištrinti su kiaušiniu ir cukrumi. Baltymus išplakti su cukrumi. Tešlą patiesti į riebalais išteptą kepimo indą, suformuoti nedidelius kraštelius. Dėti sluoksnį varškės įdaro, išlyginti paviršių ir dėl plaktų baltymų sluoksnį. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 200 laipsnių, apie 30 – 40 minučių. Palikti, kad atvėstų. Želatiną sumaišyti su sultimis. Ant atvėsusio pyrago išdėlioti mandarinų skilteles ir aplieti želatina. Pyragą padėti į šaldytuvą 3 – 4 valandoms. Tada išimti iš formos ir supjaustyti gabalėliais.
6 – 8 žmonėms
100 g apie 233 kcal
Paruošimo laikas: apie 90 min
Mandarinų pudingas
- 1 – 2 mandarinai
- 500 ml mandarinų sulčių
- 2 šaukšteliai citrinų sulčių
- 3 kiaušiniai
- 3 šaukštai sviesto
- 100 g cukraus
- 3 šaukštai kukurūzų krakmolo
- Druskos pagal skonį
- Vanilės ekstrakto pagal skonį
- Plaktos grietinėlės puošti
Gaminimas
Cukrų sumaišyti su krakmolu ir druska. Supilti mandarinų sultis ir išmaišyti. Įdėti mandarino žievelę ir kaitinti ant vidutinės ugnies, dažnai pamaišant, kol masė užvirs ir sutirštės. Kiaušinius išplakti iki putų. Pamažu maišant supilti į karštas sultis. Pavirti dar minutes, kol vėl sutirštės. Nukelti nuo ugnies ir sumaišyti su sviestu, citrinų sultimis ir vanile, kol sviestas visiškai ištirps. Uždengti maistine plėvele ir padėti į šaldytuvą 2 val. Žievelę išmesti. Patiekti su plakta grietinėle.
4 – 6 žmonėms
100 g apie 144 kcal
Paruošimo laikas: apie 2 val. 30 min