Vieno puodo stebuklai
2025-05-15 21:24Greičiausiai ne kartą svajojote, kad po gardžių pietų ar vakarienės nereikėtų plauti kalno indų? Tam verta išbandyti vieno puodo receptus. Ne tik sutaupysite laiko, bet ir atrasite naujų skonių. Dauguma šių receptų tokie paprasti, kad be vargo paruoš net virtuvės naujokas. Leiskimės į kulinarinę kelionę, kurioje mažiau reiškia daugiau!
Mėsos kukulių ir makaronų troškinys
4 porcijos
100 g 162 kcal
Ruošti 50 min.
- 400 g maltos jautienos
- Kiaušinis
- 2 šaukštai tarkuoto parmezano
- 2 šaukštai maltų džiūvėsėlių
- Šaukštelis džiovintų smulkintų raudonėlių
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Šaukštelis aitriųjų paprikų dribsnių
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus kepti
- Mažas svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- 400 g konservuotų smulkintų pomidorų
- 300 ml jautienos sultinio
- 250 g penne makaronų
- Šviežių krapų puošti
GAMINIMAS. Jautieną sumaišyti su kiaušiniu, parmezanu, džiūvėsėliais ir prieskoniais. Suformuoti mažus kukulius. Dėti į puodą su įkaitintu aliejumi ir kepinti iš visų pusių, kol gražiai apskrus. Išimti ir atidėti. Tame pačiame puode pakepinti smulkintą svogūną, po 5 min. suberti kapotą česnaką ir kepti dar minutę. Supilti konservuotus pomidorus, sultinį ir maišant kaitinti iki užvirimo. Suberti makaronus ir kukulius. Sumažinus kaitrą troškinti apie 20 min., retkarčiais pamaišyti. Patiekti papuošus smulkintais krapais.
Klasikinė jūrų gėrybių paelija
4 porcijos
100 g 145 kcal
Ruošti 50 min.
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus kepti
- Mažas svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- 200 g trumpagrūdžių ryžių
- Šaukštelis maltos saldžiosios paprikos
- 1/4 šaukštelio šafrano
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- 400 ml daržovių sultinio
- 200 g midijų su kiautais
- 150 g nuluptų, bet su uodegėlėmis krevečių
- 100 g žaliųjų žirnelių
- Citrina patiekti
GAMINIMAS. Didelėje gilioje keptuvėje įkaitinti aliejų ir kepinti smulkintą svogūną, kol taps skaidrus. Suberti kapotą česnaką ir kepti dar porą minučių.Suberti ryžius, pagardinti malta paprika, šafranu. Supilti sultinį ir kaitinti iki užvirimo. Sumažinus kaitrą virti nemaišant apie 10 min. Ant ryžių tolygiai paskirstyti midijas ir krevetes, užberti žirnelius. Virti dar 15 min., kol ryžiai sugers visą skystį. Nemaišyti, paelijos dugne turi susidaryti traški plutelė. Nukėlus nuo kaitros keptuvę uždengti folija ir leisti pastovėti 5 min. Patiekti su citrinos skiltelėmis.
Keptos blauzdelės su daržovėmis
4 porcijos
100 g 155 kcal
Ruošti 1 val.
- 8 vištų blauzdelės (apie 900 g)
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Šaukštelis maltos saldžiosios paprikos
- Šaukštelis smulkintų džiovintų čiobrelių
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus kepti
- Didelė morka
- 2 bulvės
- Raudona saldžioji paprika
- Cukinija
- Raudonasis svogūnas
- 3 skiltelės česnako
- 150 ml vištienos sultinio
- Šviežių rozmarinų puošti
GAMINIMAS. Blauzdeles pabarstyti prieskoniais, juos lengvai įtrinti į mėsą.
Gilioje ir orkaitėje naudoti tinkamoje keptuvėje įkaitinti aliejų. Jame iš abiejų pusių po 3–4 min. kepinti blauzdeles, kol lengvai apskrus. Išimti ir atidėti.
Į tą pačią keptuvę sudėti smulkintas daržoves, pagardinti druska, pipirais. Ant viršaus išdėlioti blauzdeles, supilti sultinį. Kepti apie 45 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C. Pabaigoje galima padidinti temperatūrą, kad mėsa labiau apskrustų. Patiekti pabarsčius rozmarinų.
Jautienos ir ryžių troškinys
4 porcijos
100 g 170 kcal
Ruošti 1,5 val.
- 2 šaukštai aliejaus kepti
- 500 g jautienos (pvz., mentės)
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Didelis svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- Raudona paprika
- Morka
- 100 g konservuotų kukurūzų
- Šaukštelis maltos saldžiosios paprikos
- Pusė šaukštelio malto kumino
- 200 g ilgagrūdžių ryžių
- 400 ml jautienos sultinio
- Laurų lapas
- Mėgstamų žalumynų (svogūnų laiškų, petražolių, krapų ar kt.) puošti
GAMINIMAS. Didelėje gilioje keptuvėje įkaitinti aliejų. Sudėti kąsnio dydžio gabalėliais pjaustytą jautieną, pagardinti druska, pipirais. Kepti, kol gražiai apskrus iš visų pusių. Išimti ir atidėti.
Toje pačioje keptuvėje kepinti smulkintą svogūną, kol suminkštės. Suberti kapotą česnaką, smulkiai pjaustytą papriką ir morką, kukurūzus. Kepti dar 5–6 min., kol daržovės truputį suminkštės. Įmaišyti prieskonius, apkeptą jautieną, suberti ryžius ir gerai išmaišyti. Supilti sultinį, įmesti laurų lapą ir kaitinti iki užvirimo. Sumažinus kaitrą ir uždengus keptuvę troškinti apie 40 min., kol mėsa suminkštės, o ryžiai išvirs. Nukėlus nuo kaitros leisti bent 5 min. pastovėti. Patiekti pabarsčius smulkintų žalumynų.
Sotus žvėrienos troškinys
4 porcijos
100 g 144 kcal
Ruošti 1,5 val.
- 500 g žvėrienos (pvz., elnienos ar stirnienos)
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- 2 šaukštai sviesto kepti
- Didelis svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- 2 morkos
- Saliero stiebas
- Mažas poras
- Šaukštas pomidorų tyrės
- 200 g pievagrybių ar miško grybų
- 150 ml raudonojo sauso vyno
- 500 ml jautienos sultinio
- 2 bulvės
- Laurų lapas
- Šaukštelis smulkintų džiovintų čiobrelių
- Šaukštelis džiovintų kadagių uogų
GAMINIMAS. Mėsą supjaustyti kąsnio dydžio gabalėliais, pagardinti druska, pipirais. Suberti į puodą su įkaitintu sviestu ir kepti, kol gražiai apskrus. Išimti ir atidėti.
Tame pačiame puode kepinti smulkintą svogūną, česnaką, morkas, salierą ir porą 5–6 min., kol daržovės truputį suminkštės. Įmaišyti pomidorų tyrę, suberti smulkintus grybus. Kepti dar porą minučių. Sudėti apkeptą žvėrieną, supilti vyną ir troškinti apie 5 min. Supilti sultinį, suberti kubeliais pjaustytas bulves, pagardinti laurų lapu, čiobreliais, kadagių uogomis. Kai skystis užvirs, sumažinti kaitrą, uždengti ir troškinti apie 1 val., kol mėsa taps minkšta.
Autorė Jūratė Survilė