Vieno kąsnio desertai: mažyčiai, bet įspūdingi
2024-04-26 07:33Vieno kąsnio desertai – idealus pasirinkimas šventėms ar susibūrimams. Juk taip dažnai ant vaišių stalo gausu skanumynų – norisi paragauti visų, bet skrandyje jau nebėra vietos. Vieno kąsnio saldėsiai leidžia mėgautis visa skonių puokšte po mažai ir tobulai.
Citrininiai morengų krepšeliai
25 vnt.
100 g 369 kcal
Ruošti 4,5 val.
KREPŠELIAMS:
- 250 g kvietinių miltų
- 50 g miltelinio cukraus
- Žiupsnelis druskos
- 120 g labai šalto sviesto
- Kiaušinis
ĮDARUI:
- 4 kiaušinių tryniai
- 100 g cukraus
- 125 ml šviežiai spaustų citrinų sulčių
- 75 g sviesto
MORENGAMS:
- Kiaušinio baltymas
- Žiupsnelis druskos
- 25 g cukraus
- Tarkuotos citrinos žievelės papuošti
GAMINIMAS. Miltus sumaišyti su cukrumi ir druska, suberti į elektrinį maišytuvą, sudėti kubeliais pjaustytą sviestą ir maišyti, kol susidarys smulkūs trupiniai. Įmaišyti kiaušinį. Iš tešlos iškočioti 2–3 mm lakštą ir 1 val. dėti į šaldytuvą. Iš atvėsintos tešlos išspausti nedidelius apskritimus. Jais padengti keksiukų formeles (jeigu nesilikoninės, kraštus patepti riebalais). Dar 1 val. dėti į šaldytuvą. Ant atvėsintų krepšelių užtiesti po mažą gabalėlį kepimo popieriaus ir užberti ryžių ar kitų kruopų, kad kepant neleistų pernelyg iškilti. Kepti apie 10 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 160 °C. Palikti atvėsti. Išimti iš formelių.
Trynius sumaišyti su cukrumi ir citrinų sultimis. Maišant kaitinti ant nedidelės kaitros kelias minutes, kol ims tirštėti ir cukrus ištirps. Pamažu sudėti kubeliais pjaustytą sviestą, maišyti, kol ištirps. Virti apie 15 min. ant mažos kaitros, kol susidarys varškę primenanti konsistencija. Sudėlioti į krepšelius ir 2 val. dėti į šaldytuvą.
Baltymą su druska elektriniu plaktuvu išplakti iki purios masės. Pamažu įmaišyti cukrų ir plakti toliau, kol susidarys tvirtos putos. Supilti į konditerinį maišelį ir ant krepšelių suformuoti po mažą morengą. Naudojant virtuvinį dujinį žiebtuvėlį kiekvieną jų apskrudinti, kol gražiai pagels. Patiekti papuošus tarkuota citrinos žievele.
Krepšeliai su vaisiais ir uogomis
12 vnt.
100 g 322 kcal
Ruošti 15 min.
- 300 ml plakamosios grietinėlės
- 260 g saldinto sutirštinto pieno
- 12 mažų konditerinių krepšelių
- 250 g mėgstamų uogų ir vaisių
- Šviežių mėtų puošti
GAMINIMAS. Grietinėlę išplakti iki standumo. Atsargiai įmaišyti sutirštintą pieną. Masę supilti į konditerinį maišelį ir kiekvieną krepšelį pripildyti įdaro. Ant viršaus išdėlioti uogas, smulkiai pjaustytus vaisius, papuošti mėtomis.
Desertiniai blyneliai
55–60 vnt.
100 g 278 kcal
Ruošti 25 min.
- 120 g kvietinių miltų
- 2 šaukštai cukraus
- 2 šaukšteliai kepimo miltelių
- Žiupsnelis druskos
- Didelis kiaušinis
- 180 ml pieno
- 60 g lydyto sviesto
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
- Pusė šaukštelio šviežiai spaustų citrinos sulčių
- Aliejaus kepti
- Mėgstamų uogų ir klevų sirupo patiekti
GAMINIMAS. Miltus sumaišyti su cukrumi, kepimo milteliais ir druska. Atskirame inde išplakti kiaušinį su pienu, sviestu, vanilės ekstraktu, citrinos sultimis. Supilti į sausų ingredientų mišinį, gerai išmaišyti, kad neliktų gumulėlių. Į keptuvę su trupučiu įkaitinto aliejaus konditeriniu maišeliu iš tešlos suformuoti mažyčius blynelius. Kepti iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Patiekti apšlaksčius klevų sirupu ir pagardinus uogomis.
Baltojo šokolado putėsiai
6 porcijos
100 g 524 kcal
Ruošti 30 min.
- 340 ml riebios grietinėlės
- 340 g baltojo šokolado
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
- 150 g juodojo šokolado
GAMINIMAS. Pusę turimos grietinėlės užvirinti puode, kol iš šonų ims kilti burbuliukai. Sudėti gabalėliais smulkintą baltąjį šokoladą ir maišyti, kol ištirps. Masę nukelti ir palikti atvėsti iki kambario temperatūros. Per tą laiką iki standumo išplakti likusią grietinėlę. Ją atsargiai sumaišyti su pravėsusiu šokoladiniu kremu, vanilės ekstraktu. Mišinį sudėti į serviravimo taureles. Ant kiekvienos jų gausiai užberti tarkuoto juodojo šokolado. Prieš patiekiant trumpai atvėsinti.
Saldūs sumuštinukai
15 vnt.
100 g 326 kcal
Ruošti 20 min.
- 150 g maskarponės
- Šaukštas šviežiai spaustų citrinos sulčių
- 2 šaukštai miltelinio cukraus
- Pusė šaukštelio vanilės esencijos
- 15 nedidelių avižinių sausainių
- 150 g braškių
GAMINIMAS. Maskarponę išmaišyti su citrinos sultimis, milteliniu cukrumi ir vanile. Gautu mišiniu aptepti sausainius. Ant viršaus gražiai išdėlioti pjaustytas braškes.
Autorius Jūratė Survilė