Vasaros skonis – desertai su šviežiomis uogomis
2025-06-25 08:53Vasara mums dovanoja ne vien saulę, šilumą, gamtos grožį, bet ir įvairiausių sodo gėrybių. Prisisotinus šių natūralių gardumynų, norisi juos panaudoti ir kitur – žinoma, naminiuose desertuose!
Tartaletės su rikota ir braškėmis
6 porcijos
100 g 217 kcal
Ruošti 2 val.
PAGRINDUI:
- 150 g kvietinių miltų
- 50 g miltelinio cukraus
- 100 g šalto sviesto
- Kiaušinio trynys
- 1–2 šaukštai šalto vandens
ĮDARUI:
- 250 g rikotos
- 50 g cukraus
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
- Šaukštelis tarkuotos citrinos žievelės
- 2 šaukštai šviežiai spaustų citrinos sulčių
PAPUOŠIMUI:
- 300 g šviežių braškių
- 2 šaukštai agavų sirupo
- Šviežių mėtų
GAMINIMAS. Pirmiausia pasiruošti pagrindo tešlą. Miltus sumaišyti su milteliniu cukrumi, sudėti kubeliais pjaustytą sviestą ir viską trinti pirštais, kol išeis trupiniai. Įmaišyti trynį ir vandenį. Suformuoti tešlos rutulį, jį suvynioti į maistinę plėvelę ir bent 30 min. dėti į šaldytuvą.
Iš atvėsintos tešlos iškočioti lakštą, jį padalinti į 6 lygias dalis ir iškloti tartalečių formas – dugną ir kraštus. Dugną subadyti šakute, pridengti kepimo popieriumi ir užberti pupelių ar kito svorio, kad kepant nesipūstų. Kepti 15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Nuimti svorį ir kepti dar 5–7 min., kol kraštai gražiai apskrus. Išėmus iš orkaitės palikti atvėsti.
Įdarui rikotą sumaišyti su kitais ingredientais. Gautą masę sudėti į atvėsusius tartalečių krepšelius. Ant viršaus išdėlioti pjaustytas braškes, apšlakstyti agavų sirupu ir papuošti mėtomis. Prieš patiekiant 30 min. palaikyti šaldytuve.
Biskvitinis tortas
8 porcijos
100 g 235 kcal
Ruošti 1,5 val.
BISKVITUI:
- 4 kiaušiniai
- 120 g cukraus
- Šaukštelis vanilinio cukraus
- 100 g kvietinių miltų
- 20 g kukurūzų krakmolo
- Žiupsnelis druskos
PAPUOŠIMUI:
- 150 g braškių
- 100 g aviečių
- 100 g gervuogių
- 100 g vyšnių (be kauliukų)
- 100 g šilauogių
- 2 šaukštai miltelinio cukraus
GAMINIMAS. Kiaušinius išplakti su paprastu ir vaniliniu cukrumi iki baltos masės.
Miltus sumaišyti su krakmolu ir druska, per sietelį įsijoti į kiaušinių masę. Švelniai išmaišyti. Tešlą supilti į sviestu išteptą kepimo indą (apie 20 cm skersmens). Kepti apie 35 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Atvėsinti inde.
Uogas nuplauti, stambias supjaustyti ir papuošti atvėsusį biskvitą. Apibarstyti milteliniu cukrumi.
Sluoksniuotas skanėstas
4 porcijos
100 g 215 kcal
Ruošti 20 min.
- 120 g avižinių sausainių
- 200 ml 35 % riebumo grietinėlės
- 2 šaukštai miltelinio cukraus
- 250 g šviežių aviečių
- Šaukštas cukraus
- Šviežių mėtų puošti
GAMINIMAS. Sausainius sutrinti iki trupinių. Suberti į stiklinių indelių dugną.
Grietinėlę išplakti su milteliniu cukrumi iki standumo. Pusę jos paskirstyti ant sausainių pagrindo.
Avietes (kelias pasilikti) sutrinti su cukrumi iki tyrės ir užpilti ant grietinėlės sluoksnio. Sudėti likusią grietinėlę. Papuošti avietėmis ir mėtomis.
Aviečių putėsiai
4 porcijos
100 g 160 kcal
Ruošti 2,5 val.
- 250 g aviečių
- 60 g cukraus
- Šaukštelis želatinos
- 2 šaukštai vandens
- 2 kiaušinių baltymai
- 200 ml 35 % riebumo šaltos grietinėlės
- Mėtų puošti
GAMINIMAS. Avietes (kelias pasilikti) sutrinti elektriniu trintuvu iki tyrės. Pertrinti per sietelį, kad neliktų sėklų. Įmaišyti cukrų.
Želatiną užpilti vandeniu ir palikti 5 min. brinkti. Tada šildyti virš karšto vandens vonelės (arba mikrobangų krosnelėje), kol visiškai ištirps (neužvirti!). Įmaišyti į aviečių tyrę.
Baltymus išplakti iki standžių putų.
Atskirame inde iki purumo išplakti grietinėlę.
Į aviečių masę pirmiausia įmaišyti plaktą grietinėlę, tada baltymus. Gautą masę išdėlioti į desertines taures. Bent 2 val. dėti į šaldytuvą sustingti. Patiekti papuošus likusiomis uogomis ir mėtomis.
Jogurtinis uogų pudingas
6 porcijos
100 g 120 kcal
Ruošti 3,5 val.
- 300 g šviežių mėgstamų uogų (gervuogių, aviečių, braškių, mėlynių ir kt.)
- 10 g želatinos
- 4 šaukštai vandens
- 300 g natūralaus graikiško jogurto
- 80 g cukraus
- Šaukštelis vanilinio cukraus
- 100 ml 35 % riebumo grietinėlės
- Mėtų puošti
GAMINIMAS. 200 g uogų sutrinti elektriniu smulkintuvu iki vientisos tyrės. Jei norisi švelnesnės tekstūros be sėklų, pertrinti per sietelį.
Želatiną užpilti vandeniu ir palikti brinkti 10 min. Pašildyti (neužvirti!), kad visiškai ištirptų.
Jogurtą sumaišyti su paprastu ir vaniliniu cukrumi. Supilti grietinėlę ir trintų uogų tyrę, viską išmaišyti. Įmaišyti ištirpintą želatiną, likusias uogas (galima supjaustyti gabalėliais). Masę supilti į silikonines formeles ir bent 3 val. dėti į šaldytuvą sustingti. Patiekti išėmus iš formelių ir papuošus uogomis bei mėtomis.
Autorė Jūratė Survilė