Vasaros gėrybių puota
2014-08-21 11:22Ką vasaros saulė užaugino, tuo galime pradėti džiaugtis. Skaisčiai raudoni pomidorai, įvairiaspalvės paprikos, pikantiško skonio baklažanai ir švelnesnės cukinijos vilioja išbandyti naujus receptus. Jie praskaidrins kasdienybę ir padės sukurti ypatingą nuotaiką švenčių metu. Paskutiniais rugpjūčio saulės spinduliais prisotintos gėrybės – tikras gėris, kurio turėtų netrūkti ant kiekvieno gyventojo stalo.
Tunu įdaryti pomidorai
- 6 pomidorai
- 24 alyvuogės
- 200 g konservuoto tuno savo sultyse
- 120 ml vandens
- 115 g bulguro kruopų
- 60 g kietojo sūrio
- Svogūnas
- 2 šaukštai citrinų sulčių
- Gražgarsčių lapų puošti
- Druskos, džiovintų bazilikų, raudonėlių pagal skonį
Gaminimas
Bulgurą užpilti šaltu vandeniu. Palikti valandai, kol kruopos suminkštės ir sugers vandenį. Tada jį sumaišyti su tuno gabalėliais, smulkiai supjaustytu svogūnu, citrinų sultimis, druska, bazilikais, raudonėliais, alyvuogių puselėmis. Masę uždengti ir 3 valandas atšaldyti šaldytuve.
Nupjauti pomidorų viršūnėles ir išskobti sėklas. Į vidų įdėti įdaro. Ant viršaus užbarstyti tarkuoto sūrio. Uždengti pomidorų viršūnėlėmis. Sudėti į lėkštę ir papuošti šviežiais gražgarsčių lapeliais.
100 g apie 76 kcal
Paruošimo laikas: 15 min (+ 3 val. laikyti šaldytuve)
6 porcijos
Raukšlėtojo meliono ir agurkų salotos
- 500 g raukšlėtojo meliono
- Ilgavaisis agurkas
- 5 laiškiniai svogūnai
- 60 ml ryžių acto
- 1,5 šaukšto vynuogių kauliukų aliejaus
- Šviežių žalumynų daigų puošti
- Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
Gaminimas
Raukšlėtąjį melioną supjaustyti kubeliais, agurką – griežinėliais, smulkiai supjaustyti laiškinius svogūnus. Daržoves sumaišyti su ryžių acto, vynuogių kauliukų aliejaus, druskos ir pipirų padažu. Salotas valandą atvėsinti šaldytuve, kad būtų sodresnio skonio. Papuošti paruoštas salotas su žalumynų daigais (kviečių, saulėgrąžų, liucernų ar kitais).
100 g apie 52 kcal
Paruošimo laikas: 15 min
4 porcijos
Šventinis pirmojo derliaus daržovių troškinys
- Raudona paprika
- Geltona paprika
- Pusė cukinijos
- Pusė baklažano
- 1,5 raudonojo svogūno
- Pomidoras
- Parmezano, gražgarsčių puošti
- Druskos, maltų, juodųjų pipirų, šaukštelis Provanso žolelių mišinio
Padažui:
- 60 g gražgarsčių
- Skiltelė česnako
- 60 g kedrinių pinijų
- 50 g avių pieno sūrio
- 45 ml alyvuogių aliejaus
Užpilui:
- Skiltelė česnako
- 100 g grietinės
- 50 g petražolių
- 30 ml alyvuogių aliejaus
Gaminimas
Paprikas, svogūną, cukiniją, baklažaną smulkiai supjaustyti. Supjaustytą baklažaną pabarstyti druska ir palikti 20 minučių, kad įsigertų. Tada nuplauti vandeniu ir nusausinti. Pomidorą perlieti karštu vandeniu ir nulupti žievelę. Tada supjaustyti. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir apkepinti baklažaną su Provanso žolelėmis. Tada sudėti paprikas, paskui svogūnus ir cukiniją. Daržovėms baigiant troškintis, sudėti pomidorus.
Padažui: Gražgarstes 10 sekundžių palaikyti sūdytame, verdančiame vandenyje. Maisto smulkintuvu sutrinti česnaką, avių pieno sūrį, aliejų, kedrines pinijas ir gražgarstes.
Užpilui: Išspausti česnaką ir sumaišyti su grietine, smulkintomis petražolėmis ir aliejumi.
Į lėkštės vidurį įpilti šiek tiek padažo. Įdėti troškinio. Ir ant viršaus – grietinės užpilo. Papuošti tarkuotu parmezano sūriu ir gražgarsčių lapeliais.
100 g apie 155 kcal
Paruošimo laikas: 50 min
4 – 5 porcijos