Vaikyste kvepiančios naminės bandelės
2025-03-12 08:51Vienas gardžiausių vaikystės skanėstų – namie keptos bandelės. Jomis kvepėdavo visi močiutės namai… Kviečiame prisiminti jaukią vaikystės pasaką ir patiems išsikepti bandelių!
Kaspinėliai su varške
10–12 vnt.
100 g 256 kcal
Ruošti 3 val.
TEŠLAI:
- 250 ml šilto pieno
- 7 g sausų mielių (arba 25 g šviežių)
- 80 g cukraus
- 500 g kvietinių miltų
- Kiaušinis
- Pusė šaukštelio druskos
- Šaukštelis vanilinio cukraus
- 80 g tirpinto sviesto
ĮDARUI:
- 250 g varškės
- Kiaušinio trynys
- 50 g cukraus
- Šaukštelis vanilinio cukraus
- Šaukštas grietinės
PAPILDOMAI:
- Kiaušinis aptepti
- 2 šaukštai cukraus
GAMINIMAS. Piene išmaišyti mieles, šaukštą cukraus ir du šaukštus miltų. Palikti 15 min., kol mielės suputos. Kitame dubenyje sumaišyti likusį cukrų, druską, vanilinį cukrų ir kiaušinį. Supilti mielių mišinį ir permaišyti. Pamažu suberti miltus, minkyti tešlą, kol taps elastinga. Galiausiai įminkyti sviestą. Tešlą uždengti rankšluosčiu ir palikti šiltoje vietoje 2 val., kol jos tūris padvigubės. Pasiruošti įdarą – sumaišyti visus jam skirtus ingredientus į tirštą masę. Formuoti bandeles. Pakilusią tešlą iškočioti į 3–4 mm storio lakštą. Supjaustyti apie 10 x 5 cm stačiakampiais. Kiekvieno viduryje padaryti nedidelę įpjovą. Į stačiakampių vidurį dėti po šaukštelį įdaro, vieną galą perkišti per įpjovą, taip suformuojant kaspinėlius. Paruoštas bandeles aptepti kiaušinio plakiniu ir apibarstyti cukrumi. Kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Patiekti atvėsintas.
Plėšomos mielinės
12 vnt.
100 g 245 kcal
Ruošti 3 val.
- 250 ml šilto pieno
- 2 šaukštai cukraus
- 7 g sausų mielių
- 500 g kvietinių miltų
- 50 g tirpinto sviesto
- Kiaušinis + trynys aptepti
- Žiupsnelis druskos
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
GAMINIMAS. Piene ištirpinti cukrų, įmaišyti mieles ir palikti 10 min., kol jos suputos. Miltus sumaišyti su aktyvuotomis mielėmis ir likusiais ingredientais. Minkyti tešlą apie 10 min., kol taps lygi ir elastinga. Jeigu per lipni, pridėti daugiau miltų. Išminkytą tešlą pridengti rankšluosčiu ir palikti šiltai 1,5 val., kol jos tūris padvigubės. Iškilusią suskirstyti į 12 gabalėlių, iš kiekvieno formuoti rutuliukus ir sudėti vienas greta kito ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Vėl uždengti rankšluosčiu ir palikti 45 min. dar kartą pakilti. Pakilusias aptepti trynio plakiniu ir kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Patiekti šiltas, apšlakstytas tirpintu sviestu arba uogiene.
Cinamoniniai sukučiai
12 vnt.
100 g 497 kcal
Ruošti 4 val.
TEŠLAI:
- 60 ml šilto vandens
- Šaukštelis sausų mielių
- 100 g cukraus
- 180 ml pasukų
- 2 dideli kiaušiniai
- Šaukštelis druskos
- Pusė šaukštelio vanilės ekstrakto
- 85 g sviesto
- 500 g kvietinių miltų
CINAMONO ĮDARUI:
- 85 g sviesto
- 210 g rudojo cukraus
- 2 šaukšteliai cinamono
GLAISTUI:
- 55 g minkšto sviesto
- 85 g kreminio sūrio be priedų
- Pusė šaukštelio vanilės ekstrakto
- 190 g miltelinio cukraus
GAMINIMAS. Į vandenį suberti mieles ir šaukštelį cukraus, išmaišyti ir 10 min. palikti pastovėti. Į lengvai pakilusias mieles supilti pasukas, įmušti kiaušinius, įberti žiupsnelį druskos, supilti vanilės ekstraktą ir ištirpintą sviestą. Kruopščiai išmaišyti. Pamažu maišant supilti miltus, vėl maišyti, paskui minkyti rankomis apie 5 min., kol tešla taps minkšta, drėgna, bet nebelips prie rankų. Suformuoti apskritimą, uždengti rankšluosčiu ir palikti 1,5 val., kol pakils.
Pakilusią tešlą ant miltuoto paviršiaus iškočioti į maždaug 40 x 25 cm stačiakampį. Įdarui skirtą ištirpintą sviestą paskleisti ant tešlos lakšto. Cukrų sumaišyti su cinamonu, tolygiai užberti ant sviesto sluoksnio, iš kraštų paliekant 1–1,5 cm tarpus. Lakštą susukti į tvirtą cilindrą, kurį supjaustyti į 12 lygių riekių. Jas vieną šalia kitos išdėlioti kepimo popieriumi dengtoje skardoje. Pridengti ir palikti 1,5 val. šiltai pastovėti, kol padvigubės. Kepti apie 25 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 190 °C.
Glaisto ingredientus kruopščiai sumaišyti iki vientisos masės. Paruoštą glaistą tolygiai užpilti ant karštų, ką tik iš orkaitės ištrauktų bandelių. Palikti pravėsti, bet geriausia patiekti šiltas.
„Jorkšyro“ bandelės
12 vnt.
100 g 178 kcal
Ruošti 1 val.
- 140 g kvietinių miltų
- Žiupsnelis druskos
- 4 kiaušiniai
- 200 ml pieno
- 100 ml vandens
- Sviesto patepti
GAMINIMAS. Miltus sumaišyti su druska. Įmušti kiaušinius ir gerai išmaišyti tešlą. Pamažu supilti pieno ir vandens mišinį, kruopščiai maišyti, kol išeis lygi tešla be jokių gumuliukų. Palikti 30 min. pastovėti. Metalinę formą keksiukams kepti gausiai patepti sviestu ir palaikyti iki 220 °C įkaitintoje orkaitėje, kol gerai įkais. Karštą skardą atsargiai išimti, į kiekvieną skyrelį pripilti po 2/3 tešlos. Grąžinti į orkaitę ir kepti apie 25 min., kol bandelės gražiai pakils ir taps auksinės spalvos. Patiekti šiltas su mėgstama uogiene ar kitu saldžiu padažu.
Sluoksniuotos su kriaušių ir šokolado įdaru
8 vnt.
100 g 354 kcal
Ruošti 40 min.
- Lapas sluoksniuotos tešlos (apie 300 g)
- 40 g sviesto
- 2 kriaušės
- 100 g juodojo šokolado
- Kiaušinio trynys
- Miltelinio cukraus patiekti
GAMINIMAS. Tešlą supjaustyti į 8 lygius stačiakampius. Kiekvieno vienoje pusėje padaryti po kelias įpjovas. Nesupjaustytą dalį aptepti tirpintu sviestu. Kriaušes nulupti ir supjaustyti riekelėmis. Šokoladą sutarkuoti. Ant kiekvieno stačiakampio neįpjautos pusės dėti po kelias riekeles kriaušių ir apiberti šokoladu (truputį pasilikti). Uždengti kita puse, kraštus tvirtai suspausti. Bandelių viršų aptepti trynio plakiniu ir apibarstyti likusiu tarkuotu šokoladu. Kepti apie 25 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Patiekti papuošus milteliniu cukrumi.
Autorius Jūratė Survilė