Tortilijų fiesta
2024-01-19 07:48Tortilija kilusi iš Meksikos, bet šiandien puikiai pažįstama visame pasaulyje. Pavadinimas kilęs iš ispanų kalbos žodžio tortilla, reiškiančio omletą, nes konkistadorams actekų gamintos duonelės priminė ispaniškus omletus. Patys meksikiečiai šį produktą vadina tlaxcalli. Ką gardaus ir įdomaus iš jo galima paruošti?
Tortilijos pica
2 porcijos
100 g 324 kcal
Ruošti 20 min.
- 2 nedidelės tortilijos
- 40 g pomidorų padažo
- 100 g rūkytos šoninės juostelių
- 50 g saulėje džiovintų pomidorų aliejuje
- 100 g čederio
- 80 g saliamio
- Šaukštelis smulkintų džiovintų bazilikų
GAMINIMAS. Tortilijas ištepti pomidorų padažu. Tolygiai išdėlioti šoninės juosteles, smulkintus pomidorus, užberti tarkuotą sūrį, išdėlioti plonai pjaustytą saliamį. Picą pagardinti bazilikais. Kepti apie 12 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C.
Suktinukai su jautiena
4 porcijos
100 g 314 kcal
Ruošti 25 min.
- 300 g maltos jautienos
- 2 skiltelės česnako
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- 2 žaliosios citrinos
- Šlakelis aliejaus
- 200 g virtų ryžių
- 200 g konservuotų raudonųjų pupelių
- Nedidelis raudonasis svogūnas
- Pusė paprikos
- Kelios šakelės šviežių kalendrų
- 4 tortilijos
- Keli salotų lapai
GAMINIMAS. Mėsą pagardinti smulkintu česnaku, druska, pipirais, vienos citrinos sultimis ir kepti aliejuje pamaišant, kol lengvai apskrus.
Paruoštą mėsą sumaišyti su ryžiais, pupelėmis, smulkintu svogūnu, paprika, kalendra.
Kiekvieną tortiliją iškloti salotų lapais, ant šių paskirstyti mėsos įdarą. Tortiliją susukti ir apie 5 min. kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 220°C. Viskas turi gerai peršilti, tortilija pasidaryti traški. Patiekti apšlaksčius likusios citrinos sultimis.
Užkandis su lašišomis
4 porcijos
100 g 312 kcal
Ruošti 1,5 val.
- 100 g tepamojo sūrio be priedų
- Kelios šakelės šviežių krapų
- Maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- 2 šaukštai šviežiai spaustų citrinos sulčių
- 4 tortilijos
- Keli salotų lapai
- 130 g sūdytos lašišų filė
- Pomidoras
- Keli svogūnų laiškai puošti
- Kelios šakelės šviežių rozmarinų
GAMINIMAS. Sūrį sumaišyti su smulkintais krapais, pipirais ir citrinos sultimis. Gautu mišiniu tolygiai aptepti tortilijas, išdėlioti salotų lapus. Ant šių – smulkintą lašišą, pomidoro gabalėlius. Tortilijas tvirtai susukti. Pridengti maistine plėvele ir 1 val. laikyti šaldytuve. Atvėsusias supjaustyti kąsnio dydžio gabalėliais. Kiekvieną jų aprišti svogūno laišku ir papuošti rozmarinais.
Aštri kesadilija su vištiena
4 porcijos
100 g 298 kcal
Ruošti 20 min.
- 150 g keptos vištienos
- Nedidelis raudonasis svogūnas
- Pusė raudonos paprikos
- 2 konservuotos aitriosios paprikos
- 3 šaukštai konservuotų kukurūzų
- 4 tortilijos
- 4 šaukštai tepamojo sūrio be priedų
- 150 g tarkuoto čederio
GAMINIMAS. Vištieną supjaustyti gabalėliais, sumaišyti su smulkintu svogūnu, paprikomis ir kukurūzais.
Tortilijas aptepti sūriu, apibarstyti čederiu, ant vienos pusės dėti įdaro, kitą pusę užlenkti. Kraštelius gerai užspausti.
Paruoštas kesadilijas kepti sausoje keptuvėje iš abiejų pusių po 3–4 min. Iškeptas perpjauti pusiau.
Gurmaniški takai su krevetėmis
3 porcijos
100 g 274 kcal
Ruošti 15 min.
- Avokadas
- Pusė mango
- Pomidoras
- 3 mažos tortilijos
- Sauja gražgarsčių
- 200 g virtų krevečių be lukšto
- Druskos, maltų citrinpipirių pagal skonį
- Žalioji citrina
GAMINIMAS. Avokadą, mangą ir pomidorą supjaustyti nedideliais kubeliais. Į sausoje keptuvėje pašildytas tortilijas sudėti gražgarstes, ant jų vieną šalia kito išdėlioti kitus įdarui skirtus ingredientus: smulkintas daržoves bei vaisius ir krevetes. Pagardinti prieskoniais ir apšlakstyti citrinos sultimis.
Autorius Jūratė Survilė