Tailandietiški desertai visada atrodo šventiškai ir neįprastai, o jų skonis vargu ar nuvils. Daugelyje tradicinių receptų naudojami miltai, ryžiai, kokosų pienas, bananai, mangai ir kiti egzotiški vaisiai. 

 

taju desertai (3)

Saldūs ryžiai su mangais ir kokosais

 
  • 95 g „Jasmine“ ryžių
  • 120 ml vandens
  • 400 ml kokosų pieno
  • 100 g cukraus
  • Mangas
 

Gaminimas. Į ryžius supilti vandenį, pusę kokosų pieno ir 25 g cukraus. Virti maišant, kol ryžiai taps lipnūs ir neliks skysčio. Likusį kokosų pieną su cukrumi virti ant vidutinės kaitros, kol susidarys sirupas. Į uždengiamas formeles dėti mangų minkštimo, lipnių ryžių ir uždengti. Apversti ir užpilti kokosų sirupu. Patiekti šiltą.

 

2 porcijos

100 g 280 kcal

Ruošti 50 min.

 

taju desertai (5)

Bananai sirupe

 
  • 8 bananai
  • 600 g cukraus
  • 480 ml vandens
  • 3 šaukštai kokosų pieno
 

Gaminimas. Cukraus ir vandenį kaitinti, kol cukrus visiškai ištirps. Perkošti per marlę ir užvirinti ant mažos kaitros. Suberti smulkiai supjaustytus bananus, padidinti kaitrą ir toliau virti, retsykiai pamaišant, kol sirupas sutirštės. Bananus sudėti į lėkštę, aplieti likusiu sirupu. Apšlakstyti kokosų pienu.

 

8 porcijos

100 g 400 kcal

Ruošti 15 min.

 

taju desertai (1)

Trapios tešlos sausainiai

 
  • 200 g rupių miltų
  • 100 g miltelinio cukraus
  • 80 g lydyto sviesto
  • Druskos pagal skonį
  • Šaukštelis vanilės ekstrakto
 

Gaminimas. Visus ingredientus sumaišyti ir išmaišyti šaukštu. Toliau tešlą minkyti rankomis, kol taps trapi. Uždengti virtuviniu rankšluosčiu ir laikyti 2–3 min. Dar kartą paminkyti. Truputį tešlos atidėti, o iš likusios formuoti maždaug 2,5 cm skersmens rutuliukus. Kiekvieną supjaustyti į 4 dalis – žiedlapius. Sujungti trijų žiedlapių galus taip, kad išeitų gėlė. Iš likusios tešlos suformuoti mažus rutuliukus (apie 0,6 cm skersmens) ir įdėti į gėlių vidurį. Sausainius dėti ant kepimo popieriaus ir kepti apie 25 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 150 ℃.

 

6 porcijos

100 g 250 kcal

Ruošti 1,5 val.

 

taju desertai (2)

Tailandietiški saldainiai

 
  • 150 g nuluptų spindulinių pupuolių
  • 130 ml kokosų pieno
  • 240 ml vandens
  • 70 g cukraus
  • Šaukštas agaro miltelių
  • Raudonos, juodos, geltonos ir žalios spalvos maistinių dažų pagal skonį
  • Pusė šaukštelio cukraus
 

Gaminimas. Pupuoles mirkyti vandenyje bent 1 val. Nukošti ir virti garuose apie 15 min., kol suminkštės. Sudėti į elektrinį trintuvą, įpilti kokosų pieną ir sutrinti. Tada sausoje keptuvėje kaitinti ant mažos kaitros apie 10 min. Kai šiek tiek atvės, pupuolių masę minkyti 5 min. Iš gautos masės formuoti norimų formų saldainius.

 

Vandenyje išmaišyti cukrų ir agaro miltelius. Kaitinti, kol cukrus ir agaro milteliai visiškai ištirps. Masę supilti į tiek indelių, kiek bus saldainių spalvų ir kiekvieną sumaišyti su lašeliu pasirinktų dažų. Saldainius aplieti dar karštu spalvotu glaistu ir palaukti, kol sustings.

 

6 porcijos

100 g 350 kcal

Ruošti 2 val.

 

taju desertai (4)

Traškūs blynai

 
  • 300 g kvietinių miltų
  • 100 g ryžių miltų
  • Šaukštas cukraus
  • Druskos pagal skonį
  • Kiaušinis
  • 120 ml vandens
  • Aliejaus kepti
  • 4 bananai
  • Saldinto sutirštinto pieno pagal skonį
 

Gaminimas. Abejus miltus sumaišyti su druska ir cukrumi. Viduryje padaryti duobutę, įmušti kiaušinį, supilti vandenį ir išminkyti elastingą tešlą. Uždengti virtuviniu rankšluosčiu ir palikti kambario temperatūroje bent 1 val. Iš tešlos formuoti slyvos dydžio rutuliukus, paploti, dėti ant pjaustymo lentelės ir patepti aliejumi. Palikti 30 min.

 

Bananus supjaustyti griežinėliais. Išminkyti paplotėlius ir iškočioti plonus kvadratinius blynus. Kepti iš abiejų pusių po 30 sek. Uždėti bananų, užlenkti tešlos kraštus iš keturių pusių, kad gautųsi vokas, ir kepti, kol įgaus gražų rusvai auksinį atspalvį. Blyną supjaustyti į keletą dalių ir apšlakstyti sutirštintu pienu.

 

4 porcijos

100 g 231 kcal

Ruošti 1,5 val.

 

Spausdinti