Įvairiomis uogomis dabar galima mėgautis ištisus metus. Tačiau vis vien skanesnės vasarą, kai pačios šviežiausios. Naujo derliaus gėrybėmis verta gardinti ledus, pyragus, sluoksniuotus desertus ir dar daugiau.

   

Pyragas su maskarpone ir žemuogėmis

 

desertai (1)

 

Pagrindui:

  • 150 g miltų
  • 25 g miltelinio cukraus
  • Druskos pagal skonį
  • 115 g kambario temperatūros sviesto
  • Vandens pagal skonį

Kremui:

  • 220 g maskarponės
  • 80 ml riebios grietinėlės
  • 70 g cukraus
  • 150 g žemuogių
  • 2 šaukštai džemo
 

GAMINIMAS. Sijotus miltus sumaišyti su sviestu, milteliniu cukrumi ir druska. Tešlą turi išeiti elastinga. Jei reikia, įpilti truputį vandens. Suvynioti į maistinę plėvelę ir šaldyti 1 val. Dėti į riebalais pateptą skardą, suformuoti kraštelius ir kepti apie 25 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ℃. Atvėsinti.

 

Maskarponę išplakti su grietinėle ir cukrumi. Gautu kremu padengti biskvitą. Užberti uogas. Džemą šildyti, kol šiek tiek suskystės. Užpilti ant uogų.

 

8 porcijos

100 g 301 kcal

Ruošti 1,5 val.  

   

Putėsiai su serbentais

 

desertai (6)

 
  • 450 g raudonųjų ir juodųjų serbentų
  • 150 ml grietinėlės
  • 2 šaukštai cukraus
  • Šaukštas vandens
 

GAMINIMAS. Serbentus nuplauti, nusausinti ir perrinkti. Uogas sudėti į puodą, supilti vandenį ir virti, kol serbentai suminkštės. Suberti cukrų ir atvėsinti. Grietinėlę išplakti iki standžių putų. Sluoksniuojant sudėti plaktą grietinėlę ir uogienę į stiklines. 4 val. šaldyti.

 

4 porcijos

100 g 209 kcal

Ruošti 4,5 val. 

 

„Pavlova“ su avietėmis

 

desertai (2)

 

Morengui:

  • 160 ml kiaušinių baltymų
  • 250 g cukraus
  • 10 g kukurūzų krakmolo
  • Šaukštelis acto

Aviečių kremui:

  • 150 g trintų aviečių
  • 70 g cukraus
  • 60 g sviesto
  • 4 kiaušinių tryniai
  • Šaukštelis kukurūzų krakmolo

Grietinėlės kremui:

  • 200 ml grietinėlės
  • 200 g grietinėlės sūrio
  • 30 g miltelinio cukraus
  • Vanilės ekstrakto
  • Mėtų puošti
 

GAMINIMAS. Kambario temperatūros baltymus išplakti su cukrumi, kukurūzų krakmolu ir actu iki standžių putų. Putėsius sukrėsti į konditerinį maišelį ir išspausti morengus ant kepimo popieriaus. Šaukštu padaryti mažas duobutes ir kepti 1 val. orkaitėje, įkaitintoje iki 100 ℃. Palikti atvėsti 30 min. ant grotelių.

 

Aviečių tyrę pakaitinti ir perkošti per sietelį. Sumaišyti cukrų, krakmolą ir trynius. Toliau maišant plona srovele supilti karštą aviečių tyrę. Sudėti sviestą ir gerokai pakaitinti, bet neužvirinti, kol sutirštės. Supilti į indą, uždengti maistine plėvele ir atvėsinti.

 

Grietinėlę išplakti su grietinėlės sūriu, milteliniu cukrumi. Vanilę perpjauti, išimti sėklas ir įmaišyti į kremą. Išplakti iki standumo. Sudėti į konditerinį maišelį.

 

Ant morengų dėti aviečių įdaro, išspausti kremo ir papuošti mėtomis.

 

12 porcijų

100 g 264 kcal

Ruošti 2 val. 

 

Trupiniuotis su gervuogėmis ir avietėmis

 

desertai (5)

 
  • 600 g gervuogių ir aviečių
  • 2 šaukštai maltų džiūvėsėlių
  • 2 šaukštai rudojo cukraus
  • 2 šaukštai migdolų drožlių

Trupiniams:

  • 100 g miltų
  • 100 g sviesto
  • 60 g cukraus
  • Pusė šaukštelio cinamono
  • Miltelinio cukraus puošti
 

GAMINIMAS. Nuplauti ir nusausinti uogas. Kepimo indą patepti riebalais ir pabarstyti džiūvėsėliais. Suberti uogas, pabarstyti cukrumi ir migdolų drožlėmis.

 

Miltus sumaišyti su cukrumi. Ištirpinti sviestą, sudėti miltus su cukrumi ir sutrinti į trupinius. Suberti ant uogų ir kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 ℃. Kai atvės, apibarstyti milteliniu cukrumi. Galima patiekti su ledais.

 

4 porcijos

100 g 467 kcal

Ruošti 45 min. 

 

Mėlynių šerbetas

 

desertai (3)

 
  • 600 g mėlynių
  • Pusė šaukštelio tarkuotų citrinos žievelių
  • 2 šaukštai citrinos sulčių
  • 50 g miltelinio cukraus
  • 150 g jogurto
 

GAMINIMAS. Atidėti 3 šaukštus mėlynių. Likusias sumaišyti su žievelėmis, sultimis, milteliniu cukrumi ir išplakti elektriniu trintuvu. Supilti jogurtą ir vėl išplakti. Mišinį supilti į šaldymo indą ir šaldyti 4 val. Kas pusvalandį pamaišyti. Patiekti papuošus mėlynėmis.

 

4 porcijos

100 g 165 kcal

Ruošti 4,5 val. 

 

Grietinėlės ir agrastų skanėstas 

 

desertai (4)

 
  • 300 g agrastų
  • 2 šeivamedžių žiedynai (kuo šviežesni)
  • 20 g sviesto
  • 2 šaukštai cukraus
  • 250 ml grietinėlės
 

GAMINIMAS. Agrastus nuplauti, nusausinti ir nuskabyti kotelius. Sudėti į puodą su šeivamedžių žiedynais, sviestu ir cukrumi. Virti, kol uogos suminkštės ir pradės sproginėti. Atvėsinti. Išimti žiedynus ir sutrinti agrastus. Išplakti grietinėlę ir sluoksniuoti su agrastų uogiene. Patiekti atšaldytą.

 

6 porcijos

100 g 364 kcal

Ruošti 40 min.

 

 
Spausdinti