Šventiniai receptai kovo 8-ajai
2015-03-06 14:13Kovo 8-oji – pavasario šventė, kurios, ko gero, labiausiai laukia moterys. Tą dieną vyrai joms dovanoja gėles, rengia staigmenas ir apiberia komplimentais. Moterys dažniau nei paprastai šypsosi ir žydi kaip gėlės. Tokią ypatingą dieną norisi paskanauti kažko nekasdieniško tiek pačioms, tiek svečius pavaišinti. Kartais šventišką stalą šią dieną paruošia stipriosios lyties atstovai. Reikėtų nepamiršti stalo ir patiekalų papuošti pavasariu alsuojančiomis dekoracijomis. Švieži žalumynai, vaisiai ir daržovės tam tiks labiausiai.
Trumpai apie moters dienos simboliką. Pasaulyje priimta, kad šios šventės logotipas sudarytas iš violetinės ir baltos spalvos ir Veneros, kaip moteriškumo planetos, simbolių. Atvirukuose, plakatuose, informaciniuose lankstinukuose, skirtuose šiai progai paminėti, skirtingo socialinio statuso, amžiaus ir tautybių moterys.
Pomidorinės tulpytės
- 10 pomidorų
- 10 laiškinių svogūnų
- 3 kiaušiniai
- 100 g fermentinio sūrio
- 2 skiltelės česnako
- Majonezo pagal skonį
Gaminimas
Kietai išvirti kiaušinius ir smulkiai sutarkuoti su sūriu. Įdėti susmulkintas česnako skilteles ir viską sumaišyti su majonezu. Šiam patiekalui gaminti tinkamiausi pailgi, ovalios formos pomidorai. Pomidoruose įpjauti keturiose vietose kryžmai. Atsargiai išimti minkštimą ir vietoj jo į vidų įdėti po sūrio ir kiaušinių masės rutuliuką. Prie kiekvieno „tulpės“ žiedelio pridėti po laiškinį svogūną, tarsi gėlės stiebą.
100 g apie 81 kcal
Paruošimo laikas: 15 min
10 porcijos
Apelsininis tortas
- 130 g miltų
- 100 g cukraus
- 3 kiaušiniai
- Šaukštelis kepimo miltelių
Kremui:
- 500 g liesos varškės
- 250 g tiršto natūralaus jogurto
- 100 g apelsinų džemo
- 200 ml apelsinų sulčių
- Miltelinio cukraus pagal skonį
- 20 g želatinos
Gaminimas
Kiaušinius gerai išplakti su cukrumi. Sijotus miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir, pilant po truputį, sumaišyti su plaktais kiaušiniais. Tešlą supilti į riebalais išteptą kepimo formą ir kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, 20 – 25 minutes. Kai atvės, perpjauti išilgai į dvi dalis.
Želatiną išmirkyti apelsinų sultyse ir paruošti pagal instrukciją ant pakelio. Jogurtą sumaišyti su varške, pagal skonį įdėti miltelinio cukraus ir gerai išplakti. Želatiną pakaitinti, kol visiškai ištirps. Supilti į kremą ir viską išplakti.
Vieną biskvito dalį aptepti apelsinų džemu, paskui puse kremo ir padėti į šaldiklį 10 – 15 minučių, kad sustingtų. Dėti antrą biskvito sluoksnį, vėl aptepti džemu ir kremu. Paskutinis sluoksnis – apelsinų džemo. Laikyti šaldytuve, kol pyragas sustings.
100 g apie 150 kcal
Paruošimo laikas: 90 min
8 – 10 porcijos