Pradėti keisti mitybos įpročius nėra lengva. Kardinalūs ir staigūs pokyčiai dažnai sukelia papildomą stresą tiek vaikams, tiek tėvams. Be to – reikalauja tam tikrų žinių, noro ir pastangų. Bet jei pokyčiai vyks palaipsniui ir nuosekliai – rezultatas netrukus džiugins. Pereiti prie sveikos mitybos per vieną dieną tikrai nepavyks. Taip ir neturėtų būti. Sveikatai palankaus maisto technologė, ekologiškų maisto produktų sertifikavimo ekspertė, mitybos specialistė ir VšĮ „Sveikatai palankus“ direktorė  Raminta Bogušienė atskleidžia svarbiausius žingsnius tam, kad sveika mityba taptų gyvenimo būdo dalimi.

 

????????????????

 

Ne draudimais, ne kritika, o žaismingai pereikime prie sveikatai palankaus vaikų maitinimo tiek namuose, tiek ugdymo įstaigose. Mitybą keiskite palaipsniui, be streso, nes būtina suformuoti tokius mitybos įpročius, kurie išliktų visa gyvenimą, o nebūtų trumpalaikė dieta. Prie naujų patiekalų vaikai tegul pratinasi pamažu. Tačiau tie pokyčiai turi vykti lygiagrečiai. Negali būti, kad namuose vaikas valgo dešreles, o darželyje norime, kad valgytų šviežiai ruoštos mėsos kotletą su daržovėmis ir brokolių bei bulvių tyre. Atminkite – vaikai jaučia saiką ir intuityviai žino ką, kaip ir kiek valgyti, vos tik išvysta šį pasaulį. Nesugadinkime šio unikalaus talento brukdami jiems nuo mažens menkaverčio ir prasto maisto ir /arba liepdami suvalgyti viską, kas yra lėkštėje. Todėl nebijokime, jei vaikas nesuvalgo viską, ką įdedame į lėkšte ir iškart nepamėgsta brokolio ar kalafioro, jei jį mato lėkštėje pirmą kartą.

 

Raminta Bogusiene

 

Tinkamos sąlygos turi būti sudarytos ir nuolat ieškoti namuose, darželyje ar mokykloje tinkamiausio maitinimo varianto. Išbandykite vis naujus receptus – taip atrasite, ką daugelis vaikų mėgsta labiausiai ugdymo įstaigoje, o namuose galime pritaikyti kiekvienam vaikui individualų maitinimą. Mityba yra individuali, dažnu atveju, namuose galime pritaikyti mitybos racioną kiekvienam šeimos nariui individualiai, pavyzdžiui, vietoj nemėgstamo pomidoro pasiūlyti agurko. Tai pakankamai sunku padaryti bendruomenėje t.y. ugdymo įstaigoje vykdant vaikų maitinimą. Individualiems poreikiams dažniausiai atsiranda galimybės tik vaikui turint sveikatos problemų, taikant pritaikytą maitinimą. VšĮ “Sveikatai palankus” komanda gali padėti parengti individualų meniu įstaigai, atsižvelgdami į kiekvienos įstaigos poreikius, net sukurti vegetarišką ar pritaikyto maitinimo meniu alergiškiems vaikams.

 

sveikatai_palankus

 

Kitu atveju, turime stebėti, ką daugelis vaikų labiausiai mėgsta ir tuos patiekalus integruoti į racioną. Tik atminkite namuose ir ugdymo įstaigose negalime vaikams pasiūlyti pasirinkimo tarp daržovių troškinio ir koldūnų, nes nugalės turbūt 99 proc. pastarieji. Taip pat turime žinoti, kad atsisakius valgyti šiandien daržovių troškinio, ar kažkurios iš daržovių rūšies, būtinai pasiūlyti kitą dieną, bet nepateikti alternatyvos – sausainių iš spintelės, kad tik būtų sotus. Vaikai neturi patirties, ką maistas daro su jų organizmu, todėl mes suaugę turime užtikrinti, kad vaikas būtų sotus kokybišku maistu, bet ne menkaverčiu maistu ir jo pertekliumi. Skatinkite ragauti, taip pratinkite vaikus prie naujų skonių. Daugelis mūsų žino, kad vaikai yra iš prigimties maisto konservatoriai ir jiems kažkas naujo kelia įtarimą, tai įgimtas apsaugos instinktas. Mes sudarydami saugią aplinką, mokindami pažinti vaisius, daržoves, pratindami per ragavimą prie naujų skonių, ilgainiui pasieksime, kad vaikai valgys sveiką maistą ir jiems menkaverčiai bei žalingi bulvių traškučiai taps nepatrauklūs ir neskanūs. Kurkite įdomius, linksmus, vaikams patrauklius patiekalų pavadinimus. Stenkitės pateikti patraukliai, bet nepersistenkite. Nemanau, kad reikia mėnuliukų ar žvaigždelių vaikų lėkštėse – maistas lėkštėje turi atrodyti estetiškai, turi būti spalvingas, subalansuotas.

 

Prireiks kantrybės ir nuoseklumo tiek mokinant, tiek pratinant vaikus prie sveikų mitybos įpročių. Kalbėkitės – kokie ir kodėl tam tikri produktai sveiki, o kiti – sveikatai nepalankūs. Vaikai turi būti nuolat ugdomi apie sveikatos šaltinius, kuriuos valgome kasdien, o nesveikatos šaltinius – tik retomis progomis. Retos progos neišderina bendros organizmo sveikatos, skonio receptorių, bet tai turi būti išimtiniai atvejai, o ne kasdieniniai. Mokinkite vaikus, didinkite jų mitybos raštingumą. Kuo anksčiau vaikas sužinos apie sveiką mitybą, tuo mažiau girdėsime nusiskundimų, kad sveikas maistas neskanus, nepatrauklus ar net visai nevalgomas. Tam tikslui pasitelkti galite edukacinę mitybos knygelę vaikams “Brokoliukas”. Čia žaismingai ir įdomiai pateikta viskas, ką ikimokyklinukas ir pradinukas turi žinoti apie mitybą.

 

Analizuokite produktų sudėtį, pasakokite iš kur jie ir kaip atkeliauja ant mūsų stalo. Gaminkite kartu, jei nėra galimybės – pasakokite apie gamybos procesą. Namuose ir ugdymo įstaigose turi nuolat būti kalbama apie mitybą, jos svarbą sveikatos išsaugojimui, kad augintume nuo mažumės vaikų mitybos raštingumą ir jiems atėjus į mokyklą jau sąmoningai daugelis jų rinktųsi sveikatos šaltinius.

 

Vaikai turi valgyti reguliariai ir subalansuotai, bet ne nuolat užkandžiauti menkaverčiu maistu. Jei taip yra vaikai nevalgys sveikatos šaltinių atėjus pietų laikui arba suvalgys labai mažai, nes prieš tai gavo pakankamai kalorijų. Žinoma atkreipti dėmesį reikia, ką vaikai geria, jei saldintus gėrimus, sultis ar sulčių gėrimus, gauna irgi kalorijų. Saldus skonis išderina skonio receptorius ir paskui natūralūs produktai tampa neskanūs, nesaldūs. Vaikai turi valgyti ne mažiau 3 pagrindinius subalansuotus valgymus per dieną ir 2-3 užkandžius, tai yra ne rečiau kaip kas 3,5 val. Maistas ant vaikų stalo turi būti ne tik reguliariai tiekiamas, bet ir subalansuotas, kad sotumas išliktų iki kito valgymo, kad vaikui užtektų energijos, kad gautų organizmas ne tuščių kalorijų, o visą komplektą vertingų maistinių medžiagų. Nepasiduokite – pirmos savaitės atrodys labai sunkios – kad vaikas alkanas, kad vaikas nieko nevalgo, kils noras grįžti prie nelabai sveikų patiekalų, bet vaikų mėgiamų. Kantrumas ir supratimas, kad suaugę turi ryžtingai laikytis mitybos taisyklių vardan vaiko sveikatos išsaugojimo turi pagelbėti formuojant vaikų sveikos mitybos įpročius. Kaip nenorime ir saugome, kad vaikas nenusidegintų pirštukų, pavyzdžiui, su žvakės liepsna, taip nenorime, kad prarastų sveikatą valgydamas nekokybišką ir sveikatai nepalankų maistą.

 

Žinoma, suaugusieji, kurie supa vaikus, turi patys valgyti sveiką maistą ir turėti sveikus mitybos įpročius, kitu atveju, visi siekiai pagerinti vaikų mitybą nueis perniek. Tik mes žinome, kaip maistas įtakoja sveikatą, tad rinkimės sveikatai palankų maistą ant savo ir vaikų stalo!

 

Pagrindinis ne pelno siekiančios organizacijos VšĮ „Sveikatai palankus“ tikslas – ugdyti visuomenės sveikatai palankios mitybos raštingumą, didinant jos sąmoningumą, kad rinktųsi sveikatai palankius maisto produktus, inicijuoti prekybos centruose, viešojo maitinimo sektoriuje, vaikų ikimokyklinio ir mokyklinio amžiaus ugdymo įstaigose sveikatai palankaus maisto atsiradimą.

 

Iniciatyva sveikataipalankus.lt ugdo gamintojų sąmoningumą ir skatina gaminti sveikatai palankų maistą, o visuomenę atpažinti ir rinktis tik tokius produktus.

 

Parengė: Sveikatai palankaus maisto technologė, ekologiškų maisto produktų sertifikavimo ekspertė, mitybos specialistė ir VšĮ „Sveikatai palankus“ direktorė Raminta Bogušienė, 864517472, raminta.bogusiene@sveikataipalankus.lt