Sveikos energijos šaltiniai
2020-02-26 08:44Pienas, grūdai, sėklos ir riešutai – puikios gamtos gėrybės. Pritrūkus energijos verta valgiaraštį papildyti greitai paruošiamais patiekalais. Jie ne tik sotūs, bet ir padės atgauti jėgas.
Energijos suteikiantis kokteilis
100 ml apie 85 kcal
2 žmonėms
Paruošimo laikas apie 25 min.
- Bananas
- 200 ml riebaus pieno
- 4 lašai vanilės ekstrakto
- Šaukštas cukraus
- 50 ml vandens
Gaminimas
Bananą nulupti, suvynioti į maistinę plėvelę ir laikyti kameroje apie 15 min. Tuomet susmulkinti, sumaišyti su likusiais ingredientais ir sutrinti. Patiekti aukštose stiklinėse. Galima papuošti mėtų lapais.
Skaldytų kviečių bandelės
100 g apie 120 kcal
6 žmonėms
Paruošimo laikas apie 1 val.
- 100 g skaldytų kviečių
- 20 g mielių
- 150 ml pieno
- Šaukštelis cukraus
- Šaukštelis druskos
- Šaukštelis džiovintų rozmarinų
- 100 g sėmenų
- 200 g miltų
- 80 g sviesto
- 2 kiaušiniai
Gaminimas
Mieles ištirpinti šiltame piene. Tada sumaišyti su cukrumi, druska ir rozmarinais. Paskui suberti sėmenis, kviečius, persijotus miltus, išmaišyti ir laikyti šiltai apie 20 min. Tuomet supilti lydytą sviestą, kiaušinių plakinius ir išminkyti tešlą. Iš jos formuoti bandeles ir kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros, kol gražiai apskrus.
Briuselinių kopūstų apkepas
100 g apie 150 kcal
4 žmonėms
Paruošimo laikas apie 45 min.
- 800 g briuselinių kopūstų
- 50 g džiūvėsėlių
- 100 ml riebaus pieno
- 100 g fermentinio sūrio
- 50 g sviesto
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Gaminimas
Kopūstus išvirti sūdytame vandenyje. Tada nukošti, sumaišyti su džiūvėsėliais, pagardinti pipirais ir išmaišyti. Tuomet dėti į kepimo indą, supilti pieną, apibarstyti tarkuotu sūriu, kubeliais pjaustytu sviestu ir kepti apie 15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros, kol sūris išsilydys. Galima patiekti papuošus smulkintais žalumynais.
Gaivios ridikėlių salotos
100 g apie 120 kcal
4 žmonėms
Paruošimo laikas apie 15 min.
- 200 g ridikėlių
- 200 g kininio kopūsto
- 4 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 100 g daigintų grūdų
- 50 ml citrinų sulčių
- Krapų papuošti
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Gaminimas
Kopūsto lapus suplėšyti ir apšlakstyti aliejumi. Ridikėlius susmulkinti. Tada sumaišyti su kopūstais, grūdais, pagardinti prieskoniais, apšlakstyti sultimis ir išmaišyti. Salotas patiekti papuošus smulkintais krapais.
Humusas su šalavijų sėklomis
100 g apie 180 kcal
4 žmonėms
Paruošimo laikas apie 15 min.
- 80 g ispaninių šalavijų sėklų
- 240 g konservuotų avinžirnių
- Skiltelė česnako
- 50 ml citrinų sulčių
- 2 šaukštai sezamų pastos
- 4 šaukštai alyvuogių aliejaus
- Druskos, maltų juodųjų pipirų, rūkytos paprikos miltelių pagal skonį
Gaminimas
Visus ingredientus, išskyrus rūkytos paprikos miltelius ir 2 šaukštus alyvuogių aliejaus, sumaišyti ir sutrinti. Tada supilti likusį aliejų ir gerai išmaišyti. Tuomet apibarstyti paprikos milteliais, ispaninių šalavijų sėklomis ir pagardinti prieskoniais. Galima patiekti su skaldytų grūdų bandelėmis arba šviežiomis daržovėmis.
Saldi burnočių košė
100 g apie 120 kcal
4 žmonėms
Paruošimo laikas apie 45 min.
- 100 g burnočių sėklų
- 250 ml grietinėlės
- 50 g razinų
- 2 šaukštai cukraus
- Druskos, cinamono, tarkuotų apelsinų žievelių pagal skonį
Gaminimas
Grietinėlę užvirinti. Tada suberti burnočių sėklas, pasūdyti ir virti ant silpnos ugnies apie 5 min. Razinas išbrinkinti, sumaišyti su cukrumi ir pagardinti prieskoniais. Tuomet sudėti į košę, išmaišyti ir virti dar apie 15 min., kol visas skystis išgaruos. Paskui uždengus laikyti apie 5 min. Patiekti karštą.
Naminis riešutų sviestas
100 g apie 270 kcal
4 žmonėms
Paruošimo laikas apie 1 val.
- 500 g žemės riešutų
- 2 šaukštai kokosų aliejaus
- Šaukštelis druskos
- 2 šaukštai miltelinio cukraus
Gaminimas
Riešutus skrudinti apie 15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros. Paskui atvėsinti ir sumalti. Tada supilti šiltą aliejų, suberti druską, miltelinį cukrų ir gerai išmaišyti. Gautą masę laikyti šaldytuve apie 30 min. Galima patiekti su ryžių arba kviečių trapučiais.
Grikių makaronai
100 g apie 120 kcal
4 žmonėms
Paruošimo laikas apie 1 val.
- 400 g grikių miltų
- 2 kiaušiniai
- Šaukštelis druskos
- 120 ml vandens
Gaminimas
Miltus persijoti, sumaišyti su kiaušinių plakiniu ir likusiais ingredientais. Tada išminkyti tešlą. Iš jos iškočioti 0,5 cm storio lakštą, apibarstyti miltais ir susukti. Paskui supjaustyti plonomis juostelėmis. Makaronus virti ant silpnos ugnies sūdytame vandenyje apie 3 min. Paskui perlieti šaltu vandeniu. Patiekti šaltus. Galima pagardinti sojų padažu ir smulkintais žalumynais.