Sveikatos laidų vedėja pasidalino savo žvalumo paslaptimis
2023-11-13 13:07Gydytoja Irena Pivoriūnienė žinoma itin plačiai auditorijai. Nenuostabu – juk ji legendinė sveikatos laidų vedėja ir autorė, sveikos gyvensenos ambasadorė, nuolat besidominti medicinos naujienomis, mokanti žiūrovus, kaip nesusirgti, o susirgus – greičiau ir sėkmingiau pasveikti. Energija trykštanti Irena stengiasi ir pati sveikai gyventi, naudojasi kuriant laidas sukaupta informacija.
Rytais – vienodas ritualas
Pasak I. Pivoriūnienės, kiekviena jos diena prasideda tuo pačiu ritualu – dideliu puodeliu jonizuoto šarminio vandens. „Kartais išsispaudžiu į jį ir truputį citrinos sulčių“, – pasakojo moteris. Kai norisi „rytinio deserto“, gerdama vandenį retsykiais suvalgo ir vieną kitą šaukštelį medaus. Tokiu būdu medikė natūraliomis priemonėmis šarmina organizmą.
I.Pivoriūnienei yra įstrigę garsios britų dietologės Selijos Rait (Celia Wright) žodžiai apie žmogų, kurio organizmas pernelyg užrūgštintas. Tokį žmogų ji aprašo kaip niurzgų, labai jautrų, nuolat išvargusį, linkusį į nemigą, besiskundžiantį įvairiais skausmais, padidėjusiu skrandžio rūgštingumu, kitaip tariant, surūgusį tiek tiesiogine, tiek perkeltine prasme. Tad svarbu nepamiršti šypsotis – kaip sakė Motina Teresė: „Kiek daug gali padaryti paprasčiausia šypsena!“
Organizmą reikia šarminti
I. Pivoriūnienė neatsitiktinai geria jonizuotą šarminį vandenį. Buvusi sveikatos laidų vedėja teigia, kad nėra buvę, jog per susitikimą su žiūrovais ji negautų klausimo apie rūgščių ir šarmų pusiausvyrą žmogaus organizme, kokia ji turėtų būti ir kaip tą tinkamą balansą palaikyti.
„Tie nuolatiniai klausimai mane paskatino gilinti žinias. Turime padaryti viską, kas yra mūsų galioje, kad apsisaugotume nuo ligų. Tuo labiau, kad yra paprastų ir visiems prieinamų būdų.
Pasak Irenos, mūsų sveikata itin priklauso nuo maisto, kurį valgome. „Tai turi būti kokybiškas maistas, turintis mažai riebalų, cukraus ir druskos, bet daug skaidulų“, – sako I. Pivoriūnienė. Atsižvelgiant į cheminę sudėtį, maisto produktai yra rūgštinantys arba šarminantys organizmą.
„Deja, visiškai išvengti organizmą rūgštinančių maisto produktų retas gali. Jų daug ant kiekvieno stalo: sūriai, kiaušiniai, majonezas, žuvis, mėsa, kruopos ir t. t.“, – vardijo I. Pivoriūnienė.
Pasak pašnekovės, organizmą šarminantys produktai, daugiausia vaisiai ir daržovės, turėtų sudaryti 80 proc. mūsų paros meniu. „Bet jeigu sąžiningai, ar daug kas iš mūsų taip maitinasi?“, – retoriškai klausia gydytoja.
PSO duomenimis, kas trečias žmogus jaučia nerimą dėl šiuolaikinio gyvenimo tempo. Pokovidinis laikotarpis paskatino labiau rūpintis imunine sistema ne tik persirgusius, bet ir kitus. Ginklas, padedantis įveikti didžiausią imuninės sistemos priešą – nerimą, yra šypsena. „Reikia vengti blogų emocijų. Kaip sakė Markas Tvenas, raukšlių turėtų atsirasti tik nuo šypsojimosi, – patarimu dalijasi I. Pivoriūnienė. – O šalia šypsenos aš ir mano šeima dar vartojame jonizuotą šarminį vandenį“.
Šarminis vanduo – vertas pagarbos
Kaip vieną išeičių mažinant organizmo rūgštingumą, gydytoja I. Pivoriūnienė mini jonizuotą šarminį vandenį. Šarminis vanduo – tai elektrolizės būdu specialiais prietaisais – jonizatoriais – pagamintas vanduo, kurio pH yra 8,4–8,8. Ji remiasi užsienio mokslininkų tyrimais, teigiančiais, kad nuolatinis jonizuoto šarminio vandens vartojimas gali apsaugoti organizmą nuo gausybės negalavimų ir net ligų.
Pasak I. Pivoriūnienės, moksliniais tyrimais nustatyta, kad jonizuotas šarminis vanduo padeda organizmui lengviau pašalinti šlakus, normalizuoti kūno rūgščių ir šarmų pusiausvyrą, palengvina kai kurių ligonių būklę, pavyzdžiui, sergančių diabetu, podagra, artritu, inkstų ligomis. Taip pat jonizuotas šarminis vanduo naudingas mažinant cholesterolio ir trigliceridų kiekį kraujyje, normalizuojant kraujospūdį.
Kadangi šarminis vanduo yra labiau prisotintas deguonies, jį geriant deguonimi geriau aprūpinamos smegenys. Dėl savo skvarbumo jis lengviau patenka į kiekvieną organizmo ląstelę, yra puikus antioksidantas, lėtinantis kūno senėjimą.
Jonizuoto šarminio vandens savybės išsilaiko net iki 12 val. Tad vos per kelias minutes jo pasigaminus ryte, galima turėti su savimi visą dieną. Be to, ne tik gerti, bet ir ruošti kavą, arbatą ar net virti sriubas ir troškinius.
Rūgštinis vanduo – irgi naudingas
Jonizuotą šarminį vandenį gerianti kasdien, I. Pivoriūnienė nori atkreipti dėmesį ir į jonizavimo proceso metu pagaminamą rūgštinį vandenį. Dabar, prasidėjus virusų ir peršalimo ligų laikotarpiui, rūgštinis vanduo puikiai praverčia apsisaugoti ir nuo jų – suskaudus gerklei pagargaliuoti rūgštinio vandens, įsilašinti į slogos užgultą nosį, nusiplauti rankas ir veidą grįžus iš masinio susibūrimo vietų. „Rūgštinis vanduo puikiai dezinfekuoja, todėl verta pasinaudoti šia jo savybe“, – sako I. Pivoriūnienė.