Sveika ir skanu – maltinukai be mėsos
2024-03-07 07:11Krikščionių pasaulyje – gavėnia. Septynių savaičių pasninkas truks iki pat Velykų, tiesa, šiandien jo laikosi vis mažiau žmonių. Vis dėlto bent kartais atsisakyti mėsos naudinga ir dėl sveikatos, tad šįkart siūlome išbandyti maltinukus, kuriuose nėra nė trupinėlio mėsos.
Batatų ir varškės
4 porcijos
100 g 237 kcal
Ruošti 30 min.
- Didelis batatas
- 200 g varškės
- Kiaušinis
- 75 g kvietinių miltų
- 40 g bulvių krakmolo
- Šakelė šviežių raudonėlių
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Aliejaus kepti
GAMINIMAS. Batatą nulupti, supjaustyti kubeliais ir išvirti sūdytame vandenyje. Nusunkti ir sumalti mėsmale arba sutrinti.
Varškę pertrinti su kiaušiniu, įmaišyti į batato masę. Suberti persijotus miltus, krakmolą, smulkintus raudonėlius, pagardinti prieskoniais. Iš gautos tešlos suformuoti maltinukus ir kepti iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Gardu su grietine, jogurtiniu padažu.
Brokolių ir bolivinių balandų
4 porcijos
100 g 256 kcal
Ruošti 30 min.
- 175 g brokolių žiedynų
- 185 g virtų bolivinių balandų
- Skiltelė česnako
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- 30 g tarkuoto čederio
- Kiaušinis
- 40 g migdolų miltų
- Aliejaus kepti
GAMINIMAS. Brokolius kelias minutes virti nesūdytame vandenyje, kad suminkštėtų.
Per tą laiką visus ingredientus, išskyrus aliejų, sutrinti elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Nepersistengti, ji neturi virsti skysta tyre, labiau priminti smulkų faršą.
Brokolius nusausinti, sutrinti elektriniu trintuvu iki smulkių trupinių ir įmaišyti į bendrą masę. Iš jos suformuoti maltinukus ir kepti iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Gardu su jogurtiniu padažu ir mėgstamomis salotomis.
Lęšių
2 porcijos
100 g 279 kcal
Ruošti 40 min.
- Morka
- Svogūnas
- Šaukštas lydyto sviesto
- 100 g virtų įvairių spalvų lęšių
- Kiaušinis
- Šaukštas viso grūdo kvietinių miltų
- Pusė šaukštelio malto kumino
- Druskos pagal skonį
- Aliejaus kepti
GAMINIMAS. Stambiai sutarkuotą morką, smulkiai supjaustytą svogūną kepti svieste, kol suminkštės. Per tą laiką iki košės sutrinti lęšius. Juos sumaišyti su kepintomis daržovėmis, įmušti kiaušinį, suberti miltus ir prieskonius. Iš gautos masės suformuoti maltinukus ir kepti iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Gardu su mėgstamu padažu, šviežių daržovių salotomis.
Grikių su bulvėmis
2 porcijos
100 g 266 kcal
Ruošti 40 min.
- 100 g grikių
- 2 bulvės
- Svogūnas
- 2 kiaušiniai
- 50 g kvietinių miltų
- Trečdalis šaukštelio smulkintų džiovintų krapų
- Trečdalis šaukštelio smulkintų džiovintų raudonėlių
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Aliejaus kepti
GAMINIMAS. Grikius išvirti. Per tą laiką nulupti bulves ir stambiai sutarkuoti. Svogūną smulkiai supjaustyti ir kelias minutes kepinti šlakelyje aliejaus, kol suminkštės.
Grikius nusunkti, atvėsinti, sumaišyti su likusiais ingredientais. Suformuotus maltinukus kepti iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Gardu su jogurtiniu-česnakiniu, grybų padažu, grietine, burokėlių salotomis.
Grybų su perlinėmis kruopomis
2 porcijos
100 g 267 kcal
Ruošti 45 min.
- 100 g mirkytų perlinių kruopų
- Svogūnas
- Morka
- Kiaušinis
- Aliejaus kepti
- 150 g pievagrybių ar kitų mėgstamų grybų
- 40 g visų grūdo dalių miltų
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Kelios šakelės šviežių krapų
GAMINIMAS. Perlines kruopas išvirti. Per tą laiką smulkiai supjaustytą svogūną, stambiai sutarkuotą morką kepinti šlakelyje aliejaus, kol suminkštės. Sudėti smulkiai pjaustytus grybus ir kepti dar 3–4 min.
Kruopas nusunkti, sumaišyti su likusiais ingredientais. Suformuoti maltinukus ir kepti iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Gardu su grietinine, grybų padažu.
Autorius Jūratė Survilė