Suflė – tai populiarus prancūzų virtuvės patiekalas, gaminamas iš plaktų trynių bei kitų ingredientų ir iki putų išplaktų kiaušinių baltymų. Dažniausiai suflė patiekiamas kaip desertas, bet gali būti ir kaip pagrindinis patiekalas. Suflė kepama orkaitėje karščiui atspariame inde. Aukštoje temperatūroje masė labai išsipučia, bet šiek tiek atvėsus, truputėlį susmenga.

 

suflė

Pirmiausia suflė (pranc. Soufflé) arba baltymų plakainis pradėtas gaminti XVIII amžiaus Prancūzijoje. Profesionalus prancūzų šefas ir restoranų įkūrėjas Antuanas Buveljė (Antoine Beauvilliers) suflė pirmą kartą jį patiekė viešojo maitinimo įstaigoje „Grand Taverne de Londres“, įkurtoje 1792 metais. 1812 metais išsamiai aprašė prancūzų gastronomijos žurnale „L‘Art du Cusinier“. Panašų receptą taip pat aprašė Luisas Udis (Louis Ude) 1813 metais, apibūdindamas jį kaip „naują maisto gaminimo būdą, kaip paruošti labai gerą, pigų ir madingą patiekalą“. 1841 metais kitas žymus kulinaras Mari Antuanas Karemas (Marie Antoine Carême) detaliai aprašė suflė kaip patiekalą, kurį gali paruošti tik patyręs šefas.

 

Vasario 28 dieną pasaulis mini šokoladinės suflė dieną. Palestinoje, Nabluso mieste buvo užregistruotas Gineso rekordas – pagaminta didžiausia pasaulyje, 74 metrų ilgio suflė, svėrusi apie 1765 kilogramus. Ji buvo suvalgyta taip pat per rekordiškai trumpą laiką – 10 minučių.

 

Suflė gali būti gaminama iš įvairių produktų: mėsos, kepenų, žuvies, vištienos, sūrio, daržovių, grybų, sūrio, šokolado, vaisių. Visa tai atsargiai sumaišoma su iki standžių putų išplaktais kiaušinių baltymais. Patiekalas valgomas karštas, kad būtų purus, nes vėsdamas susmenga.

 

Ne visada pavyksta gerai išplakti kiaušinių baltymus. Nesėkmės galima išvengti, laikantis kelių taisyklių. Visų pirma indai, kuriuose bus plakami baltymai, turi būti švarūs ir sausi. Baltymus labai atsargiai atskirti nuo trynių.

 

Pieniška suflė su žemuogių džemu

 
  • 1 l pieno (3,2 % riebumo)
  • 10 kiaušinių
  • 145 g miltų
  • 50 g sviesto
  • 345 g miltelinio cukraus
  • Šaukštas vanilinio cukraus
  • Sviesto kepti
  • Šviežių arba šaldytų žemuogių arba braškių, džemo puošti
 

Gaminimas

 

Karščiui atspariame inde sumaišyti 125 g miltų, 300 g miltelinio cukraus, pašildytą sviestą ir 6 kiaušinių trynius iki vientisos masės ir padėti ant vidutinės ugnies. Nuolatos maišant, supilti pieną. Sumažinti ugnį ir maišant virti 10 – 15 minučių, kol sutirštės. Nukelti nuo ugnies ir sumaišyti suflė su vaniliniu cukrumi, kad neliktų gumulėlių. Reguliariai pamaišyti, kad nesuformuotų plėvelė. Kai masė beveik atvės, sumaišyti su likusiais 4 tryniais. 6 kiaušinių baltymus išplakti iki standžių putų, įdėti 30 g miltelinio cukraus. Plakti 2 – 3 minutes. Paskui atsargiai sumaišyti su trynių mase, kad nesusiformuotų oro burbuliukai. Suflė formeles ištepti sviestu, pabarstyti miltais ir milteliniu cukrumi. Atsargiai sudėti suflė ir kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 170 – 180 laipsnių, 20 – 25 minutes, kol iškils. Patiekti su žemuogių arba braškių džemu bei uogomis.

 

100 g apie 177 kcal

Paruošimo laikas: apie 90 min

4 – 6 porcijos

 

Muskatinė sūrio ir grybų suflė

 
  • 140 g fermentinio sūrio
  • 70 g brinzos sūrio
  • 2 kiaušinių
  • 200 g pievagrybių
  • 45 g grietinėlės
  • 3 graikiniai riešutai
  • Šaukštas garstyčių grūdelių
  • Maltų muskatų, paprikų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Grybus nuvalyti ir patroškinti grietinėlėje ir sudėti į kepimo formeles. Atskirti trynius nuo baltymų. Fermentinį sūrį sutarkuoti, brinzos sūrį supjaustyti, sudėti kiaušinio trynius, prieskonius ir viską sutrinti elektriniu trintuvu. Baltymus išplakti iki standžių putų ir atsargiai sumaišyti su trynių mase. Suflė supilti ant troškintų grybų. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 200 laipsnių, 10 – 15 minučių. Viršų pabarstyti maltais graikiniais riešutais.

 

100 g apie 170 kcal

Paruošimo laikas: apie 60 min

4 – 6 porcijos

Spausdinti