Stilingi ir skanūs itališki patiekalai
2019-09-10 08:40Italijoje, kaip ir kitose Viduržemio jūros šalyse, maistas yra svarbi socialinio gyvenimo dalis. Penkiais šešiais patiekalais nukrautas stalas ir malonus ilgas pašnekesys – tai italų kasdienybė. Gal itališkas temperamentas ir ne visiems lietuviams priimtinas, tačiau jų tradiciniai valgiai tikrai nepaliks abejingų.
Brusketa su pomidorais
100 g 140 kcal
4 žmonėms
Ruošti 20 min.
- Kepalas čiabatos
- 2 skiltelės česnako
- 40 ml alyvuogių aliejaus
- 4 pomidorai
- Raudonasis svogūnas
- 2 šaukštai bazilikų lapelių
- Druskos
- Maltų juodųjų pipirų
Gaminimas
Duoną supjaustyti maždaug 1 cm storio riekelėmis. Nuluptas česnako skilteles sutraiškyti ir sumaišyti su smulkintais bazilikais. Įpilti 20 ml alyvuogių aliejaus, pasūdyti, išmaišyti. Mase aptepti duonos riekeles. Sudėti į paruoštą kepimo indą. Kepti 180 °C temperatūros orkaitėje apie 10 min. Pomidorus ir svogūną supjaustyti, ir sumaišyti su likusiais smulkintais bazilikais ir alyvuogių aliejumi. Pagardinti pipirais. Po šaukštelį pomidorų masės dėti ant keptos duonos riekelių. Galima papuošti bazilikais.
Daržovių sriuba
100 ml 150 kcal
4 žmonėms
Ruošti 1,5 val.
Sultiniui:
- 1,5 l vandens
- Saldžioji paprika
- Saliero stiebas
- Morka
- 2 laurų lapai
- Druskos
- Maltų juodųjų pipirų
- Petražolių
Sriubai:
- 250 g pomidorų
- 3 bulvės
- Baklažanas
- Morka
- Svogūnas
- Saliero stiebas
- Saldžioji paprika
- 30 ml alyvuogių aliejaus
- 2 šaukšteliai džiovintų raudonėlių
- Druskos
- Maltų juodųjų pipirų
Gaminimas
Sultinio daržoves susmulkinti, sudėti prieskonius, užpilti vandeniu. Virti apie 40 min. Sultinį perkošti.
Sriubos daržoves taip pat susmulkinti. Pomidorus, salierus ir morkas kepti apie 5 min. Sudėti likusias daržoves ir kepti dar 5 min. Pagardinti prieskoniais. Daržoves sudėti į sultinį ir virti apie 20 min. Patiekti papuošus žalumynais.
Pomidorų ir kaparėlių salotos
100 g 135 kcal
3 žmonėms
Ruošti 45 min.
Salotoms:
- 200 g padžiūvusios čiabatos
- 600 g pomidorų
- Svogūnas
- 20 g kaparėlių
- Druskos
- Maltų juodųjų pipirų
- Šviežių bazilikų
Padažui:
- 30 ml raudonojo vyno acto
- 70 ml alyvuogių aliejaus
Gaminimas
Duoną supjaustyti kubeliais ir sudėti į paruoštą kepimo indą. Kepti 160 °C temperatūros orkaitėje apie 30 min. Pomidorus ir svogūną supjaustyti, sumaišyti su kaparėliais, smulkintais bazilikais ir skrudinta duona. Pagardinti prieskoniais ir išmaišyti. Sumaišyti padažui skirtus ingredientus ir aplieti salotas.
Rizotas su jūrų gėrybėmis
100 g 160 kcal
5 žmonėms
Ruošti 40 min.
- 300 g rizoto ryžių
- Svogūnas
- Šaukštas alyvuogių aliejaus
- 50 ml pusiau sauso baltojo vyno
- 400 g konservuotų pomidorų
- 900 ml vištienos sultinio
- 400 g šaldytų jūrų gėrybių mišinio
- Citrina
- 30 g šviežių petražolių
- Druskos
- Maltų juodųjų pipirų
- Saldžiosios paprikos miltelių
- Čiobrelių
Gaminimas
Išvirti ryžius, kaip nurodyta ant pakuotės. Svogūną nulupti, supjaustyti ir kepti apie 5 min. Supilti baltąjį vyną, pagardinti prieskoniais ir sudėti virtus ryžius. Gerai išmaišyti ir troškinti apie 2 min. Sudėti smulkintus pomidorus ir supilti nuo jų likusias sultis bei sultinį. Pagardinti prieskoniais. Troškinti ant silpnos ugnies apie 15 min. Sudėti atšildytą jūrų gėrybių mišinį, išmaišyti ir uždengus troškinti 5–7 min. Prieš patiekiant apšlakstyti citrinos sultimis ir smulkintomis petražolėmis.
Tradicinė lazanija
100 g 210 kcal
6 žmonėms
Ruošti 1,5 val.
- 300 g lazanijos lakštų
- 750 g liesos maltos jautienos
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 90 g Parmos kumpio
- 400 g pomidorų padažo
- 200 ml jautienos sultinio
- 130 g mocarelos
- Muskato
- Druskos
- Maltų juodųjų pipirų
Padažui:
- 90 g sviesto
- 90 g miltų
- 750 ml pieno
- Druskos
Gaminimas
Padažui išlydyti sviestą. Nuolat maišant suberti miltus. Kaitinti, kol masė taps vientisa. Lėtai supilti pieną ir nenustojant maišyti kaitinti ant silpnos ugnies, kol padažas sutirštės. Pasūdyti, išmaišyti ir palikti šiltai.
Jautieną pagardinti prieskoniais. Kepti ant vidutinės ugnies apie 20 min., kol faršas gerai apkeps. Parmos kumpį susmulkinti ir sumaišyti su kepta jautiena. Supilti pomidorų padažą ir sultinį. Užvirinti ir kaitinti ant vidutinės ugnies apie 30 min. Lazaniją formuoti tokiais sluoksniais – į paruoštą kepimo indą dėti lazanijos lakštą, uždėti troškintos jautienos, užpilti padažo. Taip paruošti tris sluoksnius. Galiausiai ant viršaus užlieti likusį padažą ir užbarstyti smulkintą mocarelą. Kepti 180 °C temperatūros orkaitėje apie 45 min.
Lašiša garstyčių padaže
100 g 220 kcal
6 žmonėms
Ruošti 20 min.
Padažui:
- 2 skiltelės česnako
- 0,5 šaukštelio džiovintų rozmarinų
- 0,5 šaukštelio džiovintų čiobrelių
- Šaukštas sauso baltojo vyno
- Šaukštas alyvuogių aliejaus
- 2 šaukštai garstyčių
- 2 šaukštai grūdėtųjų garstyčių
Lašišai:
- 1 kg lašišos filė
- Citrina
- Druskos
- Maltų juodųjų pipirų
- Aliejaus kepti
Gaminimas
Nuluptas česnako skilteles sutraiškyti ir sumaišyti su likusiais padažo ingredientais (šaukštą grūdėtųjų garstyčių palikti). Gerai sutrinti. Įdėti likusį šaukštą grūdėtųjų garstyčių ir išmaišyti. Atidėti.
Lašišos filė supjaustyti gabalėliais. Citriną nulupti ir išspausti sultis. Žuvį apšlakstyti citrinos sultimis ir pagardinti prieskoniais. Aliuminio foliją ištepti aliejumi, sudėti lašišos gabalėlius. Kepti ant grotelių lauko kepsninėje arba 180 °C temperatūros orkaitėje apie 4 min. Po to aplieti garstyčių padažu ir kepti dar apie 5 min. Patiekti su šviežiomis daržovėmis.