Spurgos – desertas, kuriam atsispirti neįmanoma
2024-03-22 08:41Vien amerikiečiai kasmet suvalgo per 10 mlrd. spurgų! Joms atsispirti tikrai sunku. Klasikinės varškės, su uogienės įdaru, glaistytos amerikietiškos… Spurgų įvairovė patenkins kiekvieno skonio receptorius.
Klasikinės varškės
6 porcijos
100 g 311 kcal
Ruošti 30 min.
- 600 g varškės
- 4 kiaušiniai
- 150 g cukraus
- Žiupsnelis druskos
- 2 šaukšteliai vanilinio cukraus
- 250 g miltų
- Šaukštelis kepimo miltelių
- Aliejaus virti
- Miltelinio cukraus puošti
GAMINIMAS. Varškę pertrinti su kiaušiniais, cukrumi ir žiupsneliu druskos. Suberti su kepimo milteliais maišytus miltus, gerai išmaišyti.
Iš tešlos drėgnomis rankomis suformuoti spurgytes ir virti įkaitintame aliejuje, kol gražiai apskrus.
Dėti ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalų perteklių. Patiekti apibarsčius milteliniu cukrumi.
Mielinės su džemo įdaru
6 porcijos
100 g 329 kcal
Ruošti 2 val.
- 250 ml pieno
- 75 g cukraus
- 7 g sausų mielių
- Kiaušinis
- 500 g miltų
- 100 ml aliejaus
- Žiupsnelis druskos
- Mėgstamo džemo įdaryti
- Aliejaus virti
- Miltelinio cukraus puošti
GAMINIMAS. Pieną pašildyti iki 30 °C. Įberti šaukštą cukraus, mieles ir palikti 20 min., kad mielės aktyvuotųsi.
Kiaušinį išplakti su likusiu cukrumi, supilti į miltus. Įmaišyti mieles, aliejų ir suformuoti tešlą. Padėti šiltai 1 val. pakilti. Perminkyti ir iškočioti 1 cm storio lakštą. Stikline išspausti apskritimus. Į vidurį dėti džemo ir uždengti kitu apskritimu. Kraštus tvirtai suspausti. Palikti dar 15 min. pakilti. Virti įkaitintame aliejuje, kol gražiai apskrus. Dėti ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalų perteklių. Patiekti apibarsčius milteliniu cukrumi.
Amerikietiškos bananinės su glaistu
20 vnt.
100 g 356 kcal
Ruošti 2,5 val.
- 15 g mielių
- 50 g cukraus
- 150 ml pieno
- 320 g miltų
- 2 kiaušinių tryniai
- Bananas
- 50 g sviesto
- Aliejaus virti
GLAISTUI:
- 100 g baltojo šokolado
- 25 g sviesto
- Trečdalis šaukštelio ciberžolės miltelių
- Pabarstukų puošti
GAMINIMAS. Mieles sutrinti su cukrumi ir užpilti iki 30 °C pašildytu pienu. Išmaišyti ir palikti 30 min. pakilti.
Miltus persijoti ir sumaišyti su pakilusiomis mielėmis.
Trynius elektriniu trintuvu sutrinti su bananu ir įmaišyti į tešlą. Supilti išlydytą sviestą, perminkyti. Iš tešlos suformuoti kamuoliuką ir palikti šiltai 1 val. pakilti. Iškočioti 1,5 cm storio lakštą ir stikline išspausti apskritimus, jų viduryje padaryti skylutes (patogu naudojant stikliukus). Paruoštas spurgas sudėti ant miltais pabarstyto padėklo ir palikti 30 min. pakilti. Virti įkaitintame aliejuje, kol gražiai apskrus. Dėti ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalų pertekliui. Palikti atvėsti.
Glajui šokoladą su sviestu išlydyti karšto vandens garų vonelėje. Įmaišyti ciberžolę. Gautu mišiniu aplieti spurgas, papuošti pabarstukais. Palikti, kol glajus sustings.
Su obuolių sidru
12 vnt.
100 g 347 kcal
Ruošti 50 min.
- 360 ml obuolių sidro
- 250 g miltų
- 2 šaukšteliai kepimo miltelių
- Šaukštelis cinamono
- Šaukštelis obuolių pyrago prieskonių mišinio
- Žiupsnelis druskos
- 30 g sviesto
- Kiaušinis
- 100 g rudojo cukraus
- 100 g balto cukraus
- 120 ml pieno
- Šaukštelis vanilės esktrakto
VIRŠUI:
- 200 g cukraus
- Šaukštelis cinamono
- Šaukštelis obuolių pyrago prieskonių mišinio
- 85 g sviesto
GAMINIMAS. Sidrą maišant virti ant nedidelės kaitros, kol liks maždaug 120 ml. Tai turėtų trukti apie 20 min. Palikti atvėsti.
Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir prieskoniais.
Sviestą išlydyti ir sumaišyti su kiaušiniu, cukrumi, pienu ir vanilės ekstraktu. Supilti į miltų mišinį, įmaišyti sidrą. Tešlą gerai išmaišyti ir supilti į riebalais išteptas spurgoms kepti skirtas formeles. Kepti 10–12 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Palikti truputį atvėsti.
Viršui cukrų sumaišyti su prieskoniais. Sviestą išlydyti. Kiekvieną spurgą iš abiejų pusių pamirkyti svieste, apvolioti cukraus ir prieskonių mišiniu. Norint dar daugiau saldumo, galima apšlakstyti miltelinio cukraus glajumi.
Nekeptos veganiškos
10 vnt.
100 g 289 kcal
Ruošti 1,5 val.
- 360 g migdolų miltų
- 2 šaukštai kokosų aliejaus
- 3 šaukšteliai spirulinos miltelių
- 4 šaukštai nesaldintos kakavos miltelių
- 10 didelių datulių be kauliukų
- Šaukštas klevų sirupo
GLAJUI:
- 115 g anakardžių
- 3 šaukštai kokosų pieno
- 2 šaukštai klevų sirupo
- Pusė šaukštelio spirulinos miltelių
GAMINIMAS. Visus spurgoms skirtus ingredientus sudėti į elektrinį trintuvą ir sutrinti iki vientisos tešlos. Ją sudėti į silikonines spurgų formeles ir bent 1 val. laikyti šaldytuve.
Visus glajaus ingredientus sutrinti elektriniu trintuvu ir apšlakstyti iš formelių išimtas spurgas. Galima papuošti ispaninių šalavijų sėklomis, smulkintais riešutais, mėgstamomis uogomis ir kt.
Autorius Jūratė Survilė